Prefer
Κυριακή, 9 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
Prefer
No Result
View All Result
Home Διατροφή

Έξι τύποι αλατιού και οι χρήσεις τους

Prefer Team από Prefer Team
16/05/2024
σε Διατροφή
A A
τύποι αλατιών
Share on FacebookShare on Twitter
ADVERTISEMENT

Το αλάτι είναι ένα θεμελιώδες συστατικό στο μαγείρεμα, ενισχύοντας τις γεύσεις και αναδεικνύοντας κάθε νότα των υλικών στο πιάτο. Ωστόσο, δεν δημιουργούνται, και κυρίως, δε χρησιμοποιούνται όλα τα αλάτια ίσα.

Υπάρχουν έξι κύριοι τύποι αλατιού, ο καθένας με τα μοναδικά χαρακτηριστικά του και τις ιδανικές μαγειρικές εφαρμογές! Πάμε να εξερευνήσουμε, λοιπόν, ποια είναι αυτά τα είδη και ποιες οι ιδιότητές του στη γαστρονομία.

ADVERTISEMENT

Επιτραπέζιο αλάτι

Παγκοσμίως, τα περισσότερα επιτραπέζια αλάτια είναι εμπλουτισμένα με ιώδιο. Το βασικό αυτό μέταλλο είναι σημαντικό για την καταπολέμηση των διαταραχών του θυρεοειδούς που σχετίζονται με το ιώδιο.

Εξαιρετικά επεξεργασμένο, το επιτραπέζιο αλάτι «απογυμνώνεται» από οποιαδήποτε μέταλλα και συχνά περιέχει ένα πρόσθετο κατά της συσσωμάτωσης. Η χρήση του ενδείκνυνται σε νερό ζυμαρικών και σε συνταγές που απαιτούν πολύ ακριβείς μετρήσεις όπως αρτοσκευάσματα.

Αλάτι kosher

Το αλάτι kosher αρχικά χρησιμοποιούταν στην εβραϊκή κουζίνα για την επεξεργασία κρεάτων σύμφωνα με τους κανόνες του λαού, αλλά πλέον αποτελεί αγαπημένο εργαλείο για τους σεφ και τους ερασιτέχνες μάγειρες.

Η μεγάλη του επιφάνεια και η χοντρή υφή το καθιστούν ιδανικό για τον έλεγχο της ποσότητας που προσθέτουμε στα φαγητά, ενώ η γεύση του είναι αρκετά ήπια, καθιστώντας το κατάλληλο για διάφορες εφαρμογές, από ποπ κορν μέχρι την τελευταία πινελιά σε κρεατικά πιάτα και ψητά.

Αλάτι αποσκωρίωσης

Ονομάζεται επίσης αλάτι συντήρησης ή αλάτι κονσερβοποίησης, το αλάτι αποσκωρίωσης δεν περιέχει πρόσθετα (όπως συστατικά κατά της συσσωμάτωσης) και επομένως δεν θολώνει το νερό. Οι λεπτοί κόκκοι διαλύονται εύκολα και πρέπει να φυλάσσονται σε αεροστεγές δοχείο για να αποφευχθεί η συσσώρευση. Χρησιμοποιείται κυρίως για την ενίσχυση του εδάφους στον κήπο, προσφέροντας πολύτιμα μεταλλικά στοιχεία για τα φυτά.

Ροζ αλάτι Ιμαλαΐων

Το ροζ αλάτι συλλέγεται στους πρόποδες των Ιμαλαΐων και παίρνει τον ξεχωριστό χρωματισμό του από τα ορυκτά που περιέχει, κυρίως σίδηρο (σκουριά). Συνήθως χρησιμοποιείται ως αλάτι φινιρίσματος για να αναδείξει τις γεύσεις σε φρέσκα φαγητά, ενώ παράλληλα προσφέρει έναν αισθητικά εντυπωσιακό χρωματικό τόνο στα πιάτα.

Μαύρο αλάτι

Εάν ψάχνετε για μια γεύση «αυγού» για να προσθέσετε στις συνταγές σας, τότε αυτό το αλάτι είναι το καταλληλότερο για εσάς. Συνήθως χρησιμοποιείται σε συνταγές της Νοτιοανατολικής Ασίας και έχει έντονη θειική οσμή λόγω των ινδικών μπαχαρικών και βοτάνων που θερμαίνονται σε αυτό σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες. Οι σπόροι από τα φρούτα harad περιέχουν θείο που απελευθερώνεται στο αλάτι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μαγειρέματος. Ενώ εξαρχής είναι πολύ πικάντικο, καθώς μαγειρεύεται η μυρωδιά διαλύεται και αφήνει πίσω του μια γεύση αυγού ιδανική για πιάτα χωρίς αυγά.

Θαλασσινό αλάτι

Αυτό το αλάτι προέρχεται από εξατμισμένο θαλασσινό νερό και συλλέγεται σε όλες τις παραθαλάσσιες χώρες του κόσμου. Συναντάται σε λεπτές ή χονδροειδείς στήλες και νιφάδες με διακυμάνσεις στο χρώμα με βάση τα μέταλλα που περιέχει. Οι νιφάδες θαλασσινού αλατιού διαλύονται γρήγορα και είναι μια εξαιρετική επιλογή για πασπάλισμα πάνω από λαχανικά.

