Prefer
Τετάρτη, 20 Αυγούστου, 2025
No Result
View All Result
Prefer
No Result
View All Result
Home Διατροφή

Έξι τύποι αλατιού και οι χρήσεις τους

Prefer Team από Prefer Team
16/05/2024
σε Διατροφή
A A
τύποι αλατιών
Share on FacebookShare on Twitter
ADVERTISEMENT

Το αλάτι είναι ένα θεμελιώδες συστατικό στο μαγείρεμα, ενισχύοντας τις γεύσεις και αναδεικνύοντας κάθε νότα των υλικών στο πιάτο. Ωστόσο, δεν δημιουργούνται, και κυρίως, δε χρησιμοποιούνται όλα τα αλάτια ίσα.

Υπάρχουν έξι κύριοι τύποι αλατιού, ο καθένας με τα μοναδικά χαρακτηριστικά του και τις ιδανικές μαγειρικές εφαρμογές! Πάμε να εξερευνήσουμε, λοιπόν, ποια είναι αυτά τα είδη και ποιες οι ιδιότητές του στη γαστρονομία.

ADVERTISEMENT

Επιτραπέζιο αλάτι

Παγκοσμίως, τα περισσότερα επιτραπέζια αλάτια είναι εμπλουτισμένα με ιώδιο. Το βασικό αυτό μέταλλο είναι σημαντικό για την καταπολέμηση των διαταραχών του θυρεοειδούς που σχετίζονται με το ιώδιο.

Εξαιρετικά επεξεργασμένο, το επιτραπέζιο αλάτι «απογυμνώνεται» από οποιαδήποτε μέταλλα και συχνά περιέχει ένα πρόσθετο κατά της συσσωμάτωσης. Η χρήση του ενδείκνυνται σε νερό ζυμαρικών και σε συνταγές που απαιτούν πολύ ακριβείς μετρήσεις όπως αρτοσκευάσματα.

Αλάτι kosher

Το αλάτι kosher αρχικά χρησιμοποιούταν στην εβραϊκή κουζίνα για την επεξεργασία κρεάτων σύμφωνα με τους κανόνες του λαού, αλλά πλέον αποτελεί αγαπημένο εργαλείο για τους σεφ και τους ερασιτέχνες μάγειρες.

Η μεγάλη του επιφάνεια και η χοντρή υφή το καθιστούν ιδανικό για τον έλεγχο της ποσότητας που προσθέτουμε στα φαγητά, ενώ η γεύση του είναι αρκετά ήπια, καθιστώντας το κατάλληλο για διάφορες εφαρμογές, από ποπ κορν μέχρι την τελευταία πινελιά σε κρεατικά πιάτα και ψητά.

Αλάτι αποσκωρίωσης

Ονομάζεται επίσης αλάτι συντήρησης ή αλάτι κονσερβοποίησης, το αλάτι αποσκωρίωσης δεν περιέχει πρόσθετα (όπως συστατικά κατά της συσσωμάτωσης) και επομένως δεν θολώνει το νερό. Οι λεπτοί κόκκοι διαλύονται εύκολα και πρέπει να φυλάσσονται σε αεροστεγές δοχείο για να αποφευχθεί η συσσώρευση. Χρησιμοποιείται κυρίως για την ενίσχυση του εδάφους στον κήπο, προσφέροντας πολύτιμα μεταλλικά στοιχεία για τα φυτά.

Ροζ αλάτι Ιμαλαΐων

Το ροζ αλάτι συλλέγεται στους πρόποδες των Ιμαλαΐων και παίρνει τον ξεχωριστό χρωματισμό του από τα ορυκτά που περιέχει, κυρίως σίδηρο (σκουριά). Συνήθως χρησιμοποιείται ως αλάτι φινιρίσματος για να αναδείξει τις γεύσεις σε φρέσκα φαγητά, ενώ παράλληλα προσφέρει έναν αισθητικά εντυπωσιακό χρωματικό τόνο στα πιάτα.

Μαύρο αλάτι

Εάν ψάχνετε για μια γεύση «αυγού» για να προσθέσετε στις συνταγές σας, τότε αυτό το αλάτι είναι το καταλληλότερο για εσάς. Συνήθως χρησιμοποιείται σε συνταγές της Νοτιοανατολικής Ασίας και έχει έντονη θειική οσμή λόγω των ινδικών μπαχαρικών και βοτάνων που θερμαίνονται σε αυτό σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες. Οι σπόροι από τα φρούτα harad περιέχουν θείο που απελευθερώνεται στο αλάτι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μαγειρέματος. Ενώ εξαρχής είναι πολύ πικάντικο, καθώς μαγειρεύεται η μυρωδιά διαλύεται και αφήνει πίσω του μια γεύση αυγού ιδανική για πιάτα χωρίς αυγά.

Θαλασσινό αλάτι

Αυτό το αλάτι προέρχεται από εξατμισμένο θαλασσινό νερό και συλλέγεται σε όλες τις παραθαλάσσιες χώρες του κόσμου. Συναντάται σε λεπτές ή χονδροειδείς στήλες και νιφάδες με διακυμάνσεις στο χρώμα με βάση τα μέταλλα που περιέχει. Οι νιφάδες θαλασσινού αλατιού διαλύονται γρήγορα και είναι μια εξαιρετική επιλογή για πασπάλισμα πάνω από λαχανικά.

