Τα αυγά είναι από τα πιο βασικά και ευαίσθητα τρόφιμα στη διατροφή μας. Χρησιμοποιούνται σχεδόν παντού — από το πρωινό μέχρι τα γλυκά — και η φρεσκάδα τους επηρεάζει τόσο τη γεύση όσο και την ασφάλεια του φαγητού. Η σωστή αποθήκευση, όμως, δεν είναι αυτονόητη. Δείτε πώς μπορείτε να κρατήσετε τα αυγά σας φρέσκα, ασφαλή και νόστιμα για περισσότερο.
Κρατήστε τα αυγά στο ψυγείο, όχι στον πάγκο
Αν και σε ορισμένες χώρες διατηρούνται εκτός ψυγείου, στην Ελλάδα τα αυγά πρέπει να φυλάσσονται σε σταθερή, χαμηλή θερμοκρασία (κάτω από 5°C). Τοποθετήστε τα στο εσωτερικό του ψυγείου και όχι στην πόρτα, γιατί εκεί η θερμοκρασία αλλάζει συχνά όταν ανοίγει και κλείνει. Η σταθερότητα είναι το “μυστικό” για να μείνουν φρέσκα περισσότερο.
Μην τα πλένετε πριν τα αποθηκεύσετε
Πολλοί πιστεύουν ότι πλένοντας τα αυγά παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους, αλλά συμβαίνει το αντίθετο. Το νερό καταστρέφει τη φυσική προστατευτική μεμβράνη του κελύφους και επιτρέπει στα βακτήρια να εισχωρήσουν ευκολότερα. Αν τα αυγά είναι λερωμένα, καθαρίστε τα απαλά μόνο λίγο πριν τα χρησιμοποιήσετε.
Φυλάξτε τα στη συσκευασία τους
Το χαρτονένιο κουτί που τα αγοράζετε δεν είναι τυχαίο: προστατεύει από χτυπήματα και βοηθά στη σταθερή υγρασία. Επιπλέον, η ημερομηνία λήξης παραμένει ευανάγνωστη. Τοποθετήστε τα με τη μυτερή πλευρά προς τα κάτω, ώστε ο αέρας στο εσωτερικό να μένει μακριά από τον κρόκο.
Το «τεστ του νερού» για φρεσκάδα
Αν δεν είστε σίγουροι για την ηλικία ενός αυγού, κάντε το απλό τεστ: βάλτε το σε ένα ποτήρι με νερό.
- Αν βυθιστεί και μείνει στο πλάι, είναι πολύ φρέσκο.
- Αν σηκωθεί λίγο όρθιο, είναι ασφαλές αλλά όχι τόσο φρέσκο.
- Αν επιπλέει, πρέπει να απορριφθεί.
Αυτό συμβαίνει επειδή όσο το αυγό “γερνάει”, ο αέρας μέσα του αυξάνεται, κάνοντάς το ελαφρύτερο.
Τα πολύ φρέσκα αυγά είναι ιδανικά για βραστά ή ποσέ, ενώ τα λίγο παλαιότερα ταιριάζουν καλύτερα σε ομελέτες ή κέικ, όπου το ασπράδι αναμειγνύεται πιο εύκολα.
Η φρεσκάδα των αυγών εξαρτάται από τη φροντίδα που τους δείχνουμε μετά την αγορά. Με απλές κινήσεις — ψύξη, σωστή αποθήκευση και λίγη προσοχή — μπορείτε να εξασφαλίσετε πως κάθε πρωινό ή συνταγή σας θα ξεκινά με ένα πραγματικά φρέσκο αυγό.
Πηγή: egginfo.co.uk


















