Prefer
Κυριακή, 9 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
Prefer
No Result
View All Result
Home Παράξενα

Μπύρα με ακόμα καλύτερη γεύση; Η επιστήμη λέει πως γίνεται!

Prefer Team από Prefer Team
06/12/2022
σε Παράξενα
A A
άνδρας πίνει μπύρα
Share on FacebookShare on Twitter
ADVERTISEMENT

Αν είσαι λάτρης της μπύρας, τότε, ίσως, πιστεύεις ότι ήδη αγγίζει την τελειότητα, γευστικά. Ε λοιπόν, η επιστήμη έχει άλλη άποψη, καθώς μια νέα έρευνα υποστηρίζει ότι μπορεί να βελτιώσει τη γεύση του αγαπημένου σου ποτού!

Η παραγωγή μπύρας σήμερα

Οι ψηλές κυλινδρικές δεξαμενές ζύμωσης που χρησιμοποιούνται σήμερα, και έχουν αντικαταστήσει τα παλιά κοντύτερα δοχεία των ζυθοποιείων, τείνουν να επηρεάζουν αρνητικά τη γεύση της μπύρας.

ADVERTISEMENT

Οι δεξαμενές αυτές κυριαρχούν στη σύγχρονη ζυθοποιεία, καθώς παράγουν περισσότερη μπύρα με λιγότερο κόστος, δεδομένου ότι γεμίζουν, αδειάζουν και καθαρίζονται πιο εύκολα. Η ευρεία υιοθέτησή τους, όμως, σημαίνει, παράλληλα, και υπερβολική πίεση από το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται κατά τη ζύμωση, και αυτό επηρεάζει τη γεύση.

Η έρευνα

Μια ομάδα ερευνητών ξεκίνησε με τον εντοπισμό στελεχών της ζύμης Saccharomyces cerevisiae, που είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στο CO2, εστιάζοντας στην παραγωγή οξικού ισοαμυλεστέρα, ο οποίος δίνει στην μπύρα τη φρουτώδη γεύση της, που μοιάζει με μπανάνα.

Αφού βρήκε ένα ιδιαίτερα ισχυρό στέλεχος, η ομάδα χρησιμοποίησε μια ανάλυση αλληλουχίας ολόκληρου του γονιδιώματος, για να καταλάβει τι την έκανε τόσο ικανή να διατηρεί τη φρουτώδη γεύση της, ακόμη και κάτω από την πίεση των σύγχρονων δεξαμενών ζύμωσης.

«Προς έκπληξή μας, εντοπίσαμε μια μόνο μετάλλαξη στο γονίδιο MDS3, το οποίο κωδικοποιεί έναν ρυθμιστή, που προφανώς εμπλέκεται στην παραγωγή του οξικού ισοαμυλεστέρα, ο οποίος είναι η πηγή της γεύσης που μοιάζει με μπανάνα και είναι, παράλληλα, υπεύθυνος για το μεγαλύτερο μέρος της ανοχής στην πίεση, σε αυτό το συγκεκριμένο στέλεχος ζύμης», λέει ο μοριακός βιολόγος Johan Thevelein, από το Katholieke Universiteit Leuven στο Βέλγιο.

Με αυτήν την ανακάλυψη, οι ερευνητές μπόρεσαν στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν την τεχνική επεξεργασίας γονιδίων CRISPR/Cas9 για να δημιουργήσουν την ίδια μετάλλαξη, σε άλλα στελέχη ζύμης. Μετά την επεξεργασία, αυτά τα στελέχη θα μπορούσαν να αντέξουν αποτελεσματικότερα στην πίεση CO2 και να διατηρήσουν περισσότερο τη γεύση τους.

Επιπρόσθετα, πολλά στελέχη μαγιάς θα μπορούσαν να τροποποιηθούν με τον ίδιο τρόπο, οδηγώντας σε μπύρες με πιο «γεμάτη» γεύση. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν φαίνεται ότι άλλα χαρακτηριστικά του στελέχους ζυμομύκητα, επηρεάζονται από τις γενετικές τροποποιήσεις. «Η μετάλλαξη είναι το πρώτο στοιχείο για την κατανόηση του μηχανισμού, με τον οποίο η υψηλή πίεση διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να επηρεάσει την γεύσης της μπύρας», λέει ο Thevelein.

Το μέλλον της μπύρας

Μέχρι τώρα, δεν ήταν ξεκάθαρο το πως ακριβώς η υψηλή πίεση CO2 είχε αντίκτυπο στη γεύση της μπύρας σε μοριακό επίπεδο, παρόλο που η αλλοίωση της φρουτένιας γεύσης ήταν εύκολα αντιληπτή, κατά τη δοκιμή. Στο μέλλον, οι ερευνητές θέλουν να πραγματοποιήσουν πειράματα με ακόμη υψηλότερες πιέσεις CO2 για να δουν αν ταυτοποιούνται διαφορετικά γονίδια. Και ενώ υπήρξαν αρκετά υποσχόμενα γονίδια σε αυτή τη μελέτη, το MDS3 ήταν το κυρίαρχο.

«Αυτή η μελέτη δείχνει τις ισχυρές δυνατότητες της πολυγονιδιακής ανάλυσης και της στοχευμένης γενετικής τροποποίησης, για τη δημιουργία βιομηχανικής μπύρας με ειδικά βελτιωμένα χαρακτηριστικά», καταλήγουν οι ερευνητές στη δημοσιευμένη εργασία τους.

