Το μέλι είναι ένα από τα πιο πολύτιμα δώρα της φύσης, αλλά δυστυχώς είναι και από τα πιο συχνά νοθευμένα τρόφιμα στην αγορά. Η γνώση για το πώς να ξεχωρίσετε το αγνό, ποιοτικό μέλι από τις φθηνές απομιμήσεις είναι απαραίτητη, όχι μόνο για να απολαμβάνετε τη γεύση του, αλλά και για να επωφελείστε από τις θρεπτικές του ιδιότητες.
Προσέξτε την ετικέτα
Το πρώτο βήμα είναι η προσεκτική ανάγνωση της ετικέτας. Ένα αγνό μέλι πρέπει να αναφέρει ξεκάθαρα την προέλευση (π.χ. ελληνικό μέλι θυμαρίσιο) και να μην περιέχει πρόσθετα σάκχαρα ή σιρόπια. Οι λέξεις «μείγμα μελιών» μπορεί να σημαίνουν ανάμειξη με εισαγόμενα, χαμηλότερης ποιότητας μέλια.
Δοκιμάστε την υφή και τη γεύση
Το αγνό μέλι έχει χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση που θυμίζει το φυτό προέλευσής του. Η υφή του είναι παχύρρευστη, δεν είναι νερουλό, και όταν το αφήσετε να στάξει, πέφτει αργά σχηματίζοντας «κορδόνι».
Κρυστάλλωση: σημάδι ποιότητας
Πολλοί πιστεύουν ότι η κρυστάλλωση είναι ένδειξη νοθείας, όμως ισχύει το αντίθετο. Η φυσική κρυστάλλωση είναι φυσιολογική διαδικασία για τα περισσότερα είδη μελιού, εκτός από το μέλι θυμαριού. Αν δεν κρυσταλλώνει ποτέ, ειδικά μετά από μήνες, μπορεί να είναι ένδειξη επεξεργασίας ή πρόσθεσης σιροπιών.
Μικρές δοκιμές στο σπίτι
- Δοκιμή με νερό: Ρίξτε λίγο μέλι σε ποτήρι με κρύο νερό. Το αγνό μέλι θα καθίσει στον πάτο σαν «κομμάτι» πριν αρχίσει να διαλύεται αργά, ενώ το νοθευμένο θα διαλυθεί αμέσως.
- Δοκιμή με χαρτί: Βάλτε μια σταγόνα μέλι σε χαρτί. Αν απορροφηθεί γρήγορα, περιέχει προσμίξεις ή νερό. Το αγνό μέλι παραμένει παχύρρευστο.
Η επιλογή αγνού μελιού απαιτεί παρατήρηση και λίγη γνώση. Ελέγξτε την ετικέτα, προσέξτε την υφή, τη γεύση και την κρυστάλλωση, και κάντε απλές δοκιμές στο σπίτι. Έτσι, θα εξασφαλίσετε ότι απολαμβάνετε ένα φυσικό προϊόν, γεμάτο γεύση και θρεπτικά συστατικά, όπως το προσφέρει η μέλισσα.
Πηγή: smileyhoney.com