Prefer
Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
Prefer
No Result
View All Result
Home Φαγητό

Η ιστορία του οδηγού Michelin

Prefer Team από Prefer Team
26/05/2023
σε Φαγητό
A A
michelin
Share on FacebookShare on Twitter
ADVERTISEMENT

Όπως πολλοί θεσμοί, έτσι και ο οδηγός Michelin δεν ξεκίνησε ως ο εμβληματικός οδηγός γαστρονομίας που κατέληξε να είναι σήμερα. Οι ρίζες του οδηγού Michelin ήταν πολύ πιο ταπεινές, με την ιδέα να έχει αρχικά σχεδιαστεί για να ενθαρρύνει περισσότερους τουρίστες να βγουν στο δρόμο χρησιμοποιώντας έναν μικρό κόκκινο οδηγό.

Η ιστορία ξεκινά

Όλα ξεκίνησαν στο Clermont-Ferrand (μια μικρή γαλλική πόλη) το 1889, όταν τα αδέλφια Andre και Edouard Michelin ίδρυσαν την παγκοσμίου φήμης εταιρεία ελαστικών τους, τροφοδοτούμενοι από ένα μεγάλο όραμα για την αυτοκινητοβιομηχανία της Γαλλίας σε μια εποχή που υπήρχαν λιγότερα από 3.000 αυτοκίνητα στη χώρα.

ADVERTISEMENT

Για να βοηθήσουν τους οδηγούς αυτοκινήτων και φορτηγών να αναπτύξουν τα ταξίδια τους – ενισχύοντας έτσι με τη σειρά τους τις πωλήσεις αυτοκινήτων και ελαστικών – οι αδελφοί Michelin δημιούργησαν έναν μικρό κόκκινο οδηγό γεμάτο με εύχρηστες πληροφορίες για τους ταξιδιώτες.

Ο οδηγός παρείχε χάρτες, πληροφορίες για το πώς να αλλάξουν ένα ελαστικό, πού να ανεφοδιαστούν με καύσιμα και για τον ταξιδιώτη που αναζητούσε ανάπαυλα από τις περιπέτειες της ημέρας.

Για δύο δεκαετίες, όλες αυτές οι πληροφορίες ήταν δωρεάν. Μέχρι μια μοιραία συνάντηση που παραμένει ένα αγαπημένο ανέκδοτο που επαναλαμβάνεται μέχρι σήμερα, όταν ο Andre Michelin έφτασε σε ένα κατάστημα ελαστικών και είδε τους αγαπημένους του οδηγούς να χρησιμοποιούνται για να στηρίξουν έναν πάγκο εργασίας.

Με βάση την αρχή ότι “ο άνθρωπος σέβεται πραγματικά μόνο ό,τι πληρώνει”, ένας ολοκαίνουργιος οδηγός Michelin κυκλοφόρησε το 1920 και πωλήθηκε για επτά φράγκα.

Ο οδηγός εξελίσσεται

Για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1920, ο οδηγός συμπεριέλαβε κατάλογο ξενοδοχείων στο Παρίσι, καταλόγους εστιατορίων σύμφωνα με συγκεκριμένες κατηγορίες, και σταμάτησαν να δέχονται πληρωμές από εστιατόρια για διαφήμιση, καθώς ήθελαν οι κριτικές να είναι ειλικρινείς και ακέραιες.

Αναγνωρίζοντας την αυξανόμενη επιρροή του τμήματος εστιατορίων του οδηγού, οι αδελφοί Michelin προσέλαβαν επίσης μια ομάδα μυστηριωδών γευσιγνωστών – ή επιθεωρητών εστιατορίων, όπως τους γνωρίζουμε καλύτερα σήμερα – για να επισκέπτονται και να αξιολογούν ανώνυμα τα εστιατόρια.

Οι γευσιγνώστες βαθμολογούσαν τα εστιατόρια στην κλίμακα 0-3 αστέρια ακριβώς όπως και σήμερα. Το σύστημα αξιολόγησης ονομάστηκε “αστέρια Michelin” ως μια αναφορά στις ρίζες της δημιουργίας του οδηγού.

Το 1 αστέρι σήμαινε “ένα πολύ καλό εστιατόριο στην κατηγορία του. Αν είναι στον δρόμο σας αξίζει να το επισκεφθείτε.” Τα 2 αστέρια σήμαιναν “Πάρα πολύ καλή κουζίνα. Αξίζει μια παράκαμψη”, και τα 3 αστέρια ήταν – και είναι ακόμα – η ύψιστη διάκριση που σήμαινε “Εξαιρετική κουζίνα, αξίζει να ταξιδέψετε μέχρι εκεί.”

Σήμερα, τα αστέρια Michelin απονέμονται επιλεκτικά σε ένα μικρό αριθμό εστιατορίων παγκοσμίως, για την εξαιρετική τους ποιότητα, την καινοτομία και τις τεχνικές, σε συνδυασμό με μια μεγάλη λίστα εξειδικευμένων κριτηρίων.

