Prefer
Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
Prefer
No Result
View All Result
Home Διατροφή

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σας όταν σταματάτε την κατανάλωση ζάχαρης

Prefer Team από Prefer Team
02/06/2024
σε Διατροφή
A A
όχι ζάχαρη
Share on FacebookShare on Twitter
ADVERTISEMENT

Οι άνθρωποι μερικές φορές αναφέρουν, ότι αντιμετωπίζουν αρνητικές παρενέργειες, όταν προσπαθούν να φάνε λιγότερη ζάχαρη. Πονοκέφαλοι, κόπωση ή αλλαγές στη διάθεση -που συνήθως είναι παροδικές- είναι μεταξύ των συμπτωμάτων. Αυτές οι παρενέργειες πιθανότατα σχετίζονται με:

  • το πώς αντιδρά ο εγκέφαλος όταν εκτίθεται σε ζαχαρούχα τρόφιμα
  • και με τη βιολογία της «ανταμοιβής»

Καθώς η μαζική παραγωγή τροφίμων έχει γίνει ο κανόνας, σάκχαρα προστίθενται πλέον στα τρόφιμα για να γίνουν πιο εύγευστα. Πέρα από τη βελτιωμένη γεύση και «αίσθηση στο στόμα» των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, η ζάχαρη έχει βαθιές βιολογικές επιδράσεις στον εγκέφαλο. Αυτές οι επιδράσεις είναι τόσο σημαντικές, που οδήγησαν σε συζητήσεις και έρευνα σχετικά με το εάν μπορεί κάποιος να είναι «εθισμένος» στη ζάχαρη.

ADVERTISEMENT

Η ζάχαρη απελευθερώνει ντοπαμίνη

Η επιτραπέζια ζάχαρη ενεργοποιεί τους υποδοχείς της γλυκιάς γεύσης στο στόμα, πράγμα που οδηγεί τελικά στην απελευθέρωση μιας χημικής ουσίας στον εγκέφαλο, της ντοπαμίνης. Η ντοπαμίνη μεταφέρει μηνύματα μεταξύ των νεύρων του εγκεφάλου. Όταν εκτιθέμεθα σε ένα ευχάριστο ερέθισμα, ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται απελευθερώνοντας ντοπαμίνη – γι’ αυτό και συχνά αποκαλείται η χημική ουσία της «ανταμοιβής». Η ανταμοιβή επηρεάζει τη συμπεριφορά μας – που σημαίνει, ότι οδηγούμαστε να επαναλάβουμε τις συμπεριφορές, που προκαλούν την απελευθέρωση ντοπαμίνης. Εκτός από τη συμμετοχή στην ανταμοιβή, η ντοπαμίνη ρυθμίζει επίσης τον ορμονικό έλεγχο, τη ναυτία τον έμετο και το άγχος.

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν δεν τρώμε ζάχαρη

Όταν η ζάχαρη αφαιρείται από τη διατροφή, μια αλλαγή στη χημική ισορροπία του εγκεφάλου είναι, σχεδόν σίγουρα, πίσω από τα συμπτώματα, που παρουσιάζονται. Πειράματα τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους έχουν δείξει, οτι η ζάχαρη ενεργοποιεί βαθιά το σύστημα ανταμοιβής. Η έντονη γλυκύτητα της ζάχαρης ξεπερνά ακόμη και την κοκαΐνη ως προς την εσωτερική ανταμοιβή/ευχαρίστηση που προκαλεί. Η ζάχαρη είναι σε θέση να ενεργοποιήσει τις οδούς ανταμοιβής στον εγκέφαλο είτε τρώγεται είτε εγχύεται στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό σημαίνει, ότι τα αποτελέσματά είναι ανεξάρτητα από τη γλυκιά γεύση. Πειράματα -κυρίως σε αρουραίους- υποδηλώνουν, ότι η κατανάλωση ζάχαρης:

