Prefer
Thursday, July 31, 2025
No Result
View All Result
Prefer
No Result
View All Result
Home Φαγητό

Γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου;

Prefer Team από Prefer Team
25/03/2025
σε Φαγητό
A A
Μπακαλιάρος 25η Μαρτίου
Share on FacebookShare on Twitter
ADVERTISEMENT

Η 25η Μαρτίου είναι μία ημέρα με διπλό νόημα για τους Έλληνες, καθώς εορτάζεται τόσο ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας, όσο και η επέτειος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Μέσα σε αυτό το ιδιαίτερο πλαίσιο, έχει καθιερωθεί ένα παραδοσιακό φαγητό που σχεδόν όλοι αναμένουν με χαρά: ο μπακαλιάρος σκορδαλιά. Αν και φαίνεται περίεργο να καταναλώνουμε ψάρι κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, το έθιμο αυτό έχει βαθιές ρίζες τόσο θρησκευτικές όσο και ιστορικές.

Θρησκευτική εξαίρεση στη Σαρακοστή

Η περίοδος της Μεγάλης Σαρακοστής είναι αφιερωμένη στη νηστεία, την εγκράτεια και την προετοιμασία για το Πάσχα. Σε αυτή τη διάρκεια των 40 ημερών, η Εκκλησία καλεί τους πιστούς να απέχουν από κρέας, γαλακτοκομικά και ψάρια. Ωστόσο, υπάρχουν δύο εξαιρέσεις: ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η Κυριακή των Βαΐων. Σε αυτές τις δύο ημέρες επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού ως ένδειξη χαράς και πανηγυρικού χαρακτήρα. Έτσι, η 25η Μαρτίου, ως θρησκευτική εορτή, συνοδεύεται από ένα πιάτο που «σπάει» – προσωρινά – τη νηστεία.

ADVERTISEMENT

Ο ρόλος του μπακαλιάρου στην ελληνική διατροφή

Μπορεί η Εκκλησία να επέτρεπε το ψάρι, όμως η πρόσβαση σε φρέσκο ψάρι δεν ήταν εύκολη για όλους, ιδίως για τις περιοχές της ενδοχώρας. Τον 19ο αιώνα και νωρίτερα, η μεταφορά φρέσκου ψαριού σε ορεινά ή απομακρυσμένα χωριά ήταν πρακτικά αδύνατη. Εκεί εμφανίζεται ο παστός μπακαλιάρος — ένα οικονομικό, ανθεκτικό και εύκολα διατηρήσιμο προϊόν που μπορούσε να φτάσει παντού, από τα βουνά της Ηπείρου μέχρι την Πελοπόννησο.

Ο μπακαλιάρος εισαγόταν κυρίως από τη Νορβηγία και τη Βόρεια Ευρώπη, όπου αλιευόταν και αποξηραινόταν με φυσικές μεθόδους. Οι Έλληνες τον υιοθέτησαν γρήγορα ως εναλλακτική λύση για τις εορταστικές νηστίσιμες μέρες — και η 25η Μαρτίου ήταν ιδανική ευκαιρία.

Σκορδαλιά: Το παραδοσιακό συνοδευτικό

Ο μπακαλιάρος, για να μαλακώσει και να τηγανιστεί, απαιτούσε ιδιαίτερη προετοιμασία — κυρίως μούλιασμα και αφαλάτωση. Ως συνοδευτικό, καθιερώθηκε η σκορδαλιά, ένα έντονο και αρωματικό μείγμα από σκόρδο, ψωμί ή πατάτα, λάδι και ξίδι. Λέγεται ότι το σκόρδο εκτός από τη γεύση, είχε και έναν «προστατευτικό» ρόλο στην υγεία, ειδικά σε εποχές που οι ιατρικές γνώσεις ήταν περιορισμένες. Η συνύπαρξη του τραγανού ψαριού με τη δυνατή σκορδαλιά έγινε με τα χρόνια ένας διαχρονικός συνδυασμός.

Ένα πιάτο με γεύση… ιστορίας

Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι ένα πιάτο που ενώνει την πίστη με την παράδοση, την ανάγκη με τη γιορτή, και το παρελθόν με το παρόν. Αν και ξεκίνησε ως λύση επιβίωσης, εξελίχθηκε σε γαστρονομικό σύμβολο της ημέρας. Ένα φαγητό που μας υπενθυμίζει όχι μόνο τις θρησκευτικές μας ρίζες, αλλά και την ικανότητα του λαού μας να δημιουργεί παράδοση μέσα από την απλότητα!

Πηγή: experiencepieria.info

Ετικέτες: ΕΛΛΑΔΑΠΑΡΑΔΟΣΗ

Σχετικά άρθρα

Τι κάνει τη σοκολάτα τόσο εθιστική;
Φαγητό

Τι κάνει τη σοκολάτα τόσο εθιστική;

από Prefer Team
08/06/2025

Η σοκολάτα αποτελεί για πολλούς μια αγαπημένη "αδυναμία". Είτε πρόκειται για μαύρη, γάλακτος ή λευκή, η επιθυμία για σοκολάτα μπορεί να γίνει...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Πόσο υγιεινό είναι το light παγωτό;
Φαγητό

Πόσο υγιεινό είναι το light παγωτό και πώς θα το φτιάξουμε στο σπίτι;

