Αν ανήκετε σε εκείνους που, ενώ δοκιμάζουν κόλιανδρο, νιώθουν στη γεύση τους κάτι που θυμίζει σαπούνι, να ξέρετε πως δεν είστε μόνοι. Αυτή η περίεργη αντίδραση δεν οφείλεται ούτε στην ιδέα σας ούτε σε «χαλασμένο» μυρωδικό. Αντιθέτως, έχει βαθιά γενετική βάση.
Φταίει το DNA σας!
Ο λόγος για τον οποίο αντιλαμβάνεστε τον κόλιανδρο τόσο έντονα σχετίζεται με το γονίδιο OR6A2. Το συγκεκριμένο γονίδιο επηρεάζει τον τρόπο που ο οργανισμός σας εντοπίζει τις αλδεΰδες, δηλαδή χημικές ενώσεις που υπάρχουν τόσο στο σαπούνι όσο και στον κόλιανδρο.
Εάν διαθέτετε αυτή τη γενετική παραλλαγή, αντιλαμβάνεστε τις αλδεΰδες με ιδιαίτερη ένταση, με αποτέλεσμα ο κόλιανδρος να σας θυμίζει κυρίως… σαπούνι.
Πόσο συχνή είναι αυτή η αντίδραση;
Σύμφωνα με τις έρευνες, περίπου 10% με 15% των ανθρώπων παγκοσμίως έχουν αυτή την αντίδραση. Το ποσοστό αυτό φαίνεται να είναι πιο υψηλό σε άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής, ενώ μειώνεται σε πληθυσμούς που καταναλώνουν συχνά τον κόλιανδρο, όπως στην Ινδία ή στη Λατινική Αμερική.
Τι συμβαίνει ακριβώς στη γεύση σας;
Οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν τον κόλιανδρο ως φρέσκο και δροσερό, με αρωματικές νότες που θυμίζουν λεμόνι. Εσείς όμως, αν έχετε αυτή τη γενετική ιδιαιτερότητα, δίνετε έμφαση στις σαπωνώδεις νότες, που άλλοι δεν αντιλαμβάνονται σχεδόν καθόλου.
Μπορείτε να συνηθίσετε τη γεύση του;
Ορισμένοι άνθρωποι δηλώνουν πως, με τη συνεχή έκθεση, κατάφεραν σταδιακά να ανεχθούν ή ακόμα και να εκτιμήσουν τη γεύση του κόλιανδρου. Ωστόσο, να θυμάστε πως το γονίδιο παραμένει — απλώς ενδέχεται ο εγκέφαλός σας να «μαθαίνει» να αγνοεί την ένταση της συγκεκριμένης αίσθησης.
Εάν ο κόλιανδρος σάς θυμίζει σαπούνι, δεν φταίει το φαγητό ούτε οι συνταγές — φταίει το DNA σας! Αυτό δεν σημαίνει ότι κάνετε κάτι λάθος ή ότι δεν έχετε εκλεπτυσμένο ουρανίσκο. Απλώς, είστε μέρος ενός ιδιαίτερου ποσοστού ανθρώπων που αντιλαμβάνονται αυτό το μυρωδικό εντελώς διαφορετικά.
Πηγή: www.getpocket.com