Prefer
Τρίτη, 21 Οκτωβρίου, 2025
No Result
View All Result
Prefer
No Result
View All Result
Home Διατροφή

Γιατί στα παιδιά δεν αρέσουν τα λαχανικά

Prefer Team από Prefer Team
17/01/2023
σε Διατροφή
A A
κοριτσάκι μισεί τα λαχανικά
Share on FacebookShare on Twitter
ADVERTISEMENT

Τα παιδιά χρειάζονται ενέργεια και μάλιστα περισσότερη από τους ενήλικες. Έτσι, ενστικτωδώς, στρέφονται σε τροφές, που τους παρέχουν την ενέργεια, που χρειάζεται ο οργανισμός τους, κυρίως με τη μορφή γλυκόζης, το «καύσιμο», που προτιμά το ανθρώπινο σώμα.

Τα λαχανικά δεν έχουν πολλές θερμίδες, άρα δεν παρέχουν αρκετή ενέργεια. Πολλά λαχανικά επίσης, περιέχουν μεγάλη ποσότητα δύσπεπτων φυτικών ινών και ταυτόχρονα τόσο λίγες θερμίδες, οι οποίες θα καταναλωθούν ως ενέργεια, για τη χώνεψη αυτών των συστατικών. Βιολογικά, δε «βγάζει νόημα» για τα παιδιά, να καταναλώνουν τροφές, που δεν τους προσφέρουν αρκετή ενέργεια.

ADVERTISEMENT

Ένας ακόμα λόγος που στα παιδιά δεν αρέσουν τα λαχανικά, είναι η γεύση τους. Ένα χαρακτηριστικό πολλών λαχανικών, κυρίως των πράσινων, είναι η ελαφρώς πικρή γεύση τους. Αυτή οφείλεται στην περιεκτικότητα τους σε ασβέστιο και στην παρουσία και άλλων ευεργετικών για τον οργανισμό συστατικών.

Στην περίπτωση των παιδιών, υπάρχουν ενδείξεις, ότι νιώθουν πιο έντονα την αίσθηση του πικρού, αλλά έχουν και έναν επιπλέον λόγο να την αποφύγουν. Στη φύση η πικράδα είναι ένδειξη δηλητηρίου και πιθανής τοξικότητας. Τα πικρά συστατικά των λαχανικών μπορεί να είναι τοξικά σε μεγάλες ποσότητες. Η αλήθεια είναι, πως στα λαχανικά οι συγκεντρώσεις τους είναι τόσο μικρές, που δε μπορούν να μας βλάψουν. Αντίθετα, περιέχουν την ποσότητα εκείνη, που έχει μόνο ενεργητικά αποτελέσματα για τον οργανισμό. Ως ενήλικες, αυτό το έχουμε μάθει μέσω της παρατήρησης και της εμπειρίας μας.

Κατά κάποιο τρόπο, μεγαλώνοντας, έχουμε εξοικειωθεί με την γεύση των λαχανικών και την έχουμε συνηθίσει. Τα παιδιά όμως λειτουργούν περισσότερο με το ένστικτο. Πρώτον γιατί δεν είχαν τον απαραίτητο χρόνο, όπως οι ενήλικες, να τα επεξεργαστούν επαρκώς γνωστικά, για να πεισθούν ότι τα λαχανικά δεν πρόκειται να τα«σκοτώσουν». Επιπλέον, τα μικρά σωματάκια των παιδιών, έχουν λιγότερο ανεπτυγμένη την ικανότητα αποτοξίνωσης, όποτε και είναι πιο ευάλωτα σε πιθανή παρουσία μεγάλου τοξικού φορτίου.

Στη φύση, όταν ένα ζώο συναντά για πρώτη φορά κάτι, που πιθανώς τρώγεται, δοκιμάζει μια πολύ μικρή ποσότητα αρχικά και περιμένει μέχρι το σώμα του να την επεξεργαστεί και να τη χωνέψει πλήρως. Αν δεν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, επαναλαμβάνει την ίδια διαδικασία τουλάχιστον 15-20 φορές, έως ότου βεβαιωθεί ότι η καινούργια τροφή είναι ασφαλής.

