Πρόκειται για ένα από τα πιο διαχρονικά φιλοσοφικά και επιστημονικά αινίγματα: Ποιο προηγήθηκε, η κότα ή το αυγό; Εδώ και αιώνες, στοχαστές, επιστήμονες και καθημερινοί άνθρωποι διχάζονται μεταξύ των δύο πλευρών, διατυπώνοντας επιχειρήματα για το πώς ξεκίνησε ο κύκλος της ζωής του πιο αναγνωρίσιμου πουλιού στον κόσμο. Αν και μέχρι πρόσφατα η απάντηση φάνταζε αδύνατη, η επιστήμη έρχεται πλέον να ρίξει φως στο ζήτημα.
Σύμφωνα με τον Βρετανό καθηγητή Τζον Μπούκφιλντ του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, η απάντηση βρίσκεται στη γενετική. Το γενετικό υλικό (DNA) κάθε οργανισμού καθορίζεται πριν τη γέννησή του – δηλαδή, ήδη από το στάδιο του εμβρύου. Το πρώτο πλάσμα που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε «κότα» δεν μπορούσε να εμφανιστεί ξαφνικά από το πουθενά. Πρέπει να υπήρξε ένα αυγό μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε το έμβρυο αυτού του νέου είδους.
Άρα, υποστηρίζει ο καθηγητής, το πρώτο αυγό που περιείχε τον γενετικό κώδικα μιας κότας, πιθανότατα γεννήθηκε από έναν προγονικό πτηνό – ένα είδος που ήταν σχεδόν κότα, αλλά όχι ακόμα ακριβώς το ίδιο. Αυτό το πρώτο αυγό, με ελαφρώς τροποποιημένο DNA λόγω φυσικής μετάλλαξης, γέννησε την πρώτη «κότα» όπως την ορίζουμε σήμερα. Επομένως, το αυγό προηγήθηκε.
Στην άποψη αυτή συνηγορούν και άλλοι επιστήμονες, αλλά και πτηνοτρόφοι που παρακολουθούν χρόνια την αναπαραγωγική διαδικασία. Η βιολογική εξέλιξη φαίνεται να δίνει τέλος σε μια φαινομενικά αναπάντητη απορία, καθιστώντας το αυγό τον πραγματικό «πρωταγωνιστή» στην απαρχή της ζωής της κότας.
Έτσι, η απάντηση είναι πλέον επιστημονικά τεκμηριωμένη: Το αυγό έκανε την κότα.
Πηγή: Science.org