ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
SOCIAL MEDIA
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
Prefer
No Result
View All Result
Prefer
No Result
View All Result
Home Παράξενα

Μπύρα με ακόμα καλύτερη γεύση; Η επιστήμη λέει πως γίνεται!

Prefer Team από Prefer Team
06/12/2022
σε Παράξενα
A A
άνδρας πίνει μπύρα
Share on FacebookShare on Twitter
ADVERTISEMENT

Αν είσαι λάτρης της μπύρας, τότε, ίσως, πιστεύεις ότι ήδη αγγίζει την τελειότητα, γευστικά. Ε λοιπόν, η επιστήμη έχει άλλη άποψη, καθώς μια νέα έρευνα υποστηρίζει ότι μπορεί να βελτιώσει τη γεύση του αγαπημένου σου ποτού!

Η παραγωγή μπύρας σήμερα

Οι ψηλές κυλινδρικές δεξαμενές ζύμωσης που χρησιμοποιούνται σήμερα, και έχουν αντικαταστήσει τα παλιά κοντύτερα δοχεία των ζυθοποιείων, τείνουν να επηρεάζουν αρνητικά τη γεύση της μπύρας.

ADVERTISEMENT

Οι δεξαμενές αυτές κυριαρχούν στη σύγχρονη ζυθοποιεία, καθώς παράγουν περισσότερη μπύρα με λιγότερο κόστος, δεδομένου ότι γεμίζουν, αδειάζουν και καθαρίζονται πιο εύκολα. Η ευρεία υιοθέτησή τους, όμως, σημαίνει, παράλληλα, και υπερβολική πίεση από το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται κατά τη ζύμωση, και αυτό επηρεάζει τη γεύση.

Η έρευνα

Μια ομάδα ερευνητών ξεκίνησε με τον εντοπισμό στελεχών της ζύμης Saccharomyces cerevisiae, που είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στο CO2, εστιάζοντας στην παραγωγή οξικού ισοαμυλεστέρα, ο οποίος δίνει στην μπύρα τη φρουτώδη γεύση της, που μοιάζει με μπανάνα.

Αφού βρήκε ένα ιδιαίτερα ισχυρό στέλεχος, η ομάδα χρησιμοποίησε μια ανάλυση αλληλουχίας ολόκληρου του γονιδιώματος, για να καταλάβει τι την έκανε τόσο ικανή να διατηρεί τη φρουτώδη γεύση της, ακόμη και κάτω από την πίεση των σύγχρονων δεξαμενών ζύμωσης.

ADVERTISEMENT

«Προς έκπληξή μας, εντοπίσαμε μια μόνο μετάλλαξη στο γονίδιο MDS3, το οποίο κωδικοποιεί έναν ρυθμιστή, που προφανώς εμπλέκεται στην παραγωγή του οξικού ισοαμυλεστέρα, ο οποίος είναι η πηγή της γεύσης που μοιάζει με μπανάνα και είναι, παράλληλα, υπεύθυνος για το μεγαλύτερο μέρος της ανοχής στην πίεση, σε αυτό το συγκεκριμένο στέλεχος ζύμης», λέει ο μοριακός βιολόγος Johan Thevelein, από το Katholieke Universiteit Leuven στο Βέλγιο.

Με αυτήν την ανακάλυψη, οι ερευνητές μπόρεσαν στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν την τεχνική επεξεργασίας γονιδίων CRISPR/Cas9 για να δημιουργήσουν την ίδια μετάλλαξη, σε άλλα στελέχη ζύμης. Μετά την επεξεργασία, αυτά τα στελέχη θα μπορούσαν να αντέξουν αποτελεσματικότερα στην πίεση CO2 και να διατηρήσουν περισσότερο τη γεύση τους.

Επιπρόσθετα, πολλά στελέχη μαγιάς θα μπορούσαν να τροποποιηθούν με τον ίδιο τρόπο, οδηγώντας σε μπύρες με πιο «γεμάτη» γεύση. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν φαίνεται ότι άλλα χαρακτηριστικά του στελέχους ζυμομύκητα, επηρεάζονται από τις γενετικές τροποποιήσεις. «Η μετάλλαξη είναι το πρώτο στοιχείο για την κατανόηση του μηχανισμού, με τον οποίο η υψηλή πίεση διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να επηρεάσει την γεύσης της μπύρας», λέει ο Thevelein.

Το μέλλον της μπύρας

Μέχρι τώρα, δεν ήταν ξεκάθαρο το πως ακριβώς η υψηλή πίεση CO2 είχε αντίκτυπο στη γεύση της μπύρας σε μοριακό επίπεδο, παρόλο που η αλλοίωση της φρουτένιας γεύσης ήταν εύκολα αντιληπτή, κατά τη δοκιμή. Στο μέλλον, οι ερευνητές θέλουν να πραγματοποιήσουν πειράματα με ακόμη υψηλότερες πιέσεις CO2 για να δουν αν ταυτοποιούνται διαφορετικά γονίδια. Και ενώ υπήρξαν αρκετά υποσχόμενα γονίδια σε αυτή τη μελέτη, το MDS3 ήταν το κυρίαρχο.