Και οι άνθρωποι λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο. Η διαφορά ανάμεσα στα παιδιά και τους ενήλικες, είναι ότι τα παιδιά δεν είχαν το χρόνο να κάνουν τις απαραίτητες δοκιμές, ούτε να παρατηρήσουν τις επιπτώσεις τους στους άλλους, ώστε να αποφασίσουν πως τα λαχανικά είναι ασφαλή.

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος, που στους περισσότερους ανθρώπους δεν αρέσουν γεύσεις όπως του καφέ, της μπίρας, του ουίσκι, της πικρής σοκολάτας. όταν τα δοκιμάζουν για πρώτη φορά.

Τέλος, τα παιδιά τείνουν να συνδέουν επεξεργασμένες τροφές υψηλές σε ζάχαρη και λίπη, με θετικά γεγονότα και αναμνήσεις, όπως μία σοκολάτα για επιβράβευση, με ένα πάρτυ, μια γιορτή, με τις διακοπές κλπ.

Από την άλλη σκεφτείτε, με τι συνδέουν τα λαχανικά; Πιθανότατα με κάποιο γονιό που γκρινιάζει και τα πιέζει να φάνε πρασινάδες. Έτσι στο μυαλό τους η κατανάλωση λαχανικών αποτυπώνεται ως μια «δυσάρεστη» εμπειρία και ως αγγαρεία. Θα προτιμήσουν λοιπόν να φάνε κάτι άλλο, όσο και αν επιμένουμε.

Ευτυχώς όσο μεγαλώνουμε, η γνωστική μας ωρίμανση, μας επιτρέπει να συνδέσουμε σιγά σιγά τα λαχανικά με την υγεία και την ευζωία.

Τα παιδιά μας χρησιμοποιούν ως παράδειγμα.
Ας φροντίσουμε λοιπόν να τρώμε και εμείς λαχανικά και να τα έχουμε πάντα στο τραπέζι μας.
Ας ψάξουμε τρόπους να «βελτιώσουμε» τη γεύση τους και ας βρούμε συνταγές, πιο κοντά στις γεύσεις των παιδιών.
Ας μη γινόμαστε υπερβολικά πιεστικοί. Συνήθως φέρνει αντίθετα αποτελέσματα.
Και τέλος, ας μη χρησιμοποιούμε την τροφή ως επιβράβευση ή τιμωρία. Δεν είναι αυτός ο ρόλος της.

Πηγή: spoonuniversity.com

Ετικέτες: ΛΑΧΑΝΙΚΑΠΑΙΔΙΑ

Σχετικά άρθρα

Matcha: Είναι πραγματικά τόσο αθώο όσο φαίνεται;
Διατροφή

Matcha: Είναι πραγματικά τόσο αθώο όσο φαίνεται;

από Prefer Team
21/10/2025

Τα τελευταία χρόνια το matcha έχει γίνει το απόλυτο “πράσινο ελιξίριο” της ευεξίας. Από ροφήματα και smoothies μέχρι γλυκά και ενεργειακές μπάρες,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Οι καλύτερες φυτικές πηγές πρωτεΐνης
Διατροφή

Οι καλύτερες φυτικές πηγές πρωτεΐνης

από Prefer Team
15/10/2025

Η πρωτεΐνη αποτελεί βασικό μακροθρεπτικό συστατικό για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας, την αποκατάσταση των ιστών και τη σωστή λειτουργία του οργανισμού....