Πηγή: www.almanac.com

Ετικέτες: ΑΛΑΤΙ

Σχετικά άρθρα

Μύρτιλα: Οφέλη, ιδιότητες και παρενέργειες
Διατροφή

Μύρτιλα: Οφέλη, ιδιότητες και παρενέργειες

από Prefer Team
07/11/2025

Τα μύρτιλα ανήκουν στα πιο δημοφιλή φρούτα του πλανήτη και συχνά χαρακτηρίζονται ως «υπερτροφή», χάρη στη μοναδική τους περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Τροφές που μειώνουν το ουρικό οξύ
Διατροφή

Τροφές που μειώνουν το ουρικό οξύ

από Prefer Team
02/11/2025

Το ουρικό οξύ είναι μια φυσική ουσία που παράγεται όταν ο οργανισμός διασπά τις πουρίνες — ενώσεις που βρίσκονται σε πολλές τροφές...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Cottage: Η θρεπτική του αξία
Διατροφή

Cottage: Η θρεπτική του αξία

από Prefer Team
01/11/2025

Το cottage cheese, γνωστό και ως “τυρί κότατζ”, αποτελεί ένα από τα πιο ελαφριά και υγιεινά γαλακτοκομικά προϊόντα. Παρότι έχει κερδίσει ιδιαίτερη...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Ποιες είναι οι πιο θρεπτικές τροφές;
Διατροφή

Ποιες είναι οι πιο θρεπτικές τροφές;

από Prefer Team
01/11/2025

Παρότι δεν υπάρχει μια μόνο τροφή που να μπορεί να μας παρέχει όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες, υπάρχουν ορισμένες επιλογές που ξεχωρίζουν...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Πώς θα καταλάβετε αν τρώτε πολύ αλάτι: Τα 5 βασικά σημάδια
Διατροφή

Πώς θα καταλάβετε αν τρώτε πολύ αλάτι: Τα 5 βασικά σημάδια

από Prefer Team
30/10/2025

Το αλάτι είναι απαραίτητο για τον οργανισμό, αφού ρυθμίζει τα υγρά και βοηθά τη σωστή λειτουργία των μυών και των νεύρων. Όμως,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Πόσο θρεπτική είναι η φλούδα του μήλου;
Διατροφή

Πόσο θρεπτική είναι η φλούδα του μήλου;

από Prefer Team
29/10/2025

Το μήλο είναι από τα πιο δημοφιλή φρούτα παγκοσμίως, γνωστό για τη γλυκιά του γεύση και τα οφέλη του στην υγεία. Όμως,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
ADVERTISEMENT

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αυτές οι 5 καθημερινές συνήθειες μπορούν να επιδεινώσουν τις αλλεργίες μας
Υγεία

Αυτές οι 5 καθημερινές συνήθειες μπορούν να επιδεινώσουν τις αλλεργίες μας

11 ώρες πριν
Ακτινίδιο: Το φρούτο που «θεραπεύει» την αϋπνία
Υγεία

Ακτινίδιο: Το φρούτο που «θεραπεύει» την αϋπνία

15 ώρες πριν
Μπορεί το άγχος να ενισχύσει την παραγωγικότητά μας;
Σκέψεις

Μπορεί το άγχος να ενισχύσει την παραγωγικότητά μας;

16 ώρες πριν
Πώς τα social media αλλάζουν τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας;
Lifestyle

Πώς τα social media αλλάζουν τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας;

17 ώρες πριν
Ζώδια 08/11/2025 — Ημερήσιες προβλέψεις
Lifestyle

Ζώδια 08/11/2025 — Ημερήσιες προβλέψεις

20 ώρες πριν
ADVERTISEMENT
prefer.gr

Γιατί όλα είναι θέμα προτίμησης.

Follow Us

ADVERTISEMENT

Τελευταία

Αυτές οι 5 καθημερινές συνήθειες μπορούν να επιδεινώσουν τις αλλεργίες μας

Αυτές οι 5 καθημερινές συνήθειες μπορούν να επιδεινώσουν τις αλλεργίες μας

08/11/2025
Ακτινίδιο: Το φρούτο που «θεραπεύει» την αϋπνία

Ακτινίδιο: Το φρούτο που «θεραπεύει» την αϋπνία

08/11/2025
Μπορεί το άγχος να ενισχύσει την παραγωγικότητά μας;

Μπορεί το άγχος να ενισχύσει την παραγωγικότητά μας;

08/11/2025
Πώς τα social media αλλάζουν τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας;

Πώς τα social media αλλάζουν τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας;

08/11/2025

Kατηγορίες

  • DIY
  • Lifestyle
  • Media
  • Travel
  • Διατροφή
  • Επιχειρήσεις
  • Εργασία
  • Ιστορία
  • Ιστορίες από τον έβδομο όροφο
  • Μουσική
  • Παράξενα
  • Πολιτισμός
  • Σκέψεις
  • Στήλες
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Φαγητό

Ετικέτες

SKINCARE SOCIAL MEDIA TIKTOK ΑΓΧΟΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΙΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΥΡΩΠΗ ΖΩΔΙΑ ΖΩΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΟΣΜΟΣ ΜΟΔΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΣΠΙΤΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΤΡΟΦΙΜΑ ΥΓΕΙΑ ΥΠΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
  • About
  • Διαφήμιση
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου

© 2025 prefer.gr - Powered by Pavla SA.

No Result
View All Result
  • Home
  • Lifestyle
  • Travel
  • Διατροφή
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Μουσική
  • Media
  • DIY
  • Σκέψεις
  • Φαγητό
  • Παράξενα
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Εργασία

© 2025 prefer.gr - Powered by Pavla SA.