«Αυτή η μελέτη δείχνει τις ισχυρές δυνατότητες της πολυγονιδιακής ανάλυσης και της στοχευμένης γενετικής τροποποίησης, για τη δημιουργία βιομηχανικής μπύρας με ειδικά βελτιωμένα χαρακτηριστικά», καταλήγουν οι ερευνητές στη δημοσιευμένη εργασία τους.

Πηγή: www.sciencealert.com

Ετικέτες: ΕΠΙΣΤΗΜΗΜΠΥΡΑ

Σχετικά άρθρα

Το χάπι που ίσως αντικαταστήσει τη γυμναστική
Παράξενα

Το χάπι που ίσως αντικαταστήσει τη γυμναστική

από Prefer Team
29/09/2023

Η σωματική δραστηριότητα είναι γνωστό, ότι προάγει την υγεία των οστών και των μυών. Παρά τα οφέλη της, η σύγχρονη ζωή συνδέεται...

Περισσότερα
χιονάτη
Παράξενα

Η τραγική ιστορία πίσω από το παραμύθι της Χιονάτης

από Prefer Team
28/09/2023

Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι είναι ένα από τα πιο διάσημα παραμύθια των αδερφών Γκριμ και ένα από τα αγαπημένα των...

Περισσότερα
η ιστορία των lego
Παράξενα

Ο μαραγκός που εφηύρε τα τουβλάκια Lego

από Prefer Team
26/09/2023

40 εκατομμύρια τουβλάκια Lego στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο μπορούν να ενώσουν την Γη με τη σελήνη! Μέσω της ποιότητας και...

Περισσότερα
κορεάτικη κουλτούρα
Παράξενα

Παράξενες δεισιδαιμονίες της κορεατικής κουλτούρας 

από Prefer Team
23/09/2023

Είναι στη φύση του ανθρώπου να αναπτύσσει πεποιθήσεις και δεισιδαιμονίες ως μέρος του πολιτισμού του. Οι δεισιδαιμονίες υπάρχουν σε όλες τις χώρες...

Περισσότερα
Ρώσος εργάτης
Παράξενα

Γιατί οι Ρώσοι δεν χαμογελούν συχνά;

από Prefer Team
20/09/2023

Παρά το γεγονός, ότι οι Ρώσοι δεν χαμογελούν πολύ συχνά, είναι αρκετά εξωστρεφείς, φιλικοί και φιλόξενοι άνθρωποι. Γιατί λοιπόν η γλώσσα του...

Περισσότερα
ιδιότητες του φωτός
Παράξενα

4 εκπληκτικές ιδιότητες του φωτός

από Prefer Team
15/09/2023

Μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι μετά από χρόνια μελέτης του φωτός, γνωρίζουμε σχεδόν τα πάντα γι’ αυτό. Κι όμως! Για αιώνες, έχει...

Περισσότερα
ADVERTISEMENT

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

DINK influencer
Lifestyle

Οι Influencers κάνουν ξανά δημοφιλή την τάση «DINK»

1 ώρα πριν
κολλαγόνο
Lifestyle

Πόσο σημαντικό είναι το κολλαγόνο για το δέρμα μας;

20 ώρες πριν
παγκόσμια ημέρα καφέ
Διατροφή

Παγκόσμια Ημέρα Καφέ: Ένα ταξίδι στη γεύση του

1 ημέρα πριν
Η επιδημία που εξόντωσε τους Αζτέκους
Ιστορία

Η επιδημία που εξόντωσε τους Αζτέκους

1 ημέρα πριν
διατροφή για υγιή εγκέφαλο
Διατροφή

Καλή διατροφή, χαρούμενος εγκέφαλος

2 ημέρες πριν
ADVERTISEMENT
prefer.gr

Γιατί όλα είναι θέμα προτίμησης.

Follow Us

ADVERTISEMENT

Τελευταία

DINK influencer

Οι Influencers κάνουν ξανά δημοφιλή την τάση «DINK»

02/10/2023
κολλαγόνο

Πόσο σημαντικό είναι το κολλαγόνο για το δέρμα μας;

01/10/2023
παγκόσμια ημέρα καφέ

Παγκόσμια Ημέρα Καφέ: Ένα ταξίδι στη γεύση του

01/10/2023
Η επιδημία που εξόντωσε τους Αζτέκους

Η επιδημία που εξόντωσε τους Αζτέκους

01/10/2023

Kατηγορίες

  • DIY
  • Lifestyle
  • Media
  • Travel
  • Διατροφή
  • Επιχειρήσεις
  • Εργασία
  • Ιστορία
  • Ιστορίες από τον έβδομο όροφο
  • Μουσική
  • Παράξενα
  • Πολιτισμός
  • Σκέψεις
  • Στήλες
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Φαγητό

Ετικέτες

SKINCARE SOCIAL MEDIA TIKTOK ΑΓΧΟΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΔΕΡΜΑ ΔΙΑΙΤΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΖΩΔΙΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΜΟΔΑ ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΣΧΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΚΥΛΟΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΕΧΝΗ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΥΠΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • About
  • Διαφήμιση
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου

© 2023 prefer.gr - Powered by Pavla SA.

No Result
View All Result
  • Home
  • Lifestyle
  • Travel
  • Διατροφή
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Μουσική
  • Media
  • DIY
  • Σκέψεις
  • Φαγητό
  • Παράξενα
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Εργασία

© 2023 prefer.gr - Powered by Pavla SA.