Prefer
Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
Prefer
No Result
View All Result
Home Φαγητό

Ιαπωνικό φαγητό δεν είναι μόνο το σούσι ή το ράμεν

Prefer Team από Prefer Team
10/03/2023
σε Φαγητό
A A
Shabu shabu
Share on FacebookShare on Twitter
ADVERTISEMENT

Το sushi και το ramen έχουν ήδη κατακτήσει γαστρονομικά όλο τον κόσμο. Όταν όμως πρόκειται για φαγητό στην Ιαπωνία, η επιλογή είναι σχεδόν ατελείωτη.

Τα παρακάτω είναι δέκα πιάτα, που πρέπει να δοκιμάσετε αν τα βρείτε σε κάποιο αυθεντικό γιαπωνέζικο εστιατόριο ή αν είστε από τους τυχερούς, που θα καταφέρετε να επισκεφτείτε αυτή την πανέμορφη χώρα.

ADVERTISEMENT

1. Sukiyaki και shabu shabu

Το Sukiyaki είναι ένα ιαπωνικό πιάτο, που παρασκευάζεται και σερβίρεται μέσα σε “nabemono”, μία παραδοσιακή κατσαρόλα.
Αποτελείται από κρέας – συνήθως βοδινό -κομμένο σε λεπτές φέτες, το οποίο σιγομαγειρεύεται μαζί με λαχανικά και άλλα υλικά, σε μια ρηχή σιδερένια κατσαρόλα μέσα σε ένα μείγμα σόγιας, ζάχαρης και mirin. Τα υλικά αφού μαγειρευτούν, συνήθως βυθίζονται σε ένα μικρό μπολ με ωμά, χτυπημένα αυγά πριν φαγωθούν.

Γενικά το sukiyaki είναι ένα χειμωνιάτικο πιάτο και σερβίρεται συχνά στα «bōnenkai», ιαπωνικά πάρτι για την πρωτοχρονιά.

Η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο είναι, ότι το sukiyaki μαγειρεύεται σε γλυκό και αλμυρό ζωμό με έντονη γεύση, ενώ το shabu shabu είναι κρέας βρασμένο σε έναν διαυγή ζωμό με βάση τα φύκια. Και τα δύο είναι αρκετά ακριβά πιάτα (ειδικά το shabu-shabu) – κυρίως λόγω της μεγάλης ποσότητας κρέατος που περιέχουν.

2. Katsudon

Εκ πρώτης όψεως, το katsudon δεν είναι και το πιο ελκυστικό αισθητικά, αλλά σίγουρα είναι νόστιμο και το απόλυτο ιαπωνικό “comfort food”. Είναι ένα μπολ με ρύζι με μια παναρισμένη τηγανητή χοιρινή κοτολέτα, αυγά, λαχανικά και καρυκεύματα.

Έχει γίνει σύγχρονη παράδοση για τους Ιάπωνες μαθητές να τρώνε katsudon το βράδυ πριν δώσουν ένα σημαντικό διαγώνισμα ή εισαγωγικές εξετάσεις στο σχολείο. Αυτό συμβαίνει επειδή το “katsu” είναι ομόφωνο του ρήματος katsu (勝つ), που σημαίνει “να κερδίζεις” ή “να είσαι νικητής.

Πρόσφατα, το katsudon έχει γίνει πιο οικείο στο δυτικό κοινό, λόγω της δημοτικότητας του anime, “Yuri on Ice”, και της εμμονής του βασικού ήρωα με αυτό το πιάτο.

3. Omurice

Το Omurice είναι μια ομελέτα με τηγανητό ρύζι και σερβίρεται συνήθως με κέτσαπ. Είναι ένα δημοφιλές πιάτο που μαγειρεύεται συνήθως στο σπίτι. Αρέσει ιδιαίτερα στα παιδιά και περιλαμβάνεται συχνά στην ιαπωνική εκδοχή ενός παιδικού γεύματος στα εστιατόρια.

