Prefer
Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
Prefer
No Result
View All Result
Home Φαγητό

Η ιστορία του οδηγού Michelin

Prefer Team από Prefer Team
26/05/2023
σε Φαγητό
A A
michelin
Share on FacebookShare on Twitter
ADVERTISEMENT

Όπως πολλοί θεσμοί, έτσι και ο οδηγός Michelin δεν ξεκίνησε ως ο εμβληματικός οδηγός γαστρονομίας που κατέληξε να είναι σήμερα. Οι ρίζες του οδηγού Michelin ήταν πολύ πιο ταπεινές, με την ιδέα να έχει αρχικά σχεδιαστεί για να ενθαρρύνει περισσότερους τουρίστες να βγουν στο δρόμο χρησιμοποιώντας έναν μικρό κόκκινο οδηγό.

Η ιστορία ξεκινά

Όλα ξεκίνησαν στο Clermont-Ferrand (μια μικρή γαλλική πόλη) το 1889, όταν τα αδέλφια Andre και Edouard Michelin ίδρυσαν την παγκοσμίου φήμης εταιρεία ελαστικών τους, τροφοδοτούμενοι από ένα μεγάλο όραμα για την αυτοκινητοβιομηχανία της Γαλλίας σε μια εποχή που υπήρχαν λιγότερα από 3.000 αυτοκίνητα στη χώρα.

ADVERTISEMENT

Για να βοηθήσουν τους οδηγούς αυτοκινήτων και φορτηγών να αναπτύξουν τα ταξίδια τους – ενισχύοντας έτσι με τη σειρά τους τις πωλήσεις αυτοκινήτων και ελαστικών – οι αδελφοί Michelin δημιούργησαν έναν μικρό κόκκινο οδηγό γεμάτο με εύχρηστες πληροφορίες για τους ταξιδιώτες.

Ο οδηγός παρείχε χάρτες, πληροφορίες για το πώς να αλλάξουν ένα ελαστικό, πού να ανεφοδιαστούν με καύσιμα και για τον ταξιδιώτη που αναζητούσε ανάπαυλα από τις περιπέτειες της ημέρας.

Για δύο δεκαετίες, όλες αυτές οι πληροφορίες ήταν δωρεάν. Μέχρι μια μοιραία συνάντηση που παραμένει ένα αγαπημένο ανέκδοτο που επαναλαμβάνεται μέχρι σήμερα, όταν ο Andre Michelin έφτασε σε ένα κατάστημα ελαστικών και είδε τους αγαπημένους του οδηγούς να χρησιμοποιούνται για να στηρίξουν έναν πάγκο εργασίας.

Με βάση την αρχή ότι “ο άνθρωπος σέβεται πραγματικά μόνο ό,τι πληρώνει”, ένας ολοκαίνουργιος οδηγός Michelin κυκλοφόρησε το 1920 και πωλήθηκε για επτά φράγκα.

Ο οδηγός εξελίσσεται

Για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1920, ο οδηγός συμπεριέλαβε κατάλογο ξενοδοχείων στο Παρίσι, καταλόγους εστιατορίων σύμφωνα με συγκεκριμένες κατηγορίες, και σταμάτησαν να δέχονται πληρωμές από εστιατόρια για διαφήμιση, καθώς ήθελαν οι κριτικές να είναι ειλικρινείς και ακέραιες.

Αναγνωρίζοντας την αυξανόμενη επιρροή του τμήματος εστιατορίων του οδηγού, οι αδελφοί Michelin προσέλαβαν επίσης μια ομάδα μυστηριωδών γευσιγνωστών – ή επιθεωρητών εστιατορίων, όπως τους γνωρίζουμε καλύτερα σήμερα – για να επισκέπτονται και να αξιολογούν ανώνυμα τα εστιατόρια.

Οι γευσιγνώστες βαθμολογούσαν τα εστιατόρια στην κλίμακα 0-3 αστέρια ακριβώς όπως και σήμερα. Το σύστημα αξιολόγησης ονομάστηκε “αστέρια Michelin” ως μια αναφορά στις ρίζες της δημιουργίας του οδηγού.

Το 1 αστέρι σήμαινε “ένα πολύ καλό εστιατόριο στην κατηγορία του. Αν είναι στον δρόμο σας αξίζει να το επισκεφθείτε.” Τα 2 αστέρια σήμαιναν “Πάρα πολύ καλή κουζίνα. Αξίζει μια παράκαμψη”, και τα 3 αστέρια ήταν – και είναι ακόμα – η ύψιστη διάκριση που σήμαινε “Εξαιρετική κουζίνα, αξίζει να ταξιδέψετε μέχρι εκεί.”

Σήμερα, τα αστέρια Michelin απονέμονται επιλεκτικά σε ένα μικρό αριθμό εστιατορίων παγκοσμίως, για την εξαιρετική τους ποιότητα, την καινοτομία και τις τεχνικές, σε συνδυασμό με μια μεγάλη λίστα εξειδικευμένων κριτηρίων.