Πηγές: guide.michelin.com, www.businessinsider.com

Ετικέτες: MICHELIN

Σχετικά άρθρα

Οι γεμιστοί χουρμάδες γίνονται το απόλυτο σνακ
Φαγητό

Οι γεμιστοί χουρμάδες γίνονται το απόλυτο σνακ

από Prefer Team
17/11/2025

Οι χουρμάδες έχουν πλέον κερδίσει επάξια μια θέση στα πιο υγιεινά και απολαυστικά σνακ. Πλούσιοι σε φυσικά σάκχαρα, φυτικές ίνες και μέταλλα,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Μανταρίνια: Το χειμωνιάτικο φρούτο που ενισχύει φυσικά το ανοσοποιητικό
Φαγητό

Μανταρίνια: Το χειμωνιάτικο φρούτο που ενισχύει φυσικά το ανοσοποιητικό

από Prefer Team
14/11/2025

Τα μανταρίνια αποτελούν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά φρούτα του χειμώνα. Με άρωμα που θυμίζει γιορτές και γεύση γλυκιά αλλά δροσερή, δεν...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Πώς να διατηρήσετε φρέσκα τα αυγά;
Φαγητό

Πώς να διατηρήσετε φρέσκα τα αυγά;

από Prefer Team
07/11/2025

Τα αυγά είναι από τα πιο βασικά και ευαίσθητα τρόφιμα στη διατροφή μας. Χρησιμοποιούνται σχεδόν παντού — από το πρωινό μέχρι τα...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Το τέλειο χούμους
Φαγητό

Πώς θα φτιάξουμε το τέλειο χούμους;

από Prefer Team
05/11/2025

Το χούμους είναι από εκείνα τα πιάτα που συνδυάζουν απλότητα, γεύση και παράδοση. Προέρχεται από τη Μέση Ανατολή και έχει κατακτήσει τις...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Υπάρχει γλυκό με 0% λιπαρά;
Φαγητό

Υπάρχει γλυκό με 0% λιπαρά;

από Prefer Team
26/10/2025

Στην εποχή της υγιεινής διατροφής, όλο και περισσότεροι αναζητούν τρόπους να απολαμβάνουν ένα γλυκό χωρίς ενοχές. Όμως, υπάρχει πραγματικά γλυκό με μηδενικά...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
5 απολαυστικές συνταγές για να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών
Φαγητό

5 απολαυστικές συνταγές για να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών

από Prefer Team
25/10/2025

Η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Οκτωβρίου, είναι η τέλεια αφορμή για να τιμήσουμε ένα από τα πιο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
ADVERTISEMENT

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πόσο ασφαλές είναι το νερό σε μία πισίνα;
Υγεία

Πόσο ασφαλές είναι το νερό σε μία πισίνα;

5 ώρες πριν
FOFO: Ο νέος όρος που απασχολεί την σύγχρονη ψυχολογία
Σκέψεις

FOFO: Ο νέος όρος που απασχολεί την σύγχρονη ψυχολογία

5 ώρες πριν
Τι είναι οι διακοπές «αστραπή» και γιατί γίνονται τάση;
Travel

Τι είναι οι διακοπές «αστραπή» και γιατί γίνονται τάση;

5 ώρες πριν
Τεχνητή νοημοσύνη και πολιτισμική απώλεια: Πόσο κινδυνεύει η παγκόσμια γνώση;
Τεχνολογία

Τεχνητή νοημοσύνη και πολιτισμική απώλεια: Πόσο κινδυνεύει η παγκόσμια γνώση;

5 ώρες πριν
Ζώδια 20/11/2025 — Ημερήσιες προβλέψεις
Lifestyle

Ζώδια 20/11/2025 — Ημερήσιες προβλέψεις

10 ώρες πριν
ADVERTISEMENT
prefer.gr

Γιατί όλα είναι θέμα προτίμησης.

Follow Us

ADVERTISEMENT

Τελευταία

Πόσο ασφαλές είναι το νερό σε μία πισίνα;

Πόσο ασφαλές είναι το νερό σε μία πισίνα;

20/11/2025
FOFO: Ο νέος όρος που απασχολεί την σύγχρονη ψυχολογία

FOFO: Ο νέος όρος που απασχολεί την σύγχρονη ψυχολογία

20/11/2025
Τι είναι οι διακοπές «αστραπή» και γιατί γίνονται τάση;

Τι είναι οι διακοπές «αστραπή» και γιατί γίνονται τάση;

20/11/2025
Τεχνητή νοημοσύνη και πολιτισμική απώλεια: Πόσο κινδυνεύει η παγκόσμια γνώση;

Τεχνητή νοημοσύνη και πολιτισμική απώλεια: Πόσο κινδυνεύει η παγκόσμια γνώση;

20/11/2025

Kατηγορίες

  • DIY
  • Lifestyle
  • Media
  • Travel
  • Διατροφή
  • Επιχειρήσεις
  • Εργασία
  • Ιστορία
  • Ιστορίες από τον έβδομο όροφο
  • Μουσική
  • Παράξενα
  • Πολιτισμός
  • Σκέψεις
  • Στήλες
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Φαγητό

Ετικέτες

SKINCARE SOCIAL MEDIA TIKTOK ΑΓΧΟΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΙΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΥΡΩΠΗ ΖΩΔΙΑ ΖΩΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΟΣΜΟΣ ΜΟΔΑ ΝΕΡΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΣΠΙΤΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΥΓΕΙΑ ΥΠΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
  • About
  • Διαφήμιση
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου

© 2025 prefer.gr - Powered by Pavla SA.

No Result
View All Result
  • Home
  • Lifestyle
  • Travel
  • Διατροφή
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Μουσική
  • Media
  • DIY
  • Σκέψεις
  • Φαγητό
  • Παράξενα
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Εργασία

© 2025 prefer.gr - Powered by Pavla SA.