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
5 τρόποι να εντάξουμε περισσότερα φρούτα στην καθημερινότητά μας
Διατροφή

5 τρόποι να εντάξουμε περισσότερα φρούτα στην καθημερινότητά μας

από Prefer Team
14/10/2025

Τα φρούτα αποτελούν έναν από τους πιο φυσικούς και απολαυστικούς τρόπους για να φροντίζουμε τον οργανισμό μας. Είναι πλούσια σε νερό, φυτικές...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας με την καθημερινή κατανάλωση μπύρας
Διατροφή

Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας με την καθημερινή κατανάλωση μπύρας

από Prefer Team
12/10/2025

Η μπύρα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ποτά παγκοσμίως — δροσιστική, κοινωνική και μέρος πολλών παραδόσεων. Όμως, τι συμβαίνει όταν η...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Μπρόκολο
Διατροφή

Μπρόκολο: Ένα «πράσινο θαύμα» για την υγεία

από Prefer Team
10/10/2025

Το μπρόκολο είναι ένα από τα πιο θρεπτικά και ωφέλιμα λαχανικά που μπορούμε να εντάξουμε στη διατροφή μας. Ανήκει στην οικογένεια των...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Η διατροφή που «εξουδετερώνει» τον γενετικό κίνδυνο Αλτσχάιμερ
Διατροφή

Η διατροφή που «εξουδετερώνει» τον γενετικό κίνδυνο Αλτσχάιμερ

από Prefer Team
03/10/2025

Το Αλτσχάιμερ είναι μία από τις πιο τρομακτικές νευροεκφυλιστικές ασθένειες, ιδιαίτερα για όσους γνωρίζουν ότι έχουν κληρονομικό φορτίο. Όμως η επιστήμη μάς...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
ADVERTISEMENT

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κρεατίνη: Ένα
Υγεία

Κρεατίνη: Ένα “καύσιμο” για τον εγκέφαλό μας

6 ώρες πριν
Παράξενα facts για το μπλε χρώμα
Παράξενα

Παράξενα facts για το μπλε χρώμα

10 ώρες πριν
Έλλειψη σιδήρου: 5 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε
Υγεία

Έλλειψη σιδήρου: 5 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

11 ώρες πριν
Η δύναμη της συναισθηματικής νοημοσύνης
Lifestyle

Η δύναμη της συναισθηματικής νοημοσύνης

11 ώρες πριν
Matcha: Είναι πραγματικά τόσο αθώο όσο φαίνεται;
Διατροφή

Matcha: Είναι πραγματικά τόσο αθώο όσο φαίνεται;

11 ώρες πριν
ADVERTISEMENT
prefer.gr

Γιατί όλα είναι θέμα προτίμησης.

Follow Us

ADVERTISEMENT

Τελευταία

Κρεατίνη: Ένα

Κρεατίνη: Ένα “καύσιμο” για τον εγκέφαλό μας

21/10/2025
Παράξενα facts για το μπλε χρώμα

Παράξενα facts για το μπλε χρώμα

21/10/2025
Έλλειψη σιδήρου: 5 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Έλλειψη σιδήρου: 5 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

21/10/2025
Η δύναμη της συναισθηματικής νοημοσύνης

Η δύναμη της συναισθηματικής νοημοσύνης

21/10/2025

Kατηγορίες

  • DIY
  • Lifestyle
  • Media
  • Travel
  • Διατροφή
  • Επιχειρήσεις
  • Εργασία
  • Ιστορία
  • Ιστορίες από τον έβδομο όροφο
  • Μουσική
  • Παράξενα
  • Πολιτισμός
  • Σκέψεις
  • Στήλες
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Φαγητό

Ετικέτες

SKINCARE SOCIAL MEDIA TIKTOK ΑΓΧΟΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΙΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΥΡΩΠΗ ΖΩΔΙΑ ΖΩΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΟΣΜΟΣ ΜΟΔΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΣΠΙΤΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΥΓΕΙΑ ΥΠΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
  • About
  • Διαφήμιση
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου

© 2025 prefer.gr - Powered by Pavla SA.

No Result
View All Result
  • Home
  • Lifestyle
  • Travel
  • Διατροφή
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Μουσική
  • Media
  • DIY
  • Σκέψεις
  • Φαγητό
  • Παράξενα
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Εργασία

© 2025 prefer.gr - Powered by Pavla SA.