Prefer
Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
Prefer
No Result
View All Result
Home Φαγητό

5 τρόποι για να αναγνωρίζετε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 

Prefer Team από Prefer Team
06/12/2023
σε Φαγητό
A A
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Share on FacebookShare on Twitter
ADVERTISEMENT

Το πραγματικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο περιέχει 100% ελαιόλαδο—τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Δυστυχώς όμως, η τιμή του έχει εκτοξευτεί και υπάρχουν πολλοί απατεώνες εκεί έξω. Πολλοί, αραιώνουν το ελαιόλαδο τους με ηλιέλαιο, σογιέλαιο ή άλλο έλαιο — και το χαρακτηρίζουν παράνομα, ως εξαιρετικά παρθένο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το χαμηλής ποιότητας λάδι αναμιγνύεται ακόμη και με χημικές ουσίες όπως η χλωροφύλλη (για το χρώμα) και η βήτα-καροτίνη (για γεύση) για να φαίνεται αυθεντικό.

Πιθανότατα αναρωτιέστε, πώς να καταλάβετε ποια ελαιόλαδα στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι πραγματικά εξαιρετικά παρθένα. Ο εντοπισμός του μπορεί να είναι δύσκολος. Αλλά υπάρχει λόγος για τον οποίο μερικοί από τους πιο υγιείς πληθυσμούς του κόσμου λατρεύουν το αυθεντικό λάδι, γιατί τίποτα άλλο δεν συγκρίνεται με αυτό, όσον αφορά τη γεύση όσο και τα οφέλη για την υγεία (συμπεριλαμβανομένης της προστασίας από καρδιακές παθήσεις, φλεγμονές και υψηλή αρτηριακή πίεση).

ADVERTISEMENT

Ακολουθούν πέντε απλά βήματα για την επιλογή

1. Εμπιστευτείτε τις αισθήσεις σας

Τα ελαιόλαδα που μυρίζουν μούχλα ή είναι άοσμα δεν έχουν θέση στην κουζίνα σας — ούτε αυτά που έχουν αλλοιωθεί και έχουν βαριά οσμή και περίεργη γεύση (ταγκισμένα). Αν το λάδι έχει ελαφρώς πικρή και πιπεράτη γεύση, τόσο το καλύτερο! Ένα ελαφρύ αίσθημα καψίματος στο πίσω μέρος του λαιμού σημαίνει απλά, ότι έχετε στα χέρια σας ένα λάδι πρώιμης συγκομιδής, υψηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά. Το χρώμα ενός αυθεντικού λαδιού μπορεί να ποικίλλει, μπορεί να κυμαίνεται από ζωηρό πράσινο έως μια πιο απαλή απόχρωση.

2. Διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα

Μια ετικέτα ελαιολάδου μπορεί να λέει, ότι το προϊόν ήταν “συσκευασμένο” ή “εμφιαλωμένο” σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία, αλλά αυτό δεν σημαίνει, ότι οι ελιές καλλιεργήθηκαν στο ίδιο μέρος – ή ακόμα και ότι το λάδι παρήχθη εκεί. Μερικά ελαιόλαδα στέλνονται στην Ιταλία ή στην Ελλάδα για εμφιάλωση, αλλά παράγονται αλλού. Το πιο σημαντικό βήμα για τον προσδιορισμό της γνησιότητας ενός ελαιολάδου είναι ο έλεγχος του τόπου παραγωγής του. Επιπλέον, η ετικέτα θα πρέπει να λέει “εξαιρετικά παρθένο”. Τυχόν πρόσθετοι όροι όπως «καθαρό», «ελαφρύ» ή «πυρηνέλαιο» υποδηλώνουν χημικό εξευγενισμό.

3. Διπλο-ελέγξτε την ημερομηνία παρτίδας

Σε αντίθεση με το κρασί, το ελαιόλαδο δεν βελτιώνεται με την ηλικία. Πριν κάνετε μια αγορά, ψάξτε την ετικέτα για όρους όπως “ημερομηνία εμφιάλωσης” ή “ημερομηνία συγκομιδής”. Το ελαιόλαδο διατηρεί τη μέγιστη φρεσκάδα για περίπου ενάμιση χρόνο, οπότε μην αφήσετε τις ημερομηνίες λήξης να σας ξεγελάσουν. Αν δείτε ημερομηνία λήξης χωρίς συνοδευτική ημερομηνία συγκομιδής, υπάρχει πιθανότητα το λάδι να είναι παλιό.

