Prefer
Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
Prefer
No Result
View All Result
Home Διατροφή

Είναι οι άνθρωποι γενετικά προγραμματισμένοι να προτιμούν τροφές με λίπος και ζάχαρη;

Prefer Team από Prefer Team
28/04/2023
σε Διατροφή
A A
τροφές με λίπος και ζάχαρη
Share on FacebookShare on Twitter
ADVERTISEMENT

Πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, τα γονίδιά μας, ήταν προσαρμοσμένα για να μας βοηθήσουν να επιβιώσουμε από την πείνα σε ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον. Με τα σημερινά δεδομένα όμως, αποτελούν πλέον πρόβλημα για την υγεία μας.

Η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους

Το ανθρώπινο είδος εξελίχθηκε σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον – πιθανώς μια καυτή, αφρικανική πεδιάδα. Και προσαρμοστήκαμε σε αυτό, λέει ο Michael Power, συν-συγγραφέας του “The Evolution of Obesity” και ζωολόγος στο εργαστήριο διατροφής στο Εθνικό Ζωολογικό Πάρκο Smithsonian. Το σημερινό περιβάλλον είναι τελείως διαφορετικό: «Εξελιχθήκαμε στις σαβάνες της Αφρικής· τώρα ζούμε στην “Candyland”. Τα γονίδιά μας δεν «ταιριάζουν» πλέον με το περιβάλλον μας».

ADVERTISEMENT

Τα ίδια γονίδια που μας βοήθησαν να επιβιώσουμε στο εξελικτικό μας παρελθόν, και που ονομάστηκαν «οικονομικά γονίδια» από τον γενετιστή Τζέιμς Νιλ, μας έκαναν πολύ καλούς στο να αξιοποιούμε στο έπακρο κάθε γεύμα. Οι πρόγονοι μας εξήγαγαν κάθε θερμίδα από τα λιγοστά τρόφιμα, που είχαν στη διάθεση τους και την αποθήκευαν αποτελεσματικά για μελλοντική χρήση.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποθηκεύει το σώμα τα τρόφιμα είναι να τα μετατρέπει σε λίπος, επειδή το λίπος είναι πλούσιο σε ενέργεια και ελαφρύ. Το λίπος, το οποίο αποδίδει 9 θερμίδες ανά γραμμάριο, έχει διπλάσιες θερμίδες ανά γραμμάριο από την πρωτεΐνη και τους υδατάνθρακες. Η ζάχαρη, που στις μέρες των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών προγόνων μας, βρισκόταν μόνο στα φρούτα και στις περιστασιακές κυψέλες, είναι εύπεπτη και μετατρέπεται γρήγορα σε λίπος.

Η αναζήτηση της τροφής

Κάθε φορά που ο πρωτόγονος άνθρωπος έβρισκε ζάχαρη ή λίπος σε κάποια τροφή, την πρόσθετε χωρίς τύψεις στη διατροφή του για να αυξήσει τα αποθέματα λίπους, αναγνωρίζοντας, ότι τα φρούτα και το κρέας από το κυνήγι ζώων δεν ήταν πάντα εύκολο να βρεθούν.

«Οι άνθρωποι είναι εξελικτικά προγραμματισμένοι, να προτιμούν τις λιπαρές και γλυκές γεύσεις επειδή είναι μια πολύ αποτελεσματική πηγή ενέργειας και το σώμα μας είναι προγραμματισμένο για επιβίωση», λέει η Lisa Cimperman, διαιτολόγος στο University Hospitals Case Medical Center.

Οι άνθρωποι με γονίδια, που δεν τους οδηγούσαν σε αυτές τις προτιμήσεις, ή είχαν γονίδια που τους οδηγούσαν σε «σπατάλη» των θερμίδων που προσλάμβαναν (υψηλό μεταβολισμό δηλαδή), ήταν πιο πιθανό να λιμοκτονήσουν σε δύσκολους καιρούς.

