Prefer
Πέμπτη, 21 Αυγούστου, 2025
No Result
View All Result
Prefer
No Result
View All Result
Home Διατροφή

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σας όταν σταματάτε την κατανάλωση ζάχαρης

Prefer Team από Prefer Team
02/06/2024
σε Διατροφή
A A
όχι ζάχαρη
Share on FacebookShare on Twitter
ADVERTISEMENT

Οι άνθρωποι μερικές φορές αναφέρουν, ότι αντιμετωπίζουν αρνητικές παρενέργειες, όταν προσπαθούν να φάνε λιγότερη ζάχαρη. Πονοκέφαλοι, κόπωση ή αλλαγές στη διάθεση -που συνήθως είναι παροδικές- είναι μεταξύ των συμπτωμάτων. Αυτές οι παρενέργειες πιθανότατα σχετίζονται με:

  • το πώς αντιδρά ο εγκέφαλος όταν εκτίθεται σε ζαχαρούχα τρόφιμα
  • και με τη βιολογία της «ανταμοιβής»

Καθώς η μαζική παραγωγή τροφίμων έχει γίνει ο κανόνας, σάκχαρα προστίθενται πλέον στα τρόφιμα για να γίνουν πιο εύγευστα. Πέρα από τη βελτιωμένη γεύση και «αίσθηση στο στόμα» των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, η ζάχαρη έχει βαθιές βιολογικές επιδράσεις στον εγκέφαλο. Αυτές οι επιδράσεις είναι τόσο σημαντικές, που οδήγησαν σε συζητήσεις και έρευνα σχετικά με το εάν μπορεί κάποιος να είναι «εθισμένος» στη ζάχαρη.

ADVERTISEMENT

Η ζάχαρη απελευθερώνει ντοπαμίνη

Η επιτραπέζια ζάχαρη ενεργοποιεί τους υποδοχείς της γλυκιάς γεύσης στο στόμα, πράγμα που οδηγεί τελικά στην απελευθέρωση μιας χημικής ουσίας στον εγκέφαλο, της ντοπαμίνης. Η ντοπαμίνη μεταφέρει μηνύματα μεταξύ των νεύρων του εγκεφάλου. Όταν εκτιθέμεθα σε ένα ευχάριστο ερέθισμα, ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται απελευθερώνοντας ντοπαμίνη – γι’ αυτό και συχνά αποκαλείται η χημική ουσία της «ανταμοιβής». Η ανταμοιβή επηρεάζει τη συμπεριφορά μας – που σημαίνει, ότι οδηγούμαστε να επαναλάβουμε τις συμπεριφορές, που προκαλούν την απελευθέρωση ντοπαμίνης. Εκτός από τη συμμετοχή στην ανταμοιβή, η ντοπαμίνη ρυθμίζει επίσης τον ορμονικό έλεγχο, τη ναυτία τον έμετο και το άγχος.

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν δεν τρώμε ζάχαρη

Όταν η ζάχαρη αφαιρείται από τη διατροφή, μια αλλαγή στη χημική ισορροπία του εγκεφάλου είναι, σχεδόν σίγουρα, πίσω από τα συμπτώματα, που παρουσιάζονται. Πειράματα τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους έχουν δείξει, οτι η ζάχαρη ενεργοποιεί βαθιά το σύστημα ανταμοιβής. Η έντονη γλυκύτητα της ζάχαρης ξεπερνά ακόμη και την κοκαΐνη ως προς την εσωτερική ανταμοιβή/ευχαρίστηση που προκαλεί. Η ζάχαρη είναι σε θέση να ενεργοποιήσει τις οδούς ανταμοιβής στον εγκέφαλο είτε τρώγεται είτε εγχύεται στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό σημαίνει, ότι τα αποτελέσματά είναι ανεξάρτητα από τη γλυκιά γεύση. Πειράματα -κυρίως σε αρουραίους- υποδηλώνουν, ότι η κατανάλωση ζάχαρης:

  • μπορεί πραγματικά να αλλάξει τις δομές στον εγκέφαλο που ενεργοποιεί η ντοπαμίνη
  • μπορεί να αλλάξει τον τρόπο επεξεργασίας των συναισθημάτων
  • μπορεί να τροποποιήσει τη συμπεριφορά τόσο στα ζώα όσο και στους ανθρώπους

Συμπτώματα από τη μείωση ή την αφαίρεση της ζάχαρης από τη διατροφή μας

Είναι προφανές, ότι η ζάχαρη μπορεί να έχει ισχυρή επίδραση πάνω μας. Γι’ αυτό δεν είναι περίεργο να βλέπουμε παρενέργειες όταν τη μειώνουμε ή την αφαιρούμε εντελώς από τη διατροφή μας. Κατά τη διάρκεια του πρώιμου σταδίου «απόσυρσης από τη ζάχαρη» έχουν αναφερθεί τόσο ψυχικά όσο και σωματικά συμπτώματα όπως:

  • κατάθλιψη
  • άγχος
  • ομίχλη του εγκεφάλου
  • έντονη λαχτάρα για ζάχαρη
  • πονοκεφάλος
  • κόπωση
  • ζάλη
  • εκνευρισμός

Αυτό σημαίνει, ότι η διακοπή της ζάχαρης μπορεί να είναι δυσάρεστη, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά, γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει ορισμένους να παραμείνουν στην αλλαγή της διατροφής. Αν και η ιδέα του «εθισμού στη ζάχαρη» είναι αμφιλεγόμενη, η έρευνα σε ζώα έδειξε, ότι τα συμπτώματα της στέρησης και της υποτροπής είναι παρόμοια με εκείνα των ναρκωτικών. Οι βιολογικές επιπτώσεις της απόσυρσης ζάχαρης που παρατηρούνται στα ζώα, είναι πιθανό να συμβούν σε κάποιο βαθμό και στους ανθρώπους, επειδή ο εγκέφαλός μας έχει παρόμοια μονοπάτια ανταμοιβής.

Όπως συμβαίνει με κάθε διατροφική αλλαγή, η επιμονή είναι το κλειδί. Εάν θέλετε να μειώσετε τη ζάχαρη από τη διατροφή σας μακροπρόθεσμα, το να μπορέσετε να ξεπεράσετε τις πρώτες δύσκολες εβδομάδες είναι ζωτικής σημασίας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε, ότι η ζάχαρη δεν είναι «κακή» από μόνη της – αλλά ότι πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο παράλληλα με μια υγιεινή διατροφή και άσκηση.

Πηγή: www.bbc.com

Ετικέτες: ΖΑΧΑΡΗ

Σχετικά άρθρα

Κόκκινα φασόλια: Γιατί θεωρούνται διατροφικός θησαυρός;
Διατροφή

Κόκκινα φασόλια: Γιατί θεωρούνται διατροφικός θησαυρός;

από Prefer Team
19/08/2025 - Ενημέρωση: 21/08/2025

Τα κόκκινα φασόλια είναι ένα από τα πιο πολύτιμα όσπρια που μας χαρίζει η φύση. Πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Superfoods
Διατροφή

Superfoods: μόδα ή πραγματική αξία;

από Prefer Team
18/08/2025

Τα τελευταία χρόνια, η λέξη superfoods έχει μπει δυναμικά στη διατροφική μας καθημερινότητα. Από το goji berry και το acai μέχρι τη...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
ελαιόλαδο
Διατροφή

Παρθένο, έξτρα παρθένο ή απλό; Τι σημαίνουν πραγματικά οι κατηγορίες του ελαιολάδου

από Prefer Team
15/08/2025

Το ελαιόλαδο είναι θεμέλιο της μεσογειακής διατροφής και αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κουζίνας. Όμως, όταν έρχεται η στιγμή να αγοράσουμε ένα μπουκάλι,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Τελικά πόσο υγιεινό είναι το καρπούζι;
Διατροφή

Τελικά πόσο υγιεινό είναι το καρπούζι;