Πηγή: www.sciencealert.com

Ετικέτες: ΕΠΙΣΤΗΜΗΜΠΥΡΑ

Σχετικά άρθρα

Παράξενα facts για το κίτρινο χρώμα
Παράξενα

Παράξενα facts για το κίτρινο χρώμα

από Prefer Team
07/11/2025

Το κίτρινο είναι το χρώμα του ήλιου, της χαράς και της αισιοδοξίας — αλλά κρύβει και μια πιο μυστηριώδη πλευρά. Από την...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
10 παράξενα facts για τα φίδια
Παράξενα

10 παράξενα facts για τα φίδια

από Prefer Team
30/10/2025

Τα φίδια είναι από τα πιο μυστηριώδη και παρεξηγημένα πλάσματα της φύσης. Παρότι προκαλούν φόβο και δέος, κρύβουν εκπληκτικές ικανότητες και ιδιαιτερότητες...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
LEGO: άγνωστα facts για το αγαπημένο μας παιχνίδι
Παράξενα

LEGO: άγνωστα facts για το αγαπημένο μας παιχνίδι

από Prefer Team
29/10/2025

Τα αγαπημένα μας LEGO που παίζαμε μαζί τους για ατελείωτες ώρες όταν ήμασταν παιδιά, έχουν «διανύσει» πολλά χιλιόμετρα για να φτάσουν στο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Γιατί χασμουριόμαστε όταν νυστάζουμε;
Παράξενα

Γιατί χασμουριόμαστε όταν νυστάζουμε;

από Prefer Team
27/10/2025

Το χασμουρητό είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές ανθρώπινες αντιδράσεις, αλλά παραμένει ένα μικρό μυστήριο της βιολογίας. Αν και όλοι το κάνουμε...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Η απρόσμενη ηλικία στην οποία ο εγκέφαλός μας φτάνει στο απόγειό του
Παράξενα

Η απρόσμενη ηλικία στην οποία ο εγκέφαλός μας φτάνει στο απόγειό του

από Prefer Team
26/10/2025

Πολλοί πιστεύουν ότι ο εγκέφαλος φτάνει στην καλύτερη του φάση στα νιάτα, όταν η μνήμη είναι δυνατή και η σκέψη γρήγορη. Ωστόσο,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Παράξενα facts για το μπλε χρώμα
Παράξενα

Παράξενα facts για το μπλε χρώμα

από Prefer Team
21/10/2025

Το μπλε είναι το χρώμα του ουρανού, της θάλασσας και της γαλήνης. Συμβολίζει την ηρεμία, τη σταθερότητα και την εμπιστοσύνη — αλλά...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
ADVERTISEMENT

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αυτές οι 5 καθημερινές συνήθειες μπορούν να επιδεινώσουν τις αλλεργίες μας
Υγεία

Αυτές οι 5 καθημερινές συνήθειες μπορούν να επιδεινώσουν τις αλλεργίες μας

9 ώρες πριν
Ακτινίδιο: Το φρούτο που «θεραπεύει» την αϋπνία
Υγεία

Ακτινίδιο: Το φρούτο που «θεραπεύει» την αϋπνία

13 ώρες πριν
Μπορεί το άγχος να ενισχύσει την παραγωγικότητά μας;
Σκέψεις

Μπορεί το άγχος να ενισχύσει την παραγωγικότητά μας;

14 ώρες πριν
Πώς τα social media αλλάζουν τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας;
Lifestyle

Πώς τα social media αλλάζουν τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας;

15 ώρες πριν
Ζώδια 08/11/2025 — Ημερήσιες προβλέψεις
Lifestyle

Ζώδια 08/11/2025 — Ημερήσιες προβλέψεις

18 ώρες πριν
ADVERTISEMENT
prefer.gr

Γιατί όλα είναι θέμα προτίμησης.

Follow Us

ADVERTISEMENT

Τελευταία

Αυτές οι 5 καθημερινές συνήθειες μπορούν να επιδεινώσουν τις αλλεργίες μας

Αυτές οι 5 καθημερινές συνήθειες μπορούν να επιδεινώσουν τις αλλεργίες μας

08/11/2025
Ακτινίδιο: Το φρούτο που «θεραπεύει» την αϋπνία

Ακτινίδιο: Το φρούτο που «θεραπεύει» την αϋπνία

08/11/2025
Μπορεί το άγχος να ενισχύσει την παραγωγικότητά μας;

Μπορεί το άγχος να ενισχύσει την παραγωγικότητά μας;

08/11/2025
Πώς τα social media αλλάζουν τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας;

Πώς τα social media αλλάζουν τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας;

08/11/2025

Kατηγορίες

  • DIY
  • Lifestyle
  • Media
  • Travel
  • Διατροφή
  • Επιχειρήσεις
  • Εργασία
  • Ιστορία
  • Ιστορίες από τον έβδομο όροφο
  • Μουσική
  • Παράξενα
  • Πολιτισμός
  • Σκέψεις
  • Στήλες
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Φαγητό

Ετικέτες

SKINCARE SOCIAL MEDIA TIKTOK ΑΓΧΟΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΙΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΥΡΩΠΗ ΖΩΔΙΑ ΖΩΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΟΣΜΟΣ ΜΟΔΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΣΠΙΤΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΤΡΟΦΙΜΑ ΥΓΕΙΑ ΥΠΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
  • About
  • Διαφήμιση
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου

© 2025 prefer.gr - Powered by Pavla SA.

No Result
View All Result
  • Home
  • Lifestyle
  • Travel
  • Διατροφή
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Μουσική
  • Media
  • DIY
  • Σκέψεις
  • Φαγητό
  • Παράξενα
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Εργασία

© 2025 prefer.gr - Powered by Pavla SA.