από Prefer Team
18/05/2025

Τα τελευταία χρόνια, η ζήτηση για υγιεινές εναλλακτικές λύσεις στα παραδοσιακά επιδόρπια έχει αυξηθεί σημαντικά. Ανάμεσα σε αυτές τις εναλλακτικές, τα light...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Gelato vs Παγωτό: ποια είναι η διαφορά;
Φαγητό

Gelato vs Παγωτό: Ποια είναι η διαφορά;

από Prefer Team
12/05/2025

Η αγαπημένη μας απόλαυση το καλοκαίρι δεν είναι άλλη από ένα παγωτό ή ένα gelato. Μπορεί και τα δύο να είναι γευστικά,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
3 λαχταριστές συνταγές για το πασχαλινό τραπέζι
Φαγητό

3 λαχταριστές συνταγές για το πασχαλινό τραπέζι

από Prefer Team
14/04/2025

Το Πάσχα είναι συνώνυμο με την οικογένεια, την παράδοση και φυσικά, το πλούσιο γιορτινό τραπέζι. Αν θέλεις να δημιουργήσεις ένα μενού που...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Vegan την τσικνοπέμπτη
Φαγητό

Vegan την Τσικνοπέμπτη: Ένας οδηγός επιβίωσης

από Prefer Team
20/02/2025

Η Τσικνοπέμπτη θεωρείται η απόλυτη γιορτή του κρέατος, με τους περισσότερους να γεμίζουν τις σχάρες και τα τραπέζια με ψητά κάθε είδους....

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Συντήρηση τροφίμων
Φαγητό

Πάγκος ή ψυγείο; Δείτε πώς μπορείτε να αποθηκεύσετε φρούτα και λαχανικά για μέγιστη φρεσκάδα

από Prefer Team
24/01/2025

Όταν πρόκειται για την αποθήκευση φρούτων και λαχανικών, υπάρχει συχνά ο διχασμός για το αν πρέπει να τα διατηρήσετε στον πάγκο ή...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
ADVERTISEMENT

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πώς να αποθηκεύσετε το κομμένο καρπούζι ώστε να παραμένει φρέσκο
Lifestyle

Πώς να αποθηκεύσετε το κομμένο καρπούζι ώστε να παραμένει φρέσκο

12 hours πριν
Ο Jeff Buckley πνίγηκε τραγικά το 1997 στον ποταμό Wolf στο Μέμφις.
Μουσική

«It’s Never Over, Jeff Buckley»: Το ντοκιμαντέρ που ράγισε καρδιές στο φεστιβάλ του Sundance

13 hours πριν
Πέντε πράγματα που δεν περιμένατε να περιέχουν πλαστικό
Υγεία

Πέντε πράγματα που δεν περιμένατε να περιέχουν πλαστικό

1 day πριν
Γιατί νιώθουμε φούσκωμα μετά το φαγητό; Τι θέλει να μας πει το σώμα μας;
Διατροφή

Γιατί νιώθουμε φούσκωμα μετά το φαγητό; Τι θέλει να μας πει το σώμα μας;

2 days πριν
5 ερωτήσεις-παγίδα σε συνέντευξη και πώς να τις αντιμετωπίσετε
Εργασία

5 ερωτήσεις-παγίδα σε συνέντευξη και πώς να τις αντιμετωπίσετε

3 days πριν
ADVERTISEMENT
prefer.gr

Γιατί όλα είναι θέμα προτίμησης.

Follow Us

ADVERTISEMENT

Τελευταία

Πώς να αποθηκεύσετε το κομμένο καρπούζι ώστε να παραμένει φρέσκο

Πώς να αποθηκεύσετε το κομμένο καρπούζι ώστε να παραμένει φρέσκο

30/07/2025
Ο Jeff Buckley πνίγηκε τραγικά το 1997 στον ποταμό Wolf στο Μέμφις.

«It’s Never Over, Jeff Buckley»: Το ντοκιμαντέρ που ράγισε καρδιές στο φεστιβάλ του Sundance

30/07/2025
Πέντε πράγματα που δεν περιμένατε να περιέχουν πλαστικό

Πέντε πράγματα που δεν περιμένατε να περιέχουν πλαστικό

29/07/2025
Γιατί νιώθουμε φούσκωμα μετά το φαγητό; Τι θέλει να μας πει το σώμα μας;

Γιατί νιώθουμε φούσκωμα μετά το φαγητό; Τι θέλει να μας πει το σώμα μας;

29/07/2025

Categories

  • DIY
  • Lifestyle
  • Media
  • Travel
  • Διατροφή
  • Επιχειρήσεις
  • Εργασία
  • Ιστορία
  • Ιστορίες από τον έβδομο όροφο
  • Μουσική
  • Παράξενα
  • Πολιτισμός
  • Σκέψεις
  • Στήλες
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Φαγητό

Tags

SKINCARE SOCIAL MEDIA TIKTOK ΑΓΧΟΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΔΕΡΜΑ ΔΙΑΙΤΑ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΥΡΩΠΗ ΖΩΔΙΑ ΖΩΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΟΣΜΟΣ ΜΟΔΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΠΙΤΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΥΓΕΙΑ ΥΠΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
  • About
  • Διαφήμιση
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου

© 2025 prefer.gr - Powered by Pavla SA.

No Result
View All Result
  • Home
  • Lifestyle
  • Travel
  • Διατροφή
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Μουσική
  • Media
  • DIY
  • Σκέψεις
  • Φαγητό
  • Παράξενα
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Εργασία

© 2025 prefer.gr - Powered by Pavla SA.