Αν και σπιτικά πιάτο, υπάρχουν πολλά εστιατόρια που περιλαμβάνουν το omurice στο μενού τους ή ακόμα που ειδικεύονται σε αυτό το εύκολο γεύμα. Αρέσει ιδιαίτερα στα παιδιά και περιλαμβάνεται συχνά στην ιαπωνική εκδοχή ενός παιδικού μενού. Οι αγαπημένες παραλλαγές περιλαμβάνουν σάλτσα demi-glace αντί για κέτσαπ και και η παραλλαγή Okinawa με ρύζι taco.

Anagodon

4. Anagodon

Για όσους δεν είναι λάτρεις των θαλασσινών το anago είναι η τέλεια επιλογή, καθώς η υφή και η μυρωδιά του θυμίζουν περισσότερο κρέας παρά θαλασσινά.

Το Anagodon είναι ψητό χέλι σε ένα είδος σάλτσας teriyaki, σερβιρισμένο πάνω σε ρύζι στον ατμό, ανακατεμένο με αυγά. Είναι μια καλή επιλογή, για όσους δεν αγαπούν ιδιαίτερα τα θαλασσινά, καθώς η υφή και η μυρωδιά του θυμίζουν περισσότερο κρέας.

5. Karaage (τηγανητό κοτόπουλο)

Η βασική συνταγή περιλαμβάνει μπούτια κοτόπουλου χωρίς κόκαλα, μαριναρισμένα σε σάλτσα και τηγανητά. Σχεδόν όλοι στην Ιαπωνία ξέρουν, πώς να το φτιάχνουν στο σπίτι, ωστόσο σχεδόν πάντα θα το παραγγείλουν όταν βρεθουν σε μια “izakaya”, (ιαπωνική παμπ) για ένα ποτό.

6. Onigiri

Ο βασιλιάς των γρήγορων μεσημεριανών ή βραδινών σνακ. Παρασκευάζεται από λευκό ρύζι, που διαμορφώνεται σε τριγωνικά ή κυλινδρικά σχήματα, γεμιστά με διάφορα αλμυρά ή ξινά υλικά (τουρσί, παστό ψάρι κ.α), που παίζουν το ρόλο του φυσικού συντηρητικού. Συνήθως τυλίγονται με φύκια, κάτι που προσθέτει ένα ωραίο, υγιεινό και τραγανό στοιχείο.

Onigiri

Το onigiri δεν είναι μια μορφή σούσι και δεν πρέπει να συγχέεται με το είδος του sushi, που ονομάζεται “nigirizushi” ή απλά “nigiri”. Το Onigiri φτιάχνεται με απλό ρύζι (μερικές φορές ελαφρά αλατισμένο), ενώ το Sushi από ρύζι με ξύδι, ζάχαρη και αλάτι. Το Onigiri ξεκίνησε ως ένας τρόπος για να γίνει το ρύζι εύκολο να καταναλωθεί παντού, ενώ το σούσι ξεκίνησε ως τρόπος συντήρησης των ψαριών.

7. Mochi

Το Mochi είναι ότι πιο παραδοσιακό όσον αφορά στο ιαπωνικό φαγητό. Ένα «κέικ ρυζιού», το mochi παρασκευάζεται από ρύζι, το οποίο χτυπιέται με ένα μεγάλο και βαρύ σφυρί μεχρι να αποκτήσει μια κολλώδη υφή.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φάτε mochi—σε σούπα, ψητό, γεμιστό με anko (γλυκό κόκκινο φασόλι) ή τυλιγμένο σε ένα βρώσιμο φύλλο την εποχή των ανθισμένων κερασιών. Το “Daifuku” επίσης είναι ένα κέικ mochi συνήθως με γλυκιά γέμιση, που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι.

