Prefer
Σάββατο, 8 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
Prefer
No Result
View All Result
Home Διατροφή

Είναι οι άνθρωποι γενετικά προγραμματισμένοι να προτιμούν τροφές με λίπος και ζάχαρη;

Prefer Team από Prefer Team
28/04/2023
σε Διατροφή
A A
τροφές με λίπος και ζάχαρη
Share on FacebookShare on Twitter
ADVERTISEMENT

Πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, τα γονίδιά μας, ήταν προσαρμοσμένα για να μας βοηθήσουν να επιβιώσουμε από την πείνα σε ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον. Με τα σημερινά δεδομένα όμως, αποτελούν πλέον πρόβλημα για την υγεία μας.

Η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους

Το ανθρώπινο είδος εξελίχθηκε σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον – πιθανώς μια καυτή, αφρικανική πεδιάδα. Και προσαρμοστήκαμε σε αυτό, λέει ο Michael Power, συν-συγγραφέας του “The Evolution of Obesity” και ζωολόγος στο εργαστήριο διατροφής στο Εθνικό Ζωολογικό Πάρκο Smithsonian. Το σημερινό περιβάλλον είναι τελείως διαφορετικό: «Εξελιχθήκαμε στις σαβάνες της Αφρικής· τώρα ζούμε στην “Candyland”. Τα γονίδιά μας δεν «ταιριάζουν» πλέον με το περιβάλλον μας».

ADVERTISEMENT

Τα ίδια γονίδια που μας βοήθησαν να επιβιώσουμε στο εξελικτικό μας παρελθόν, και που ονομάστηκαν «οικονομικά γονίδια» από τον γενετιστή Τζέιμς Νιλ, μας έκαναν πολύ καλούς στο να αξιοποιούμε στο έπακρο κάθε γεύμα. Οι πρόγονοι μας εξήγαγαν κάθε θερμίδα από τα λιγοστά τρόφιμα, που είχαν στη διάθεση τους και την αποθήκευαν αποτελεσματικά για μελλοντική χρήση.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποθηκεύει το σώμα τα τρόφιμα είναι να τα μετατρέπει σε λίπος, επειδή το λίπος είναι πλούσιο σε ενέργεια και ελαφρύ. Το λίπος, το οποίο αποδίδει 9 θερμίδες ανά γραμμάριο, έχει διπλάσιες θερμίδες ανά γραμμάριο από την πρωτεΐνη και τους υδατάνθρακες. Η ζάχαρη, που στις μέρες των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών προγόνων μας, βρισκόταν μόνο στα φρούτα και στις περιστασιακές κυψέλες, είναι εύπεπτη και μετατρέπεται γρήγορα σε λίπος.

Η αναζήτηση της τροφής

Κάθε φορά που ο πρωτόγονος άνθρωπος έβρισκε ζάχαρη ή λίπος σε κάποια τροφή, την πρόσθετε χωρίς τύψεις στη διατροφή του για να αυξήσει τα αποθέματα λίπους, αναγνωρίζοντας, ότι τα φρούτα και το κρέας από το κυνήγι ζώων δεν ήταν πάντα εύκολο να βρεθούν.

«Οι άνθρωποι είναι εξελικτικά προγραμματισμένοι, να προτιμούν τις λιπαρές και γλυκές γεύσεις επειδή είναι μια πολύ αποτελεσματική πηγή ενέργειας και το σώμα μας είναι προγραμματισμένο για επιβίωση», λέει η Lisa Cimperman, διαιτολόγος στο University Hospitals Case Medical Center.

Οι άνθρωποι με γονίδια, που δεν τους οδηγούσαν σε αυτές τις προτιμήσεις, ή είχαν γονίδια που τους οδηγούσαν σε «σπατάλη» των θερμίδων που προσλάμβαναν (υψηλό μεταβολισμό δηλαδή), ήταν πιο πιθανό να λιμοκτονήσουν σε δύσκολους καιρούς.