  • μπορεί πραγματικά να αλλάξει τις δομές στον εγκέφαλο που ενεργοποιεί η ντοπαμίνη
  • μπορεί να αλλάξει τον τρόπο επεξεργασίας των συναισθημάτων
  • μπορεί να τροποποιήσει τη συμπεριφορά τόσο στα ζώα όσο και στους ανθρώπους

Συμπτώματα από τη μείωση ή την αφαίρεση της ζάχαρης από τη διατροφή μας

Είναι προφανές, ότι η ζάχαρη μπορεί να έχει ισχυρή επίδραση πάνω μας. Γι’ αυτό δεν είναι περίεργο να βλέπουμε παρενέργειες όταν τη μειώνουμε ή την αφαιρούμε εντελώς από τη διατροφή μας. Κατά τη διάρκεια του πρώιμου σταδίου «απόσυρσης από τη ζάχαρη» έχουν αναφερθεί τόσο ψυχικά όσο και σωματικά συμπτώματα όπως:

  • κατάθλιψη
  • άγχος
  • ομίχλη του εγκεφάλου
  • έντονη λαχτάρα για ζάχαρη
  • πονοκεφάλος
  • κόπωση
  • ζάλη
  • εκνευρισμός

Αυτό σημαίνει, ότι η διακοπή της ζάχαρης μπορεί να είναι δυσάρεστη, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά, γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει ορισμένους να παραμείνουν στην αλλαγή της διατροφής. Αν και η ιδέα του «εθισμού στη ζάχαρη» είναι αμφιλεγόμενη, η έρευνα σε ζώα έδειξε, ότι τα συμπτώματα της στέρησης και της υποτροπής είναι παρόμοια με εκείνα των ναρκωτικών. Οι βιολογικές επιπτώσεις της απόσυρσης ζάχαρης που παρατηρούνται στα ζώα, είναι πιθανό να συμβούν σε κάποιο βαθμό και στους ανθρώπους, επειδή ο εγκέφαλός μας έχει παρόμοια μονοπάτια ανταμοιβής.

Όπως συμβαίνει με κάθε διατροφική αλλαγή, η επιμονή είναι το κλειδί. Εάν θέλετε να μειώσετε τη ζάχαρη από τη διατροφή σας μακροπρόθεσμα, το να μπορέσετε να ξεπεράσετε τις πρώτες δύσκολες εβδομάδες είναι ζωτικής σημασίας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε, ότι η ζάχαρη δεν είναι «κακή» από μόνη της – αλλά ότι πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο παράλληλα με μια υγιεινή διατροφή και άσκηση.

Πηγή: www.bbc.com

Ετικέτες: ΖΑΧΑΡΗ

Σχετικά άρθρα

Καρύδια και μύρτιλα: Το πιο υγιεινό «δίδυμο»
Διατροφή

Καρύδια και μύρτιλα: Το πιο υγιεινό «δίδυμο»

από Prefer Team
15/11/2025

Στον κόσμο της υγιεινής διατροφής, υπάρχουν συνδυασμοί τροφών που δεν προσφέρουν απλώς γεύση, αλλά και ισχυρά οφέλη για την υγεία. Ένας από...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Μαύρη σοκολάτα: Ο κρυφός προστάτης της καρδιάς μας
Διατροφή

Μαύρη σοκολάτα: Ο κρυφός προστάτης της καρδιάς μας

από Prefer Team
12/11/2025

Η σοκολάτα είναι από τις πιο αγαπημένες απολαύσεις στον κόσμο, όμως για χρόνια βρέθηκε στο στόχαστρο της «υγιεινής διατροφής». Πολλοί τη συνέδεαν...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Γάλα: Χρειαζόμαστε πραγματικά το γάλα μετά την παιδική ηλικία;
Διατροφή

Γάλα: Το χρειαζόμαστε πραγματικά μετά την παιδική ηλικία;

από Prefer Team
11/11/2025

Το γάλα έχει αποτελέσει για δεκαετίες σύμβολο υγείας και ανάπτυξης. Από μικροί μαθαίνουμε πως «το γάλα κάνει καλό στα κόκαλα» και πως...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Ο λωτός και η συμβολή του στην υγεία και την ομορφιά
Διατροφή

