Η αλληλουχία τροφίμων αναφέρεται στη σειρά με την οποία καταναλώνονται διαφορετικά τρόφιμα κατά τη διάρκεια ενός γεύματος. Ορισμένοι ειδικοί συμβουλεύουν να τρώτε πρώτα λαχανικά, ακολουθούμενα από πρωτεΐνες και υγιή λίπη και να τελειώνετε το γεύμα σας με υδατάνθρακες. Άλλοι ειδικοί πάλι, συνιστούν να εστιάζετε στις αναλογίες του φαγητού στα πιάτο σας προτού ανησυχήσετε για τη σειρά που τρώτε τα διάφορα τρόφιμα σε κάθε γεύμα.
Η κατανάλωση ενός τύπου τροφής πριν από έναν άλλο κάνει διαφορά στην υγεία σας;
Ορισμένοι διατροφολόγοι υποστηρίζουν, ότι η κατανάλωση κάποιων τροφών πριν από άλλες, είναι ένας παράγοντας, που επηρεάζει την υγεία και την ευεξία. Τα βίντεο του TikTok που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο υποστηρίζουν, ότι η «σειρά» στο φαγητό, μπορεί να σας βοηθήσει να σταματήσετε τα περιττά σνακ, να περιορίσετε τις λιγούρες και ακόμη και να μειώσετε τα συμπτώματα του PCOS. Πολλά από αυτά τα ισχυριζόμενα οφέλη περιστρέφονται γύρω από τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τον τρόπο με τον οποίο ορισμένα τρόφιμα μπορούν να αυξήσουν το σάκχαρο στο αίμα σας πιο πολύ, ανάλογα με το τι τροφή τρώτε πριν ή μετά από αυτά.
Αλληλουχία τροφίμων και έλεγχος σακχάρου
Αν και δεν υπάρχει κανένας αυστηρός κανόνας όσον αφορά στη συνιστώμενη σειρά τροφών προς κατανάλωση, η πιο κοινή προτεινόμενη σειρά είναι: ωμά ή μαγειρεμένα λαχανικά, πρωτεΐνες και υγιή λίπη και στο τέλος υδατάνθρακες. Και ενώ οι ισχυρισμοί των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν πρέπει πάντα να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, η ιδέα ότι η σειρά με την οποία τρώτε το φαγητό σας συνδέεται με το σάκχαρο του αίματός σας, έχει στην πραγματικότητα κάποια αξία:
Τρώγοντας λίπος και πρωτεΐνες πριν από τους υδατάνθρακες, όπως υποστηρίζουν όσοι υιοθετούν την αλληλουχία των τροφίμων, μπορεί να αισθανθείτε μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού. Η κατανάλωση τους πριν από τους υδατάνθρακες μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της έκκρισης μιας ορμόνης που ονομάζεται πεπτίδιο-1 (GLP-1), το οποίο, μεταξύ άλλων, μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση της γαστρικής εκκένωσης και στη βελτίωση της διαχείρισης της γλυκόζης (σακχάρου στο αίμα) μετά το γεύμα. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, να αποτρέψετε την υπερκατανάλωση τροφής και να περιορίσετε την επιθυμία σας για φαγητό.
Εκτός από τις πρωτεΐνες και τα υγιή λίπη, η κατανάλωση φυτικών ινών πριν από την πρόσληψη υδατανθράκων (όπως αυτές που λαμβάνετε με την κατανάλωση λαχανικών) μειώνει σημαντικά τις αυξήσεις σακχάρου στο αίμα. Μια μελέτη του 2022 αξιολόγησε πώς η κατανάλωση λαχανικών πριν από τους υδατάνθρακες επηρέασε το σάκχαρο στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική βελτίωση στην αιμοσφαιρίνη A1C (μέσα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους τελευταίους τρεις μήνες).
Αυτά τα δεδομένα υποστηρίζουν τον αντίκτυπο της αλληλουχίας των τροφίμων στον συνολικό έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, αλλά χρειάζεται σίγουρα περισσότερη έρευνα, για να επιβεβαιωθεί η κλινική εγκυρότητά τέτοιων αποτελεσμάτων. Έτσι, ενώ η αλληλουχία των τροφίμων μπορεί να είναι χρήσιμη, δεν είναι ένας εγγυημένος τρόπος για να διαχειριστείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Είτε με την αλληλουχία των τροφίμων είτε με άλλη μέθοδο, οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία της διατήρησης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα για χάρη της μακροπρόθεσμης ευημερίας.
Η σημασία ελέγχου του ζακχάρου
Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα και οι συχνές και γρήγορες διακυμάνσεις του, μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές διαβήτη όπως αμφιβληστροειδοπάθεια, νεφρική νόσο, καρδιακά προβλήματα, νευροπάθεια. Η διατήρηση του σακχάρου σε χαμηλά σταθερά επίπεδα όσο το δυνατόν συχνότερα, μειώνει ή/και καθυστερεί τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των επιπλοκών. Ειδικοί διατροφολόγοι όπως η dr. Phipps υποστηρίζουν, ότι τα άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη ή άτομα που έχουν ήδη διαγνωστεί με προδιαβήτη ή διαβήτη, θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ξεκινούν τα γεύματά τους με μη αμυλούχα λαχανικά, μετά με πρωτεΐνες και να ολοκληρώσουν με υδατάνθρακες για να βελτιωθούν τα σάκχαρα στο αίμα μετά το γεύμα τους.
Παρολα αυτά, για να διαχειριστείτε αποτελεσματικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, είναι σημαντικό να υιοθετήσετε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, που περιλαμβάνει διατροφή, άσκηση και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Στο τέλος όμως, η διαχείριση του σακχάρου στο αίμα σας εξαρτάται από το τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς και το σώμα σας. Ο καθένας είναι διαφορετικός και αυτό που λειτουργεί καλύτερα για εσάς μπορεί να μην λειτουργεί τόσο καλά για τους άλλους. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας προτού κάνετε σημαντικές αλλαγές στη διατροφή ή στον τρόπο ζωής σας.
Πηγή: www.health.com