Το μαρούλι είναι από τα πιο αγαπημένα και θρεπτικά λαχανικά — δροσερό, ελαφρύ και πλούσιο σε βιταμίνες. Όμως, επειδή καλλιεργείται κοντά στο έδαφος και καταναλώνεται ωμό, μπορεί να μεταφέρει υπολείμματα φυτοφαρμάκων, βακτήρια και χώμα. Ο σωστός καθαρισμός δεν αφορά μόνο την καθαριότητα, αλλά και την υγεία σας.
Αφαιρέστε τα εξωτερικά φύλλα
Ξεκινήστε πετώντας τα εξωτερικά φύλλα του μαρουλιού — είναι εκείνα που έχουν δεχτεί τη μεγαλύτερη έκθεση σε φυτοφάρμακα, σκόνη και μικροοργανισμούς.
Ξεπλύνετε με άφθονο κρύο νερό
Χωρίστε τα φύλλα ένα-ένα και βυθίστε τα σε μεγάλο μπολ με κρύο νερό για μερικά λεπτά. Ανακινήστε τα ελαφρά ώστε να απομακρυνθούν υπολείμματα χώματος και έντομα. Επαναλάβετε τη διαδικασία 2-3 φορές, αλλάζοντας το νερό κάθε φορά.
Ξεχάστε το ξύδι και το σαπούνι
Πολλοί πιστεύουν ότι το ξύδι ή το σαπούνι καθαρίζουν καλύτερα τα λαχανικά, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν:
- Το σαπούνι δεν προορίζεται για τρόφιμα και μπορεί να αφήσει επικίνδυνα υπολείμματα.
- Το ξύδι αφαιρεί μέρος των βακτηρίων, αλλά δεν απομακρύνει αποτελεσματικά τα φυτοφάρμακα.
Χρησιμοποιήστε διάλυμα με μαγειρική σόδα
Η πιο αποτελεσματική και φυσική λύση σύμφωνα με το Journal of Agricultural and Food Chemistry είναι το διάλυμα μαγειρικής σόδας.
- Διαλύστε 1 κουταλιά της σούπας σόδα σε 1 λίτρο νερό.
- Αφήστε τα φύλλα να μουλιάσουν για 10–15 λεπτά.
- Ξεπλύνετε καλά με καθαρό νερό.
Η μαγειρική σόδα διασπά χημικά υπολείμματα και αφαιρεί έως και 80% των φυτοφαρμάκων από την επιφάνεια των λαχανικών.
Στεγνώστε καλά τα φύλλα
Μετά το πλύσιμο, στραγγίστε τα φύλλα και αφήστε τα να στεγνώσουν πάνω σε χαρτί κουζίνας ή χρησιμοποιήστε φυγόκεντρο σαλάτας (salad spinner). Η υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων, οπότε καλό είναι να τα διατηρείτε εντελώς στεγνά στο ψυγείο.
Αποθηκεύστε σωστά
Τοποθετήστε το μαρούλι σε χαρτί κουζίνας μέσα σε σακουλάκι ή αεροστεγές δοχείο. Το χαρτί απορροφά την υγρασία και παρατείνει τη φρεσκάδα του.
Το καλό πλύσιμο του μαρουλιού δεν είναι απλώς θέμα καθαριότητας — είναι πράξη πρόληψης. Με τη χρήση μαγειρικής σόδας, σωστό ξέπλυμα και σωστή αποθήκευση, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά την έκθεση σε φυτοφάρμακα και βακτήρια, απολαμβάνοντας με ασφάλεια τη σαλάτα σας.
Πηγή: BBC