Ο «κακομαθημένος» σύγχρονος άνθρωπος

Ο σύγχρονος άνθρωπος κατέληξε με ένα πεπτικό σύστημα – μια κληρονομιά του εξελικτικού μας παρελθόντος – που είναι προσανατολισμένο να βρίσκει και να συγκρατεί θερμίδες, κάτι που είναι επικίνδυνο στην εποχή της υπερπροσφοράς και της υπερκατανάλωσης.

Σήμερα φτιάχνουμε και εμπορευόμαστε συνδυασμούς τροφίμων, που οι πρόγονοί μας δεν είχαν ονειρευτεί ποτέ -συνδυασμούς γλυκών-λιπαρών-αλμυρών, που ικανοποιούν τη βασική μας επιθυμία για τροφή με πολλές θερμίδες. Και φυσικά μας αρέσει. Εάν οι άνθρωποι έπρεπε να τρέξουν πέντε μίλια ή να ανέβουν σε ψηλά κτίρια για να αποκτήσουν αυτά τα τρόφιμα, τότε δεν θα είχαμε πρόβλημα, λέει ο “Power. Έχουμε κατασκευάσει ένα σύγχρονο περιβάλλον, που κάνει το κυνήγι και τη συλλογή τροφής υπερβολικά απλό.

«Δεν κυνηγάμε, δεν ψάχνουμε συνέχεια για φαγητό, τα σπίτια μας ζεσταίνονται, είμαστε πάντα άνετα», λέει ο Croniger. «Είμαστε κακομαθημένοι». Κάτι τόσο απλό όσο το να διατηρούμε το περιβάλλον μας σε σταθερή θερμοκρασία, δεν χρειάζεται πλέον μεγάλη προσπάθεια, η οποία χρειαζόταν για να παραμείνουμε ζωντανοί, όταν έπρεπε να αντιμετωπίσουμε ακραία ζέστη και κρύο, στο μακρινό παρελθόν.

Βέβαια κανείς δε θέλει να επιστρέψει στο παρελθόν. Ο άνθρωπος της παλαιολιθικής εποχής μπορεί να ήταν αδύνατος, αλλά πέθανε επίσης πολύ νεότερος κατά μέσο όρο λόγω ασθενειών, πείνας και επιθέσεων ζώων. Τα γονίδια όμως, που κάποτε μας βοηθούσαν να επιβιώσουμε τώρα ίσως μας αρρωσταίνουν λόγω του περιβάλλοντος στο οποίο βρισκόμαστε.
Πηγή: www.cleveland.com

Ετικέτες: ΖΑΧΑΡΗΛΙΠΟΣΣΩΜΑΤΙΚΟ ΛΙΠΟΣ

Σχετικά άρθρα

Μύρτιλα: Οφέλη, ιδιότητες και παρενέργειες
Διατροφή

Μύρτιλα: Οφέλη, ιδιότητες και παρενέργειες

από Prefer Team
07/11/2025

Τα μύρτιλα ανήκουν στα πιο δημοφιλή φρούτα του πλανήτη και συχνά χαρακτηρίζονται ως «υπερτροφή», χάρη στη μοναδική τους περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Τροφές που μειώνουν το ουρικό οξύ
Διατροφή

Τροφές που μειώνουν το ουρικό οξύ

από Prefer Team
02/11/2025

Το ουρικό οξύ είναι μια φυσική ουσία που παράγεται όταν ο οργανισμός διασπά τις πουρίνες — ενώσεις που βρίσκονται σε πολλές τροφές...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Cottage: Η θρεπτική του αξία
Διατροφή

Cottage: Η θρεπτική του αξία

από Prefer Team
01/11/2025

Το cottage cheese, γνωστό και ως “τυρί κότατζ”, αποτελεί ένα από τα πιο ελαφριά και υγιεινά γαλακτοκομικά προϊόντα. Παρότι έχει κερδίσει ιδιαίτερη...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Ποιες είναι οι πιο θρεπτικές τροφές;
Διατροφή

Ποιες είναι οι πιο θρεπτικές τροφές;