8. Melon Pan

Ένα μοναδικό γλυκό αρτοσκεύασμα σε σχήμα πεπονιού ή αλλιώς το “ψωμί από πεπόνι”. Μπορούν να βρεθούν σε όλη τη χώρα και σε διάφορες παραλλαγές, όπως με γέμιση σοκολάτας, καραμέλας, πραλίνας, κρέμας και πολλές άλλες.

9. Anco

Όπως πολλά συστατικά, που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή παραδοσιακών ιαπωνικών γλυκών, το anko (πολτός κόκκινων φασολιών) δεν είναι τόσο γλυκό και η υφή του μπορεί μερικές φορές να είναι ενοχλητική για τους ξένους.

Για όσους μπορείτε να ξεπεράσετε τους αρχικούς σας ενδοιασμούς, αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε. Δοκιμάστε το για παράδειγμα σε παραλλαγές, όπως το “dorayaki”. Αυτές οι μίνι τηγανίτες είναι γεμάτες με καθαρό κόκκινο φασόλι και προτιμούνται από κορυφαίους σεφ ζαχαροπλαστικής όπως ο Dominique Ansel. Τι θα λέγατε να δοκιμάσετε στη συνέχεια “taiyaki”. Εκτός από την παραδοσιακή γέμιση anko περιέχουν σοκολάτα, κρέμα και matcha.

taiyaki

Επίσης το “Anmitsu”, φτιαγμένο από ζελέ άγαρ, με anco και διάφορα φρούτα, είναι ένα κλασικό ιαπωνικό επιδόρπιο, που λατρεύουν οι παππούδες και οι γιαγιάδες για να συνοδέψουν τον απογευματινό καφέ τους.

10. Εποχιακά πιάτα

Η Ιαπωνία λατρεύει να καυχιέται, ότι έχει πολλές διαφορετικές «εποχές». Πάρτε για παράδειγμα την εποχή των ανθισμένων κερασιών. Το Sakura mochi, ένα ροζ χρώματος κέικ ρυζιού (mochi), γεμιστό με πάστα κόκκινων φασολιών (anko) και τυλιγμένο σε φύλλα κερασιάς (sakura) τουρσί, είναι εξαιρετικά δημοφιλές κατά την περίοδο των ανθισμένων κερασιών.

Υπάρχει πάντα κάποιο είδος φαγητού που είναι «της εποχής» στην Ιαπωνία. Μόλις τελειώσει η σεζόν του, μπορεί να εξαφανιστεί τελείως μέχρι την επόμενη χρονιά, οπότε απολαύστε το όσο μπορείτε!

Πηγή: travel.gaijinpot.com

Ετικέτες: ΙΑΠΩΝΙΑ

Σχετικά άρθρα

Το τέλειο χούμους
Φαγητό

Πώς θα φτιάξουμε το τέλειο χούμους;

από Prefer Team
05/11/2025

Το χούμους είναι από εκείνα τα πιάτα που συνδυάζουν απλότητα, γεύση και παράδοση. Προέρχεται από τη Μέση Ανατολή και έχει κατακτήσει τις...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Υπάρχει γλυκό με 0% λιπαρά;
Φαγητό

Υπάρχει γλυκό με 0% λιπαρά;

από Prefer Team
26/10/2025

Στην εποχή της υγιεινής διατροφής, όλο και περισσότεροι αναζητούν τρόπους να απολαμβάνουν ένα γλυκό χωρίς ενοχές. Όμως, υπάρχει πραγματικά γλυκό με μηδενικά...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
5 απολαυστικές συνταγές για να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών
Φαγητό

5 απολαυστικές συνταγές για να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών

από Prefer Team
25/10/2025

Η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Οκτωβρίου, είναι η τέλεια αφορμή για να τιμήσουμε ένα από τα πιο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Η πιο εύκολη και απολαυστική καρμπονάρα
Φαγητό

Η πιο εύκολη και απολαυστική καρμπονάρα

από Prefer Team
18/10/2025

Η τέλεια καρμπονάρα δεν χρειάζεται πολλά. Λίγα καλά υλικά, όρεξη και φαντασία. Η καρμπονάρα γεννήθηκε στη Ρώμη και θεωρείται ένα από τα...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Τι είναι το masala chai που στην Ινδία θεωρείται θαυματουργό για την υγεία;
Φαγητό