Ο «κακομαθημένος» σύγχρονος άνθρωπος

Ο σύγχρονος άνθρωπος κατέληξε με ένα πεπτικό σύστημα – μια κληρονομιά του εξελικτικού μας παρελθόντος – που είναι προσανατολισμένο να βρίσκει και να συγκρατεί θερμίδες, κάτι που είναι επικίνδυνο στην εποχή της υπερπροσφοράς και της υπερκατανάλωσης.

Σήμερα φτιάχνουμε και εμπορευόμαστε συνδυασμούς τροφίμων, που οι πρόγονοί μας δεν είχαν ονειρευτεί ποτέ -συνδυασμούς γλυκών-λιπαρών-αλμυρών, που ικανοποιούν τη βασική μας επιθυμία για τροφή με πολλές θερμίδες. Και φυσικά μας αρέσει. Εάν οι άνθρωποι έπρεπε να τρέξουν πέντε μίλια ή να ανέβουν σε ψηλά κτίρια για να αποκτήσουν αυτά τα τρόφιμα, τότε δεν θα είχαμε πρόβλημα, λέει ο “Power. Έχουμε κατασκευάσει ένα σύγχρονο περιβάλλον, που κάνει το κυνήγι και τη συλλογή τροφής υπερβολικά απλό.

«Δεν κυνηγάμε, δεν ψάχνουμε συνέχεια για φαγητό, τα σπίτια μας ζεσταίνονται, είμαστε πάντα άνετα», λέει ο Croniger. «Είμαστε κακομαθημένοι». Κάτι τόσο απλό όσο το να διατηρούμε το περιβάλλον μας σε σταθερή θερμοκρασία, δεν χρειάζεται πλέον μεγάλη προσπάθεια, η οποία χρειαζόταν για να παραμείνουμε ζωντανοί, όταν έπρεπε να αντιμετωπίσουμε ακραία ζέστη και κρύο, στο μακρινό παρελθόν.

Βέβαια κανείς δε θέλει να επιστρέψει στο παρελθόν. Ο άνθρωπος της παλαιολιθικής εποχής μπορεί να ήταν αδύνατος, αλλά πέθανε επίσης πολύ νεότερος κατά μέσο όρο λόγω ασθενειών, πείνας και επιθέσεων ζώων. Τα γονίδια όμως, που κάποτε μας βοηθούσαν να επιβιώσουμε τώρα ίσως μας αρρωσταίνουν λόγω του περιβάλλοντος στο οποίο βρισκόμαστε.
Πηγή: www.cleveland.com

Ετικέτες: ΖΑΧΑΡΗΛΙΠΟΣΣΩΜΑΤΙΚΟ ΛΙΠΟΣ

Σχετικά άρθρα

Είναι το ακατέργαστο αλάτι πιο υγιεινό
Διατροφή

Είναι το ακατέργαστο αλάτι πιο υγιεινό;

από Prefer Team
17/09/2025

Το “ακατέργαστο” ή “ανεπεξέργαστο” αλάτι (π.χ. θαλασσινό, ροζ Ιμαλαΐων, κρυσταλλικό) συχνά προβάλλεται ως πιο υγιεινό σε σχέση με το λευκό επιτραπέζιο αλάτι....

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Πώς επηρεάζουν τα φρούτα τη διάθεσή μας;
Διατροφή

Πώς τα φρούτα αλλάζουν τη διάθεσή μας;

από Prefer Team
16/09/2025

Η διατροφή αποτελεί θεμελιώδη παράγοντα για τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Τα φρούτα, με την πληθώρα θρεπτικών συστατικών που περιέχουν, δεν...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Μύθοι και αλήθειες για την Carnivore διατροφή
Διατροφή

Μύθοι και αλήθειες για την Carnivore διατροφή

από Prefer Team
15/09/2025

Η Carnivore διατροφή στηρίζεται κυρίως σε μύθους και υπεραπλουστεύσεις. Αν και μπορεί να έχει κάποια βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, δεν είναι ισορροπημένη, ούτε μπορεί...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Διατροφή

Ο σημαντικός λόγος που οι γυναίκες πρέπει να παίρνουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