Ο λωτός και η συμβολή του στην υγεία και την ομορφιά

από Prefer Team
10/11/2025

Ο λωτός, γνωστός και ως «το φρούτο των θεών», είναι ένα από τα πιο πολύτιμα δώρα της φύσης, ιδιαίτερα αγαπητό για τη...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Μύρτιλα: Οφέλη, ιδιότητες και παρενέργειες
Διατροφή

Μύρτιλα: Οφέλη, ιδιότητες και παρενέργειες

από Prefer Team
07/11/2025

Τα μύρτιλα ανήκουν στα πιο δημοφιλή φρούτα του πλανήτη και συχνά χαρακτηρίζονται ως «υπερτροφή», χάρη στη μοναδική τους περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Τροφές που μειώνουν το ουρικό οξύ
Διατροφή

Τροφές που μειώνουν το ουρικό οξύ

από Prefer Team
02/11/2025

Το ουρικό οξύ είναι μια φυσική ουσία που παράγεται όταν ο οργανισμός διασπά τις πουρίνες — ενώσεις που βρίσκονται σε πολλές τροφές...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
ADVERTISEMENT

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι γεμιστοί χουρμάδες γίνονται το απόλυτο σνακ
Φαγητό

Οι γεμιστοί χουρμάδες γίνονται το απόλυτο σνακ

2 ώρες πριν
Πότε πρέπει να παίρνουμε το ασβέστιο;
Υγεία

Πότε πρέπει να παίρνουμε το ασβέστιο;

2 ώρες πριν
Πώς επηρεάζεται η καρδιά μας από το στρες;
Υγεία

Πώς επηρεάζεται η καρδιά μας από το στρες;

2 ώρες πριν
Instax
Ιστορία

Instax: Η ιστορία της εμβληματικής κάμερας

3 ώρες πριν
Ζώδια 17/11/2025 — Ημερήσιες προβλέψεις
Lifestyle

Ζώδια 17/11/2025 — Ημερήσιες προβλέψεις

7 ώρες πριν
ADVERTISEMENT
prefer.gr

Γιατί όλα είναι θέμα προτίμησης.

Follow Us

ADVERTISEMENT

Τελευταία

Οι γεμιστοί χουρμάδες γίνονται το απόλυτο σνακ

Οι γεμιστοί χουρμάδες γίνονται το απόλυτο σνακ

17/11/2025
Πότε πρέπει να παίρνουμε το ασβέστιο;

Πότε πρέπει να παίρνουμε το ασβέστιο;

17/11/2025
Πώς επηρεάζεται η καρδιά μας από το στρες;

Πώς επηρεάζεται η καρδιά μας από το στρες;

17/11/2025
Instax

Instax: Η ιστορία της εμβληματικής κάμερας

17/11/2025

Kατηγορίες

  • DIY
  • Lifestyle
  • Media
  • Travel
  • Διατροφή
  • Επιχειρήσεις
  • Εργασία
  • Ιστορία
  • Ιστορίες από τον έβδομο όροφο
  • Μουσική
  • Παράξενα
  • Πολιτισμός
  • Σκέψεις
  • Στήλες
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Φαγητό

Ετικέτες

SKINCARE SOCIAL MEDIA TIKTOK ΑΓΧΟΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΙΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΥΡΩΠΗ ΖΩΔΙΑ ΖΩΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΟΣΜΟΣ ΜΟΔΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΣΠΙΤΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΤΡΟΦΙΜΑ ΥΓΕΙΑ ΥΠΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
  • About
  • Διαφήμιση
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου

© 2025 prefer.gr - Powered by Pavla SA.

No Result
View All Result
  • Home
  • Lifestyle
  • Travel
  • Διατροφή
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Μουσική
  • Media
  • DIY
  • Σκέψεις
  • Φαγητό
  • Παράξενα
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Εργασία

© 2025 prefer.gr - Powered by Pavla SA.