Η φριτέζα αέρος έχει μπει δυναμικά στις κουζίνες μας, προσφέροντας πιο υγιεινό τρόπο μαγειρέματος με λιγότερο λάδι και γρήγορα αποτελέσματα. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα τρόφιμα κατάλληλα για αυτή τη συσκευή. Κάποια μπορεί να αλλοιώσουν τη γεύση τους, να δημιουργήσουν πρόβλημα στη λειτουργία της φριτέζας ή ακόμη και να γίνουν επικίνδυνα.
1. Τυριά χωρίς επίστρωση
Το τυρί που μπαίνει σκέτο στη φριτέζα λιώνει αμέσως και δημιουργεί χάος στο καλάθι. Αν θέλετε να ψήσετε τυρί, βεβαιωθείτε ότι είναι «τυλιγμένο» σε ζύμη ή έχει επικάλυψη.
2. Φρέσκα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό
Λαχανικά όπως αγγούρι, σπανάκι ή μαρούλι δεν ψήνονται σωστά στη φριτέζα, καθώς αφυδατώνονται γρήγορα και χάνουν την υφή και τη γεύση τους.
3. Ρύζι και ζυμαρικά
Το ωμό ρύζι ή τα μακαρόνια δεν μπορούν να μαγειρευτούν σωστά στη φριτέζα αέρος, αφού απαιτούν βράσιμο σε νερό. Μπορείτε να τα ζεστάνετε μόνο αφού έχουν ήδη μαγειρευτεί.
4. Ζύμες με πολλή υγρασία
Η φριτέζα δεν μπορεί να «σηκώσει» πολύ υγρές ζύμες, όπως εκείνες για κέικ ή υγρά μίγματα. Αν θέλετε να φτιάξετε γλυκά, προτιμήστε πιο στερεά μείγματα ή έτοιμες ζύμες.
5. Σαλάμια με πολλά λιπαρά
Τα αλλαντικά με πολύ λίπος, όταν θερμαίνονται σε υψηλή θερμοκρασία, μπορεί να αφήσουν υπερβολικά λάδια και να δημιουργήσουν καπνό ή δυσάρεστες μυρωδιές.
6. Φαγητά με σάλτσες
Ό,τι έχει πολύ υγρή σάλτσα (π.χ. κοκκινιστό, σούπα) δεν είναι κατάλληλο για φριτέζα. Η συσκευή δεν λειτουργεί σαν κατσαρόλα, και το φαγητό θα χυθεί ή θα καεί.
Η φριτέζα αέρος είναι ιδανική για πολλές συνταγές, από πατάτες και λαχανικά μέχρι κρέας και ψάρι. Ωστόσο, για τρόφιμα με πολλή υγρασία, σάλτσες ή υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, καλό είναι να χρησιμοποιείτε άλλες μεθόδους μαγειρέματος. Έτσι, προστατεύετε τη συσκευή σας, αλλά και εξασφαλίζετε καλύτερη γεύση και ασφάλεια στο φαγητό σας.
Πηγή: simplyrecipes.com