Η ζάχαρη αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα συστατικά στη σύγχρονη διατροφή, αλλά η υπερβολική κατανάλωσή της συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη «ελεύθερων σακχάρων» – δηλαδή της ζάχαρης που προστίθεται στα τρόφιμα ή υπάρχει φυσικά σε χυμούς και γλυκά – δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων. Για έναν μέσο ενήλικα αυτό αντιστοιχεί περίπου σε 50 γραμμάρια, δηλαδή 10 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη. Ωστόσο, ακόμη χαμηλότερη κατανάλωση, γύρω στο 5% (περίπου 25 γραμμάρια), φαίνεται να προσφέρει πρόσθετα οφέλη στην υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο παχυσαρκίας, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Το πρόβλημα είναι ότι η ζάχαρη «κρύβεται» σε πολλά τρόφιμα και ροφήματα, γι’ αυτό είναι σημαντικό να διαβάζουμε τις ετικέτες και να κάνουμε συνειδητές επιλογές. Έτσι, μπορούμε να απολαμβάνουμε γλυκές γεύσεις με μέτρο, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία μας.
Πηγή: Healthline