4. Να είστε επιλεκτικοί με την εμφιάλωση

Τα σκούρα γυάλινα μπουκάλια και τα μη τοξικά κουτιά είναι οι ασφαλέστερες επιλογές συσκευασίας. Τα διαφανή μπουκάλια αφήνουν να περνά φως, που υποβαθμίζει την ποιότητα του λαδιού, ενώ τα πλαστικά μπουκάλια είναι πολύ πορώδη για να προστατεύοον το λάδι από τη θερμότητα, το φως και την υγρασία και έτσι μπορεί εύκολα να χαλάσει.

5. Η τιμή του λαδιού

Για παράδειγμα, το ελαιόλαδο «πρώιμης συγκομιδής» στύβεται από άγουρες ελιές μέσω μιας διαδικασίας, που αποδίδει μικρές ποσότητες λαδιού υψηλότερης ποιότητας. Χρειάζονται 12 κιλά φρέσκες ελιές Κορωνέικης για να παραχθεί μόνο ένα μπουκάλι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, όποτε και το λάδι αυτό είναι πιο ακριβό όταν πωλείται στα καταστήματα. Με λίγα λόγια, το καλό λάδι κοστίζει περισσότερο.

Θυμηθείτε, το ποιοτικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, απαιτεί χρόνο για να παραχθεί—και συνοδεύεται από απαράμιλλα οφέλη για την υγεία: χαμηλότερη χοληστερόλη, βελτιωμένη αρτηριακή πίεση, μειωμένος κίνδυνος χρόνιων ασθενειών και πολλά άλλα. Όταν αγοράζετε ελαιόλαδο, είναι καλύτερο να αποφεύγετε τις τιμές ευκαιρίας. Ένα φτηνό μπουκάλι είναι συχνά σημάδι χαμηλής ποιότητας η νοθείας. Όταν μπορείτε, σκεφτείτε να ξοδέψετε λίγο επιπλέον, για ένα ένα ποιοτικό λάδι ως επένδυση για υγεία σας.

Πηγή: www.kosterina.com

Ετικέτες: ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Σχετικά άρθρα

Πώς θα αναγνωρίσετε το αγνό, μη νοθευμένο μέλι
Φαγητό

Πώς θα αναγνωρίσετε το αγνό, μη νοθευμένο μέλι

από Prefer Team
12/09/2025

Το μέλι είναι ένα από τα πιο πολύτιμα δώρα της φύσης, αλλά δυστυχώς είναι και από τα πιο συχνά νοθευμένα τρόφιμα στην...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
5 σούπες για το φθινόπωρο
Φαγητό

5 θρεπτικές σούπες για το φθινόπωρο

από Prefer Team
10/09/2025

Οι σούπες αποτελούν μια από τις πιο αγαπημένες και θρεπτικές επιλογές της κουζίνας, ειδικά όταν το φθινόπωρο κάνει την εμφάνισή του. Με...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Σπιτική κέτσαπ χωρίς συντηρητικά: Η πιο εύκολη συνταγή με 7 υλικά
Φαγητό

Σπιτική κέτσαπ χωρίς συντηρητικά: Η πιο εύκολη συνταγή με 7 υλικά

από Prefer Team
03/09/2025

Η κέτσαπ είναι ίσως η πιο κλασική σάλτσα παγκοσμίως. Συνοδεύει τηγανητές πατάτες, μπέργκερ, κρέας αλλά και απλά σνακ. Οι έτοιμες εκδοχές της,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Γιατί πρέπει να πλένουμε το ρύζι πριν το μαγειρέψουμε;
Φαγητό

Γιατί πρέπει να πλένουμε το ρύζι πριν το μαγειρέψουμε;