Πηγές: guide.michelin.com, www.businessinsider.com

Ετικέτες: MICHELIN

Σχετικά άρθρα

Πώς θα αναγνωρίσετε το αγνό, μη νοθευμένο μέλι
Φαγητό

Πώς θα αναγνωρίσετε το αγνό, μη νοθευμένο μέλι

από Prefer Team
12/09/2025

Το μέλι είναι ένα από τα πιο πολύτιμα δώρα της φύσης, αλλά δυστυχώς είναι και από τα πιο συχνά νοθευμένα τρόφιμα στην...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
5 σούπες για το φθινόπωρο
Φαγητό

5 θρεπτικές σούπες για το φθινόπωρο

από Prefer Team
10/09/2025

Οι σούπες αποτελούν μια από τις πιο αγαπημένες και θρεπτικές επιλογές της κουζίνας, ειδικά όταν το φθινόπωρο κάνει την εμφάνισή του. Με...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Σπιτική κέτσαπ χωρίς συντηρητικά: Η πιο εύκολη συνταγή με 7 υλικά
Φαγητό

Σπιτική κέτσαπ χωρίς συντηρητικά: Η πιο εύκολη συνταγή με 7 υλικά

από Prefer Team
03/09/2025

Η κέτσαπ είναι ίσως η πιο κλασική σάλτσα παγκοσμίως. Συνοδεύει τηγανητές πατάτες, μπέργκερ, κρέας αλλά και απλά σνακ. Οι έτοιμες εκδοχές της,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Γιατί πρέπει να πλένουμε το ρύζι πριν το μαγειρέψουμε;
Φαγητό

Γιατί πρέπει να πλένουμε το ρύζι πριν το μαγειρέψουμε;

από Prefer Team
02/09/2025

Τα περισσότερα είδη ρυζιού, ειδικά το λευκό, περιέχουν ένα λεπτό στρώμα αμύλου στην επιφάνεια των κόκκων. Αν δεν πλυθεί, το άμυλο αυτό...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
μοσχάρι kobe
Φαγητό

Kobe vs Wagyu: Ποια είναι η διαφορά;

από Prefer Team
28/08/2025

Στον κόσμο της υψηλής γαστρονομίας, λίγα κρέατα έχουν προκαλέσει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον όσο το Wagyu και το Kobe. Οι λάτρεις του καλού...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
σπιτική πίτσα
Φαγητό

Σπιτική πίτσα: Όλα τα μυστικά για τέλειο ζυμάρι

από Prefer Team
19/08/2025 - Ενημέρωση: 20/08/2025

Η πίτσα είναι από τα πιο αγαπημένα φαγητά στον κόσμο. Μπορείς να την απολαύσεις έξω, σε μια ιταλική τρατορία ή σε μια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
ADVERTISEMENT

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πώς θα θέσουμε όρια στην εργασία μας;
Εργασία

Πώς θα θέσουμε όρια στην εργασία μας;

10 ώρες πριν
Γιατί στα χωριά κάνει περισσότερο κρύο, ανεξαρτήτως υψομέτρου;
Παράξενα

Γιατί στα χωριά κάνει περισσότερο κρύο, ανεξαρτήτως υψομέτρου;

11 ώρες πριν
Είναι το ακατέργαστο αλάτι πιο υγιεινό
Διατροφή

Είναι το ακατέργαστο αλάτι πιο υγιεινό;

11 ώρες πριν
Μαγνήσιο, ύπνος και άγχος: Ποια η σύνδεση τους;
Υγεία

Μαγνήσιο, ύπνος και άγχος: Ποια η σύνδεση τους;

11 ώρες πριν
Ζώδια 17/09/2025 — Ημερήσιες προβλέψεις
Lifestyle

Ζώδια 17/09/2025 — Ημερήσιες προβλέψεις

14 ώρες πριν
ADVERTISEMENT
prefer.gr

Γιατί όλα είναι θέμα προτίμησης.

Follow Us

ADVERTISEMENT

Τελευταία

Πώς θα θέσουμε όρια στην εργασία μας;

Πώς θα θέσουμε όρια στην εργασία μας;

17/09/2025
Γιατί στα χωριά κάνει περισσότερο κρύο, ανεξαρτήτως υψομέτρου;

Γιατί στα χωριά κάνει περισσότερο κρύο, ανεξαρτήτως υψομέτρου;

17/09/2025
Είναι το ακατέργαστο αλάτι πιο υγιεινό

Είναι το ακατέργαστο αλάτι πιο υγιεινό;

17/09/2025
Μαγνήσιο, ύπνος και άγχος: Ποια η σύνδεση τους;

Μαγνήσιο, ύπνος και άγχος: Ποια η σύνδεση τους;

17/09/2025

Kατηγορίες

  • DIY
  • Lifestyle
  • Media
  • Travel
  • Διατροφή
  • Επιχειρήσεις
  • Εργασία
  • Ιστορία
  • Ιστορίες από τον έβδομο όροφο
  • Μουσική
  • Παράξενα
  • Πολιτισμός
  • Σκέψεις
  • Στήλες
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Φαγητό

Ετικέτες

SKINCARE SOCIAL MEDIA TIKTOK ΑΓΧΟΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΙΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΥΡΩΠΗ ΖΩΔΙΑ ΖΩΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΟΣΜΟΣ ΜΟΔΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΠΙΤΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΤΡΟΦΙΜΑ ΥΓΕΙΑ ΥΠΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
  • About
  • Διαφήμιση
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου

© 2025 prefer.gr - Powered by Pavla SA.

No Result
View All Result
  • Home
  • Lifestyle
  • Travel
  • Διατροφή
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Μουσική
  • Media
  • DIY
  • Σκέψεις
  • Φαγητό
  • Παράξενα
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Εργασία

© 2025 prefer.gr - Powered by Pavla SA.