Πολλοί είναι σκεπτικοί ως προς το κατά πόσο τα αποξηραμένα φρούτα έχουν παρεμφερή διατροφική αξία με τα φρέσκα. Στην πραγματικότητα, λόγω της συμπύκνωσης που υφίστανται κατά την αποξήρανση, αυτά δεν έχουν απολύτως τίποτα να ζηλέψουν από τους φρεσκοκομμένους καρπούς!
Τα αποξηραμένα φρούτα είναι μία πεντανόστιμη και ιδιαίτερα υγιεινή συνταγή, που μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικά υγιεινό σνακ, ή ακόμα και ένα ελαφρύ βραδινό ή μεταπροπονητικό γεύμα. Για το λόγο αυτό, η κατανάλωσή τους ανάγεται χιλιάδες χρόνια πίσω, από τους πρώιμους κιόλας πολιτισμούς της Μέσης Ανατολής και του Μαγκρέμπ.
Πολύ συχνά, τα αποξηραμένα φρούτα του εμπορίου κυκλοφορούν με πρόσθετα σάκχαρα, με τη μορφή της ζαχαρένιας επικάλυψης. Άλλες φορές, θα τα βρείτε σε όχι και τόσο προσιτή τιμή. Αν, λοιπόν, θέλετε να διασφαλίσετε πως τα αποξηραμένα φρούτα σας δε θα υστερούν ως προς τη διατροφική αξία και τη γεύση, δεν έχετε παρά να τα φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι, γρήγορα, απλά και οικονομικά!
Ποια είναι η αξία των αποξηραμένων φρούτων
Τα αποξηραμένα φρούτα είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά, όπως ακριβώς και πριν υποστούν αποξήρανση και, ως εκ τούτου, η κατανάλωσή τους εξασφαλίζει την επαρκή πρόσληψη βιταμινών, φυτικών ινών και μετάλλων που απαιτούνται για μία ισορροπημένη διατροφή. Πέραν των ευεργετικών ιδιοτήτων για την υγεία, όμως, η αποξήρανση των φρούτων έχει τεράστια σημασία και για την οικιακή οικονομία, καθώς, ουσιαστικά, η διάρκεια ζωής τους παρατείνεται συγκριτικά με τα φρέσκα, που απλώς θα σάπιζαν.
Ποια φρούτα μπορούν να αποξηρανθούν
Δυστυχώς, δεν μπορούν όλα τα φρούτα να αποξηρανθούν. Μία από τις ιδανικές επιλογές στα αποξηραμένα φρούτα είναι τα σταφύλια, τα οποία, πάντως, παρουσιάζουν διαφορετικά αποτελέσματα ανάλογα με την ποικιλία τους. Άλλα φρούτα που θα σας χαρίσουν ένα υπέροχο γευστικό αποτέλεσμα αφού αποξηρανθούν είναι τα βερίκοκα, τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα, τα νεκταρίνια, τα μάνγκο, οι μπανάνες, τα σύκα, τα αχλάδια, οι χουρμάδες και πολλά ακόμα.
Πρέπει, όμως, να είναι πάντοτε ώριμα και φρέσκα, ώστε να αποξηρανθούν σωστά και να μη χάσουν τη διατροφική τους αξία.
Πώς πραγματοποιείται η αποξήρανση
Προετοιμάστε τα φρούτα για αποξήρανση πλένοντάς τα με κρύο και καθαρό νερό και τρίβοντάς τα ώστε να καθαριστούν καλά. Έπειτα, κόψτε τα σε πολύ λεπτές φέτες, εκτός αν πρόκειται για μικρούς καρπούς όπως το σταφύλι, στην οποία περίπτωση δε χρειάζεται καν να κοπούν. Αν τα φρούτα έχουν φύλλα, φροντίστε να τα κόψετε πριν το ψήσιμο. Απλώστε τις φέτες σε ένα ταψί, έχοντας προηγουμένως τοποθετήσει αντικολλητικό χαρτί, χωρίς αυτές να αγγίζουν η μία την άλλη. Αφού προθερμάνετε το φούρνο, ψήστε σε χαμηλή θερμοκρασία (περίπου 50 βαθμούς) για 4 με 8 ώρες, ανάλογα με το πόσα υγρά περιέχουν τα φρούτα.
Πώς καταναλώνουμε τα φρούτα
Σκεφτείτε πως, μετά την αποξήρανση, τα φρούτα σας θα μοιάζουν αρκετά με τα τσιπς που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Μπορείτε, επομένως, να καταναλώσετε τα αποξηραμένα φρούτα σαν σνακ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, αποφεύγοντας παρεμφερή θερμιδογόνα προϊόντα με μηδαμινή διατροφική αξία. Μπορείτε, επίσης, να προσθέσετε τα καρυκεύματα που εσείς επιθυμείτε για να απογειώσετε τη γεύση τους, ή ακόμα και να πειραματιστείτε με υλικά όπως το γιαούρτι, η βρώμη και η γκρανόλα, συνθέτοντας ένα εξαιρετικό γεύμα για οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.
Πηγές: www.wikihow.com, www.healthline.com