Το ουρικό οξύ είναι μια φυσική ουσία που παράγεται όταν ο οργανισμός διασπά τις πουρίνες — ενώσεις που βρίσκονται σε πολλές τροφές και ποτά. Όταν όμως το επίπεδό του στο αίμα αυξάνεται υπερβολικά, μπορεί να προκαλέσει υπερουριχαιμία, η οποία σχετίζεται με παθήσεις όπως η ουρική αρθρίτιδα, οι πέτρες στα νεφρά και άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις. Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση αυτών των επιπέδων. Ας δούμε ποιες τροφές συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του ουρικού οξέος και στη φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού.
Φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C
Η βιταμίνη C έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος στο αίμα, ενισχύοντας τη λειτουργία των νεφρών και διευκολύνοντας την αποβολή του μέσω των ούρων. Φρούτα όπως πορτοκάλια, ακτινίδια, φράουλες, ανανάς και λεμόνια είναι ιδανικά. Η κατανάλωσή τους καθημερινά, είτε φρέσκα είτε σε φυσικούς χυμούς χωρίς ζάχαρη, μπορεί να έχει σημαντική αντιφλεγμονώδη δράση και να συμβάλει στη βελτίωση του μεταβολισμού των πουρινών.
Λαχανικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες
Ενώ ορισμένα λαχανικά όπως τα σπαράγγια και τα μανιτάρια περιέχουν μέτριες ποσότητες πουρινών, τα περισσότερα είναι απολύτως ασφαλή και ωφέλιμα. Ιδιαίτερα αγγούρια, καρότα, κολοκύθια, σπανάκι, μπρόκολο και πράσινα φυλλώδη λαχανικά βοηθούν στην απομάκρυνση των τοξινών και στη ρύθμιση του pH του αίματος. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε νερό και φυτικές ίνες διευκολύνει τη διούρηση και μειώνει τη συγκέντρωση ουρικού οξέος.
Δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια
Η αντικατάσταση των επεξεργασμένων δημητριακών με ολικής άλεσης μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου και στην αποφυγή μεταβολικών διαταραχών που σχετίζονται με την υπερουριχαιμία. Το βρώμη, η κινόα, το καστανό ρύζι και τα φαγόπυρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Αντίστοιχα, τα όσπρια όπως οι φακές και τα φασόλια, αν και περιέχουν μικρές ποσότητες πουρινών, έχουν αποδειχθεί ουδέτερα ή και ευεργετικά λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης και μαγνήσιο.
Γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ιδιαίτερα το γάλα και το γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα ουρικού οξέος μέσω αύξησης της απέκκρισής του. Οι πρωτεΐνες καζεΐνη και λακτοαλβουμίνη φαίνεται πως προάγουν αυτή τη διαδικασία. Επομένως, ένα γιαούρτι ή ένα ποτήρι γάλα καθημερινά μπορεί να αποτελέσει προστατευτικό παράγοντα για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υπερουριχαιμίας ή ουρικής αρθρίτιδας.
Νερό και υγρά που ενυδατώνουν
Η επαρκής ενυδάτωση είναι ίσως ο πιο απλός και αποτελεσματικός τρόπος μείωσης του ουρικού οξέος. Όταν ο οργανισμός είναι καλά ενυδατωμένος, τα νεφρά αποβάλλουν ευκολότερα τα πλεονάζοντα μεταβολικά προϊόντα. Συνιστώνται τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα, καθώς και αφεψήματα όπως χαμομήλι, πράσινο τσάι ή έγχυμα λεμονιού. Η καφεΐνη σε μικρές ποσότητες μπορεί επίσης να βοηθήσει, αλλά τα αναψυκτικά με ζάχαρη πρέπει να αποφεύγονται, καθώς αυξάνουν το ουρικό οξύ.
Τροφές με αντιφλεγμονώδη δράση
Τέλος, ορισμένα τρόφιμα συμβάλλουν ενεργά στη μείωση των φλεγμονών που προκαλεί η υπερουριχαιμία. Ο κουρκουμάς, το τζίντζερ και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (που βρίσκονται στα ψάρια όπως ο σολομός και στις λιναρόσπορες) έχουν αποδειχθεί ευεργετικά. Η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί να μειώσει τον πόνο και τη δυσκαμψία που προκαλούνται από τις κρυσταλλώσεις του ουρικού οξέος στις αρθρώσεις.
Η σωστή διατροφή, σε συνδυασμό με σωματική δραστηριότητα και περιορισμό του αλκοόλ, αποτελεί το κλειδί για τη φυσική ρύθμιση του ουρικού οξέος.


