Τι είναι το masala chai που στην Ινδία θεωρείται θαυματουργό για την υγεία;

από Prefer Team
08/10/2025

Το masala chai είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό τσάι — είναι ένα αρωματικό ρόφημα με ρίζες στην ινδική παράδοση, που...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Πώς θα κάνουμε το τέλειο αυγό ποσέ;
Φαγητό

Πώς θα κάνουμε το τέλειο αυγό ποσέ;

από Prefer Team
07/10/2025

Το αυγό ποσέ είναι ένα από τα πιο απλά — και ταυτόχρονα πιο εκλεπτυσμένα — πιάτα που μπορείς να φτιάξεις. Δεν πρόκειται...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
ADVERTISEMENT

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παράξενα facts για το κίτρινο χρώμα
Παράξενα

Παράξενα facts για το κίτρινο χρώμα

1 ώρα πριν
Ζώδια 07/11/2025 — Ημερήσιες προβλέψεις
Lifestyle

Ζώδια 07/11/2025 — Ημερήσιες προβλέψεις

3 ώρες πριν
Τατουάζ και ανοσοποιητικό
Υγεία

Τατουάζ και ανοσοποιητικό: Ο περίεργος τρόπος με τον οποίο συνδέονται

19 ώρες πριν
Ηλεκτρική οδοντόβουρτσα: Τελικά αξίζει;
Lifestyle

Ηλεκτρική οδοντόβουρτσα: Τελικά αξίζει;

20 ώρες πριν
Οι τρεις απλές συνήθειες που βελτιώνουν την ψυχική υγεία των νέων
Υγεία

Οι τρεις απλές συνήθειες που βελτιώνουν την ψυχική υγεία των νέων

21 ώρες πριν
ADVERTISEMENT
prefer.gr

Γιατί όλα είναι θέμα προτίμησης.

Follow Us

ADVERTISEMENT

Τελευταία

Παράξενα facts για το κίτρινο χρώμα

Παράξενα facts για το κίτρινο χρώμα

07/11/2025
Ζώδια 07/11/2025 — Ημερήσιες προβλέψεις

Ζώδια 07/11/2025 — Ημερήσιες προβλέψεις

07/11/2025
Τατουάζ και ανοσοποιητικό

Τατουάζ και ανοσοποιητικό: Ο περίεργος τρόπος με τον οποίο συνδέονται

06/11/2025
Ηλεκτρική οδοντόβουρτσα: Τελικά αξίζει;

Ηλεκτρική οδοντόβουρτσα: Τελικά αξίζει;

06/11/2025

Kατηγορίες

  • DIY
  • Lifestyle
  • Media
  • Travel
  • Διατροφή
  • Επιχειρήσεις
  • Εργασία
  • Ιστορία
  • Ιστορίες από τον έβδομο όροφο
  • Μουσική
  • Παράξενα
  • Πολιτισμός
  • Σκέψεις
  • Στήλες
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Φαγητό

Ετικέτες

SKINCARE SOCIAL MEDIA TIKTOK ΑΓΧΟΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΙΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΥΡΩΠΗ ΖΩΔΙΑ ΖΩΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΟΣΜΟΣ ΜΟΔΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΣΠΙΤΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΤΡΟΦΙΜΑ ΥΓΕΙΑ ΥΠΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
  • About
  • Διαφήμιση
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου

© 2025 prefer.gr - Powered by Pavla SA.

No Result
View All Result
  • Home
  • Lifestyle
  • Travel
  • Διατροφή
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Μουσική
  • Media
  • DIY
  • Σκέψεις
  • Φαγητό
  • Παράξενα
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Εργασία

© 2025 prefer.gr - Powered by Pavla SA.