από Prefer Team
08/08/2025 - Ενημέρωση: 15/08/2025

Το καρπούζι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού, γνωστό για τη δροσιστική του γεύση και τη μεγάλη περιεκτικότητά του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
6 γαλακτοκομικά με ελάχιστη ζάχαρη που συνιστούν οι ειδικοί
Διατροφή

6 γαλακτοκομικά με ελάχιστη ζάχαρη που συνιστούν οι ειδικοί

από Prefer Team
06/08/2025

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι βασικά στη διατροφή σας, καθώς προσφέρουν ασβέστιο, πρωτεΐνη και προβιοτικά. Ωστόσο, πολλά από αυτά περιέχουν κρυφές ποσότητες ζάχαρης,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Γιατί νιώθουμε φούσκωμα μετά το φαγητό; Τι θέλει να μας πει το σώμα μας;
Διατροφή

Γιατί νιώθουμε φούσκωμα μετά το φαγητό; Τι θέλει να μας πει το σώμα μας;

από Prefer Team
29/07/2025

Το αίσθημα φουσκώματος μετά το φαγητό είναι κάτι που πολλοί από εσάς έχετε βιώσει. Εκείνη η δυσάρεστη πίεση στην κοιλιά, η βαρύτητα...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
ADVERTISEMENT

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

αυτοεκτίμηση
Υγεία

Αυτοεκτίμηση: μικρά βήματα για να την ενισχύσεις

4 ώρες πριν
τεχνητή νοημοσύνη στη διαχείρηση προσωπικού
Εργασία

AI και HR: πώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τον κόσμο της εργασίας

9 ώρες πριν
Πώς θα ανοίξουμε ένα μπουκάλι κρασί χωρίς τιρμπουσόν;
Lifestyle

Πώς θα ανοίξουμε ένα μπουκάλι κρασί χωρίς τιρμπουσόν;

18 ώρες πριν
UNESCO
Πολιτισμός

Πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO: Μνημεία που πρέπει να δεις στη ζωή σου

1 ημέρα πριν
σπιτική πίτσα
Φαγητό

Σπιτική πίτσα: Όλα τα μυστικά για τέλειο ζυμάρι

2 ημέρες πριν
ADVERTISEMENT
prefer.gr

Γιατί όλα είναι θέμα προτίμησης.

Follow Us

ADVERTISEMENT

Τελευταία

αυτοεκτίμηση

Αυτοεκτίμηση: μικρά βήματα για να την ενισχύσεις

21/08/2025
τεχνητή νοημοσύνη στη διαχείρηση προσωπικού

AI και HR: πώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τον κόσμο της εργασίας

20/08/2025
Πώς θα ανοίξουμε ένα μπουκάλι κρασί χωρίς τιρμπουσόν;

Πώς θα ανοίξουμε ένα μπουκάλι κρασί χωρίς τιρμπουσόν;

20/08/2025
UNESCO

Πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO: Μνημεία που πρέπει να δεις στη ζωή σου

20/08/2025

Kατηγορίες

  • DIY
  • Lifestyle
  • Media
  • Travel
  • Διατροφή
  • Επιχειρήσεις
  • Εργασία
  • Ιστορία
  • Ιστορίες από τον έβδομο όροφο
  • Μουσική
  • Παράξενα
  • Πολιτισμός
  • Σκέψεις
  • Στήλες
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Φαγητό

Ετικέτες

SKINCARE SOCIAL MEDIA TIKTOK ΑΓΧΟΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΥΡΩΠΗ ΖΩΔΙΑ ΖΩΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΟΣΜΟΣ ΜΟΔΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΠΙΤΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΥΓΕΙΑ ΥΠΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
  • About
  • Διαφήμιση
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου

© 2025 prefer.gr - Powered by Pavla SA.

No Result
View All Result
  • Home
  • Lifestyle
  • Travel
  • Διατροφή
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Μουσική
  • Media
  • DIY
  • Σκέψεις
  • Φαγητό
  • Παράξενα
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Εργασία

© 2025 prefer.gr - Powered by Pavla SA.