από Prefer Team
01/11/2025

Παρότι δεν υπάρχει μια μόνο τροφή που να μπορεί να μας παρέχει όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες, υπάρχουν ορισμένες επιλογές που ξεχωρίζουν...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Πώς θα καταλάβετε αν τρώτε πολύ αλάτι: Τα 5 βασικά σημάδια
Διατροφή

Πώς θα καταλάβετε αν τρώτε πολύ αλάτι: Τα 5 βασικά σημάδια

από Prefer Team
30/10/2025

Το αλάτι είναι απαραίτητο για τον οργανισμό, αφού ρυθμίζει τα υγρά και βοηθά τη σωστή λειτουργία των μυών και των νεύρων. Όμως,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Πόσο θρεπτική είναι η φλούδα του μήλου;
Διατροφή

Πόσο θρεπτική είναι η φλούδα του μήλου;

από Prefer Team
29/10/2025

Το μήλο είναι από τα πιο δημοφιλή φρούτα παγκοσμίως, γνωστό για τη γλυκιά του γεύση και τα οφέλη του στην υγεία. Όμως,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
ADVERTISEMENT

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ακτινίδιο: Το φρούτο που «θεραπεύει» την αϋπνία
Υγεία

Ακτινίδιο: Το φρούτο που «θεραπεύει» την αϋπνία

4 ώρες πριν
Μπορεί το άγχος να ενισχύσει την παραγωγικότητά μας;
Σκέψεις

Μπορεί το άγχος να ενισχύσει την παραγωγικότητά μας;

5 ώρες πριν
Πώς τα social media αλλάζουν τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας;
Lifestyle

Πώς τα social media αλλάζουν τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας;

5 ώρες πριν
Ζώδια 08/11/2025 — Ημερήσιες προβλέψεις
Lifestyle

Ζώδια 08/11/2025 — Ημερήσιες προβλέψεις

9 ώρες πριν
Μύρτιλα: Οφέλη, ιδιότητες και παρενέργειες
Διατροφή

Μύρτιλα: Οφέλη, ιδιότητες και παρενέργειες

1 ημέρα πριν
ADVERTISEMENT
prefer.gr

Γιατί όλα είναι θέμα προτίμησης.

Follow Us

ADVERTISEMENT

Τελευταία

Ακτινίδιο: Το φρούτο που «θεραπεύει» την αϋπνία

Ακτινίδιο: Το φρούτο που «θεραπεύει» την αϋπνία

08/11/2025
Μπορεί το άγχος να ενισχύσει την παραγωγικότητά μας;

Μπορεί το άγχος να ενισχύσει την παραγωγικότητά μας;

08/11/2025
Πώς τα social media αλλάζουν τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας;

Πώς τα social media αλλάζουν τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας;

08/11/2025
Ζώδια 08/11/2025 — Ημερήσιες προβλέψεις

Ζώδια 08/11/2025 — Ημερήσιες προβλέψεις

08/11/2025

Kατηγορίες

  • DIY
  • Lifestyle
  • Media
  • Travel
  • Διατροφή
  • Επιχειρήσεις
  • Εργασία
  • Ιστορία
  • Ιστορίες από τον έβδομο όροφο
  • Μουσική
  • Παράξενα
  • Πολιτισμός
  • Σκέψεις
  • Στήλες
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Φαγητό

Ετικέτες

SKINCARE SOCIAL MEDIA TIKTOK ΑΓΧΟΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΙΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΥΡΩΠΗ ΖΩΔΙΑ ΖΩΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΟΣΜΟΣ ΜΟΔΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΣΠΙΤΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΤΡΟΦΙΜΑ ΥΓΕΙΑ ΥΠΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
  • About
  • Διαφήμιση
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου

© 2025 prefer.gr - Powered by Pavla SA.

No Result
View All Result
  • Home
  • Lifestyle
  • Travel
  • Διατροφή
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Μουσική
  • Media
  • DIY
  • Σκέψεις
  • Φαγητό
  • Παράξενα
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Εργασία

© 2025 prefer.gr - Powered by Pavla SA.