Πηγή: www.almanac.com

Ετικέτες: ΑΛΑΤΙ

Σχετικά άρθρα

Κόκκινα φασόλια: Γιατί θεωρούνται διατροφικός θησαυρός;
Διατροφή

Κόκκινα φασόλια: Γιατί θεωρούνται διατροφικός θησαυρός;

από Prefer Team
19/08/2025

Τα κόκκινα φασόλια είναι ένα από τα πιο πολύτιμα όσπρια που μας χαρίζει η φύση. Πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Superfoods
Διατροφή

Superfoods: μόδα ή πραγματική αξία;

από Prefer Team
18/08/2025

Τα τελευταία χρόνια, η λέξη superfoods έχει μπει δυναμικά στη διατροφική μας καθημερινότητα. Από το goji berry και το acai μέχρι τη...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
ελαιόλαδο
Διατροφή

Παρθένο, έξτρα παρθένο ή απλό; Τι σημαίνουν πραγματικά οι κατηγορίες του ελαιολάδου

από Prefer Team
15/08/2025

Το ελαιόλαδο είναι θεμέλιο της μεσογειακής διατροφής και αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κουζίνας. Όμως, όταν έρχεται η στιγμή να αγοράσουμε ένα μπουκάλι,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Τελικά πόσο υγιεινό είναι το καρπούζι;
Διατροφή

Τελικά πόσο υγιεινό είναι το καρπούζι;

από Prefer Team
08/08/2025 - Ενημέρωση: 15/08/2025

Το καρπούζι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού, γνωστό για τη δροσιστική του γεύση και τη μεγάλη περιεκτικότητά του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
6 γαλακτοκομικά με ελάχιστη ζάχαρη που συνιστούν οι ειδικοί
Διατροφή

6 γαλακτοκομικά με ελάχιστη ζάχαρη που συνιστούν οι ειδικοί

από Prefer Team
06/08/2025

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι βασικά στη διατροφή σας, καθώς προσφέρουν ασβέστιο, πρωτεΐνη και προβιοτικά. Ωστόσο, πολλά από αυτά περιέχουν κρυφές ποσότητες ζάχαρης,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Γιατί νιώθουμε φούσκωμα μετά το φαγητό; Τι θέλει να μας πει το σώμα μας;
Διατροφή

Γιατί νιώθουμε φούσκωμα μετά το φαγητό; Τι θέλει να μας πει το σώμα μας;

από Prefer Team
29/07/2025

Το αίσθημα φουσκώματος μετά το φαγητό είναι κάτι που πολλοί από εσάς έχετε βιώσει. Εκείνη η δυσάρεστη πίεση στην κοιλιά, η βαρύτητα...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
ADVERTISEMENT

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πώς θα ανοίξουμε ένα μπουκάλι κρασί χωρίς τιρμπουσόν;
Lifestyle

Πώς θα ανοίξουμε ένα μπουκάλι κρασί χωρίς τιρμπουσόν;

5 ώρες πριν
UNESCO
Πολιτισμός

Πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO: Μνημεία που πρέπει να δεις στη ζωή σου

14 ώρες πριν
σπιτική πίτσα
Φαγητό

Σπιτική πίτσα: Όλα τα μυστικά για τέλειο ζυμάρι

1 ημέρα πριν
Κόκκινα φασόλια: Γιατί θεωρούνται διατροφικός θησαυρός;
Διατροφή

Κόκκινα φασόλια: Γιατί θεωρούνται διατροφικός θησαυρός;

1 ημέρα πριν
Remote work
Εργασία

Remote work: Τα υπέρ και τα κατά του να δουλεύεις από παντού

1 ημέρα πριν
ADVERTISEMENT
prefer.gr

Γιατί όλα είναι θέμα προτίμησης.

Follow Us

ADVERTISEMENT

Τελευταία

Πώς θα ανοίξουμε ένα μπουκάλι κρασί χωρίς τιρμπουσόν;

Πώς θα ανοίξουμε ένα μπουκάλι κρασί χωρίς τιρμπουσόν;

20/08/2025
UNESCO

Πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO: Μνημεία που πρέπει να δεις στη ζωή σου

20/08/2025
σπιτική πίτσα

Σπιτική πίτσα: Όλα τα μυστικά για τέλειο ζυμάρι

19/08/2025 - Ενημέρωση: 20/08/2025
Κόκκινα φασόλια: Γιατί θεωρούνται διατροφικός θησαυρός;

Κόκκινα φασόλια: Γιατί θεωρούνται διατροφικός θησαυρός;

19/08/2025

Kατηγορίες

  • DIY
  • Lifestyle
  • Media
  • Travel
  • Διατροφή
  • Επιχειρήσεις
  • Εργασία
  • Ιστορία
  • Ιστορίες από τον έβδομο όροφο
  • Μουσική
  • Παράξενα
  • Πολιτισμός
  • Σκέψεις
  • Στήλες
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Φαγητό

Ετικέτες

SKINCARE SOCIAL MEDIA TIKTOK ΑΓΧΟΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΥΡΩΠΗ ΖΩΔΙΑ ΖΩΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΟΣΜΟΣ ΜΟΔΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΠΙΤΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΥΓΕΙΑ ΥΠΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
  • About
  • Διαφήμιση
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου

© 2025 prefer.gr - Powered by Pavla SA.

No Result
View All Result
  • Home
  • Lifestyle
  • Travel
  • Διατροφή
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Μουσική
  • Media
  • DIY
  • Σκέψεις
  • Φαγητό
  • Παράξενα
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Εργασία

© 2025 prefer.gr - Powered by Pavla SA.