από Prefer Team
02/09/2025

Τα περισσότερα είδη ρυζιού, ειδικά το λευκό, περιέχουν ένα λεπτό στρώμα αμύλου στην επιφάνεια των κόκκων. Αν δεν πλυθεί, το άμυλο αυτό...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
μοσχάρι kobe
Φαγητό

Kobe vs Wagyu: Ποια είναι η διαφορά;

από Prefer Team
28/08/2025

Στον κόσμο της υψηλής γαστρονομίας, λίγα κρέατα έχουν προκαλέσει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον όσο το Wagyu και το Kobe. Οι λάτρεις του καλού...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
σπιτική πίτσα
Φαγητό

Σπιτική πίτσα: Όλα τα μυστικά για τέλειο ζυμάρι

από Prefer Team
19/08/2025 - Ενημέρωση: 20/08/2025

Η πίτσα είναι από τα πιο αγαπημένα φαγητά στον κόσμο. Μπορείς να την απολαύσεις έξω, σε μια ιταλική τρατορία ή σε μια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
ADVERTISEMENT

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ζώδια 18/09/2025 — Ημερήσιες προβλέψεις
Lifestyle

Ζώδια 18/09/2025 — Ημερήσιες προβλέψεις

4 ώρες πριν
Πώς θα θέσουμε όρια στην εργασία μας;
Εργασία

Πώς θα θέσουμε όρια στην εργασία μας;

24 ώρες πριν
Γιατί στα χωριά κάνει περισσότερο κρύο, ανεξαρτήτως υψομέτρου;
Παράξενα

Γιατί στα χωριά κάνει περισσότερο κρύο, ανεξαρτήτως υψομέτρου;

1 ημέρα πριν
Είναι το ακατέργαστο αλάτι πιο υγιεινό
Διατροφή

Είναι το ακατέργαστο αλάτι πιο υγιεινό;

1 ημέρα πριν
Μαγνήσιο, ύπνος και άγχος: Ποια η σύνδεση τους;
Υγεία

Μαγνήσιο, ύπνος και άγχος: Ποια η σύνδεση τους;

1 ημέρα πριν
ADVERTISEMENT
prefer.gr

Γιατί όλα είναι θέμα προτίμησης.

Follow Us

ADVERTISEMENT

Τελευταία

Ζώδια 18/09/2025 — Ημερήσιες προβλέψεις

Ζώδια 18/09/2025 — Ημερήσιες προβλέψεις

18/09/2025
Πώς θα θέσουμε όρια στην εργασία μας;

Πώς θα θέσουμε όρια στην εργασία μας;

17/09/2025
Γιατί στα χωριά κάνει περισσότερο κρύο, ανεξαρτήτως υψομέτρου;

Γιατί στα χωριά κάνει περισσότερο κρύο, ανεξαρτήτως υψομέτρου;

17/09/2025
Είναι το ακατέργαστο αλάτι πιο υγιεινό

Είναι το ακατέργαστο αλάτι πιο υγιεινό;

17/09/2025

Kατηγορίες

  • DIY
  • Lifestyle
  • Media
  • Travel
  • Διατροφή
  • Επιχειρήσεις
  • Εργασία
  • Ιστορία
  • Ιστορίες από τον έβδομο όροφο
  • Μουσική
  • Παράξενα
  • Πολιτισμός
  • Σκέψεις
  • Στήλες
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Φαγητό

Ετικέτες

SKINCARE SOCIAL MEDIA TIKTOK ΑΓΧΟΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΙΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΥΡΩΠΗ ΖΩΔΙΑ ΖΩΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΟΣΜΟΣ ΜΟΔΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΠΙΤΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΤΡΟΦΙΜΑ ΥΓΕΙΑ ΥΠΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
  • About
  • Διαφήμιση
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου

© 2025 prefer.gr - Powered by Pavla SA.

No Result
View All Result
  • Home
  • Lifestyle
  • Travel
  • Διατροφή
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Μουσική
  • Media
  • DIY
  • Σκέψεις
  • Φαγητό
  • Παράξενα
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Εργασία

© 2025 prefer.gr - Powered by Pavla SA.