Η Πρωτομαγιά, γνωστή διεθνώς ως Διεθνής Ημέρα Εργασίας, τιμάται κάθε χρόνο την 1η Μαΐου ως φόρος τιμής στους αγώνες των εργαζομένων παγκοσμίως για καλύτερες συνθήκες εργασίας και δικαιώματα.
Η ιστορική αφετηρία
Η καταγωγή της Πρωτομαγιάς εντοπίζεται στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών, το 1886. Εκείνη την εποχή, οι εργάτες διεκδικούσαν τη θέσπιση της οκτάωρης εργάσιμης ημέρας, κάτι που οδήγησε σε μαζικές κινητοποιήσεις. Η πιο γνωστή από αυτές ήταν η διαμαρτυρία στην πλατεία Χέιμαρκετ (Haymarket), η οποία κατέληξε σε βίαιη καταστολή και θανάτους.
Το 1889, το Διεθνές Συνέδριο των Σοσιαλιστικών Κομμάτων στο Παρίσι ανακήρυξε την 1η Μαΐου ως διεθνή ημέρα αφιερωμένη στην εργατική τάξη, τιμώντας τους ήρωες εκείνης της εποχής, δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στην εργασιακή εκμετάλλευση.
H Πρωτομαγιά σήμερα
Η Πρωτομαγιά έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα μνήμης, αγώνα και διεκδίκησης για τα εργατικά δικαιώματα. Σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, είναι δημόσια αργία, και πραγματοποιούνται πορείες, απεργίες και συμβολικές εκδηλώσεις από συνδικάτα και κοινωνικές οργανώσεις για το μέλλον της εργασίας.
Πρωτομαγιά στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, η Πρωτομαγιά συνδέεται έντονα με εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες, αλλά και με λαϊκές παραδόσεις, όπως η κατασκευή στεφανιών από λουλούδια – ένα έθιμο που συμβολίζει την άνοιξη και την αναγέννηση.
Η ημέρα αποτελεί επίσης ευκαιρία για διεκδίκηση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, ειδικά σε εποχές οικονομικής αβεβαιότητας ή αλλαγών στον εργασιακό χάρτη.
Πηγή: business-standard.com