Όταν πρόκειται για την αποθήκευση φρούτων και λαχανικών, υπάρχει συχνά ο διχασμός για το αν πρέπει να τα διατηρήσετε στον πάγκο ή στο ψυγείο. Η επιλογή δεν είναι πάντα απλή, καθώς διαφορετικά προϊόντα έχουν διαφορετικές απαιτήσεις για βέλτιστη φρεσκάδα. Πάμε να μελετήσουμε, λοιπόν, μερικές οδηγίες που θα μας βοηθήσουν να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις και να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων.
Ντομάτες
Κρατήστε τις ντομάτες στον πάγκο μέχρι να ωριμάσουν, καθώς η ψύξη μπορεί να μειώσει τη γεύση και την υφή τους. Μόλις ωριμάσουν, τοποθετήστε τις στο ψυγείο για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής τους.
Μήλα
Τα μήλα μπορούν να αποθηκευτούν και στον πάγκο και στο ψυγείο. Εάν διατηρηθούν σε θερμοκρασία δωματίου, θα ωριμάσουν γρηγορότερα και θα πρέπει να καταναλωθούν αμέσως. Από την άλλη, η ψύξη επιβραδύνει τη διαδικασία ωρίμανσης.
Εσπεριδοειδή
Τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και τα λάιμ αποθηκεύονται καλύτερα στον πάγκο ή σε ένα μπολ φρούτων. Μπορούν να διαρκέσουν για μια εβδομάδα ή περισσότερο σε θερμοκρασία δωματίου. Ψύξτε εάν σκοπεύετε να τα διατηρήσετε περισσότερο.
Φυλλώδη πράσινα λαχανικά
Τα φυλλώδη χόρτα όπως το μαρούλι και η λαχανίδα πρέπει να μπουν στο ψυγείο, καθώς τείνουν να μαραίνονται γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου. Αποθηκεύστε τα σε ένα συρτάρι προϊόντων με μια υγρή χαρτοπετσέτα για να διατηρήσετε τη φρεσκάδα τους.
Λαχανικά ρίζας
Οι πατάτες, τα καρότα και τα κρεμμύδια τα πάνε καλά σε δροσερό, σκοτεινό και καλά αεριζόμενο χώρο, μακριά από το ψυγείο. Το κρύο μπορεί να μετατρέψει τα άμυλά τους σε σάκχαρα και να αλλάξει τη γεύση τους.
Αβοκάντο
Κρατήστε τα άγουρα αβοκάντο στον πάγκο για να ωριμάσουν. Μόλις ωριμάσουν, μεταφέρετε τα στο ψυγείο για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής τους. Ακόμη, πολλοί για να επιταχύνουν τη διαδικασία ωρίμανσης των άγουρων αβοκάντο, τα τοποθετούν μαζί με μήλα ή μπανάνες.
Πιπεριές
Ενώ μπορούν να παραμείνουν στον πάγκο για μία ή δύο ημέρες, είναι καλύτερο να τις αποθηκεύσετε στο ψυγείο για να διατηρήσετε την τραγανότητά τους.
Συμπερασματικά
Το κλειδί για τη διατήρηση της φρεσκάδας των φρούτων και των λαχανικών σας είναι να κατανοήσετε τις συγκεκριμένες ανάγκες τους. Με τις σωστές μεθόδους αποθήκευσης, μπορείτε να απολαύσετε τα προϊόντα σας στα καλύτερά τους, να μειώσετε τη σπατάλη τροφίμων και τελικά να εξοικονομήσετε χρήματα.
Πηγή: nationalgeographic.com