Αν προσπαθείτε να μειώσετε τη ζάχαρη ή πάσχετε από διαβήτη, ίσως δυσκολεύεστε να βρείτε γλυκαντικά που είναι ασφαλή, φυσικά και δεν επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης. Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένες φυσικές επιλογές που δεν ανεβάζουν το σάκχαρο και μπορούν να ενταχθούν στη διατροφή σας χωρίς ενοχές.
Στέβια
Η στέβια προέρχεται από τα φύλλα του φυτού Stevia rebaudiana και είναι έως και 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, χωρίς καθόλου θερμίδες. Δεν ανεβάζει τα επίπεδα ινσουλίνης και θεωρείται ασφαλής για άτομα με διαβήτη. Χρησιμοποιείται ευρέως σε ροφήματα, επιδόρπια και σπιτικές συνταγές.
Ερυθριτόλη
Η ερυθριτόλη είναι μια φυσική αλκοόλη σακχάρου που εντοπίζεται σε φρούτα, αλλά παρασκευάζεται και βιομηχανικά. Έχει γλυκύτητα περίπου 70% της ζάχαρης και δεν επηρεάζει το σάκχαρο ή την ινσουλίνη. Επιπλέον, έχει πολύ λίγες θερμίδες και δεν προκαλεί τερηδόνα.
Monk fruit
Το monk fruit είναι ένα ασιατικό φρούτο που περιέχει φυσικά γλυκαντικά (mogrosides) χωρίς θερμίδες. Είναι ιδιαίτερα γλυκό, δεν επηρεάζει τη γλυκόζη στο αίμα και δεν έχει πικρή επίγευση, κάτι που το καθιστά δημοφιλές σε όσους αποφεύγουν τη στέβια.
Ξυλιτόλη
Αν και είναι αλκοόλη σακχάρου όπως η ερυθριτόλη, η ξυλιτόλη έχει ελαφρώς περισσότερες θερμίδες, αλλά δεν προκαλεί σημαντική αύξηση του σακχάρου. Είναι γνωστή και για τις αντιβακτηριακές της ιδιότητες, ειδικά στην στοματική υγιεινή, και χρησιμοποιείται συχνά σε τσίχλες και οδοντόπαστες.
Ινουλίνη (ινώδες σιρόπι)
Η ινουλίνη είναι φυτική ίνα που εξάγεται από ρίζες όπως το κιχώριο. Έχει ήπια γλυκιά γεύση, βοηθά στην υγεία του εντέρου και δεν αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου, καθώς δεν απορροφάται σαν απλός υδατάνθρακας. Χρησιμοποιείται σε σνακ και μπάρες για διαβητικούς.
Δεν χρειάζεται να στερηθείτε τη γλυκιά γεύση για να διατηρήσετε υγιή τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Με φυσικά γλυκαντικά όπως η στέβια, η ερυθριτόλη και το monk fruit, μπορείτε να απολαύσετε τα αγαπημένα σας τρόφιμα με λιγότερες ενοχές και περισσότερη ισορροπία.