από Prefer Team
13/09/2025

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την υγεία μας, αλλά ο οργανισμός δεν μπορεί να τα παράγει μόνος του. Ειδικά για...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Φλεγμονή: 5 τροφές που μπορούν να την πυροδοτήσουν αθόρυβα
Διατροφή

Φλεγμονή: 5 τροφές που μπορούν να την πυροδοτήσουν αθόρυβα

από Prefer Team
11/09/2025

Η φλεγμονή είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού απέναντι σε τραυματισμούς ή λοιμώξεις. Ωστόσο, όταν η φλεγμονώδης απόκριση γίνεται χρόνια, ενδέχεται να...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Ωμέγα-3: Η τροφή του εγκεφάλου
Διατροφή

Ωμέγα-3: Η τροφή του εγκεφάλου

από Prefer Team
10/09/2025

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα θεωρούνται από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό. Παρότι είναι λιπαρά, ανήκουν στην κατηγορία των «καλών»...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
ADVERTISEMENT

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πώς θα θέσουμε όρια στην εργασία μας;
Εργασία

Πώς θα θέσουμε όρια στην εργασία μας;

10 ώρες πριν
Γιατί στα χωριά κάνει περισσότερο κρύο, ανεξαρτήτως υψομέτρου;
Παράξενα

Γιατί στα χωριά κάνει περισσότερο κρύο, ανεξαρτήτως υψομέτρου;

10 ώρες πριν
Είναι το ακατέργαστο αλάτι πιο υγιεινό
Διατροφή

Είναι το ακατέργαστο αλάτι πιο υγιεινό;

10 ώρες πριν
Μαγνήσιο, ύπνος και άγχος: Ποια η σύνδεση τους;
Υγεία

Μαγνήσιο, ύπνος και άγχος: Ποια η σύνδεση τους;

11 ώρες πριν
Ζώδια 17/09/2025 — Ημερήσιες προβλέψεις
Lifestyle

Ζώδια 17/09/2025 — Ημερήσιες προβλέψεις

14 ώρες πριν
ADVERTISEMENT
prefer.gr

Γιατί όλα είναι θέμα προτίμησης.

Follow Us

ADVERTISEMENT

Τελευταία

Πώς θα θέσουμε όρια στην εργασία μας;

Πώς θα θέσουμε όρια στην εργασία μας;

17/09/2025
Γιατί στα χωριά κάνει περισσότερο κρύο, ανεξαρτήτως υψομέτρου;

Γιατί στα χωριά κάνει περισσότερο κρύο, ανεξαρτήτως υψομέτρου;

17/09/2025
Είναι το ακατέργαστο αλάτι πιο υγιεινό

Είναι το ακατέργαστο αλάτι πιο υγιεινό;

17/09/2025
Μαγνήσιο, ύπνος και άγχος: Ποια η σύνδεση τους;

Μαγνήσιο, ύπνος και άγχος: Ποια η σύνδεση τους;

17/09/2025

Kατηγορίες

  • DIY
  • Lifestyle
  • Media
  • Travel
  • Διατροφή
  • Επιχειρήσεις
  • Εργασία
  • Ιστορία
  • Ιστορίες από τον έβδομο όροφο
  • Μουσική
  • Παράξενα
  • Πολιτισμός
  • Σκέψεις
  • Στήλες
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Φαγητό

Ετικέτες

SKINCARE SOCIAL MEDIA TIKTOK ΑΓΧΟΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΙΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΥΡΩΠΗ ΖΩΔΙΑ ΖΩΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΟΣΜΟΣ ΜΟΔΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΠΙΤΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΤΡΟΦΙΜΑ ΥΓΕΙΑ ΥΠΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
  • About
  • Διαφήμιση
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου

© 2025 prefer.gr - Powered by Pavla SA.

No Result
View All Result
  • Home
  • Lifestyle
  • Travel
  • Διατροφή
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Μουσική
  • Media
  • DIY
  • Σκέψεις
  • Φαγητό
  • Παράξενα
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Εργασία

© 2025 prefer.gr - Powered by Pavla SA.