Prefer
Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
Prefer
No Result
View All Result
Home Φαγητό

Γαστρονομική περιπλάνηση: 10 παράξενες συνταγές από όλο τον κόσμο

Prefer Team από Prefer Team
23/01/2023 - Ενημέρωση: 24/01/2023
σε Φαγητό
A A
φαγητό ακρίδα
Share on FacebookShare on Twitter
ADVERTISEMENT

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι του τουρισμού. Τι συμβαίνει, όμως, όταν οι γεύσεις ενός δημοφιλούς προορισμού είναι αρκετά πιο extreme σε σχέση με εκείνες που έχει συνηθίσει ο ουρανίσκος μας;

Πολλοί λάτρεις της διεθνούς κουζίνας δε διστάζουν να δοκιμάσουν ακόμα και τις πλέον ακραίες συνταγές του εκάστοτε προορισμού, προκειμένου να έρθουν σε επαφή με την εγχώρια κουλτούρα, με όσο πιο αυθεντικό τρόπο γίνεται. Άλλοι, πάλι είναι πιο διστακτικοί, και μένουν σε “ασφαλείς” γεύσεις.

ADVERTISEMENT

Όπως και να’ χει, η γαστρονομική περιπλάνηση πάντα κρύβει πολλούς θησαυρούς και νέες εμπειρίες. Ας ρίξουμε, λοιπόν, μια ματιά σε 10 παράξενες συνταγές από κάθε γωνιά του κόσμου!

Τηγανητές ακρίδες με σοκολάτα (Ισραήλ)

Κι όμως, οι ακρίδες στο Ισραήλ θεωρούνται ένας εξαιρετικός τραγανός μεζές, που μάλιστα αποτελεί σπουδαία πηγή πρωτεΐνης. Οι ακρίδες βρίσκονται σε αφθονία στη Μέση Ανατολή, με τους Ισραηλινούς να λύνουν το πρόβλημα, μετατρέποντάς τις σε ένα ευφάνταστο παραδοσιακό έδεσμα. Οι ακρίδες συναντώνται σε διάφορες παραλλαγές, με τη συνηθέστερη αυτών να τις θέλει να τηγανίζονται και να καλύπτονται με σοκολάτα.

Αιώνιο αυγό (Κίνα)

Όχι, δε διατηρείται για έναν αιώνα, όπως θα συμπέραινε κανείς από την ονομασία του – μαρινάρεται, όμως, με διάφορα υλικά και καταναλώνεται μετά από εβδομάδες, ή ακόμα και μήνες. Το century egg συντηρείται χάρη σε υλικά όπως ο πηλός, η στάχτη, το αλάτι, ο άργιλος, το lime, η πάπια και το κοτόπουλο, ώσπου ο κρόκος του να πάρει ένα σκούρο γκριζωπό ή πρασινωπό χρώμα και μία έντονη μυρωδιά.

Ζελέ από μύτη άλκης (Καναδάς)

Η άλκη ανήκει στα πλέον χαρακτηριστικά ενδημικά είδη της Βόρειας Αμερικής, και οι ιθαγενείς Ινουίτ του Καναδά δεν άργησαν να την εκμεταλλευτούν για να εξασφαλίσουν την τροφή τους. Η συνταγή του ζελέ της μύτης είναι μία από τις πλέον ιδιαίτερες συνταγές με άλκη, ενώ προϋποθέτει εκτενή προεργασία.

Κάζου μάρτζου (Ιταλία)

Το κάζου μάρτζου προσφέρεται σε λάτρεις των σπάνιων τυριών, με τολμηρούς, όμως, ουρανίσκους. Κυριολεκτικά, φτιάχνεται από ληγμένο πεκορίνο, στο οποίο προστίθενται προνύμφες από μύγες, οι οποίες με τη σειρά τους εκκολάπτονται μέσα στο τυρί και το κάνουν κρεμώδες. Μία εκδοχή, μάλιστα, θέλει την προσθήκη σκουληκιών στο πιάτο!

Τηγανητές ταραντούλες (Καμπότζη)

Η Νοτιοανατολική Ασία φημίζεται για τα ιδιαίτερα σνακς της, πολλά εκ των οποίων περιλαμβάνουν έντομα. Ένα από αυτά είναι οι τηγανητές ταραντούλες της Καμπότζης, που πρωτοεμφανίστηκαν ως έδεσμα υπό το κομμουνιστικό καθεστώς των Ερυθρών Χμερ και, έκτοτε, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ντόπιας κουζίνας.

Πίτα stargazey (Αγγλία)

Όσο ρομαντικό κι αν ακούγεται, στην πραγματικότητα η πίτα stargazey, που προέρχεται από την παραθαλάσσια Κορνουάλη, ονομάζεται έτσι διότι το ατού της είναι τα κάθετα τοποθετημένα κεφάλια ψαριών, που ξεπετάγονται από τη ζύμη της πίτας και πραγματικά μοιάζουν λες και χαζεύουν τα αστέρια!

Μάτια τόνου (Ιαπωνία)

Ο τόνος έχει την τιμητική του στο νησιωτικό κράτος της Ιαπωνίας, και τα μάτια του δεν αποτελούν εξαίρεση. Είναι, μάλιστα, ένας από τους πλέον οικονομικούς μεζέδες της χώρας, που μπορεί να βρεθεί από τα σούπερ μάρκετ μέχρι και τα καλύτερα εστιατόρια. Συνήθως μαγειρεύονται στον ατμό ή βράζονται, πριν περιχυθούν με μια μαρινάδα σόγιας ή σκόρδου.

Μπάλουτ (Φιλιππίνες)

Το μπάλουτ είναι μια συνταγή που βασίζεται στο γονιμοποιημένο αυγό ενός ζώου -συνήθως πάπιας- δύο ή τριών εβδομάδων. Το έμβρυο βράζεται ζωντανό, καρυκεύεται με ξύδι και τσίλι και καταναλώνεται αρχικά ρουφώντας το υγρό και έπειτα θρυμματίζοντας το συμπαγές μαγειρεμένο αυγό, με τα κόκαλα, τα φτερά και το ράμφος του εμβρύου.

Μούχλα καλαμποκιού (Μεξικό)

Η μούχλα καλαμποκιού (ή, αλλιώς, huitlacoche) παρασκευάζεται στο Μεξικό χάρη σε μία ασθένεια των φυτών, που ευδοκιμεί μέσα στα καλαμπόκια και κάνει ορισμένα κομμάτια τους να μουχλιάζουν, δίνοντάς τους ένα γκριζωπό χρώμα. Οι μύκητες που φυτρώνουν στο καλαμπόκι του χαρίζει μία γεύση που χαρακτηρίζεται ως γήινη.

Ζυμωμένη ρέγγα Βαλτικής (Σουηδία)

Η ζυμωμένη ρέγγα της Βαλτικής -κοινώς, Surströmming- αποτελεί κομμάτι της σουηδικής γαστρονομίας από τον 16ο κιόλας αιώνα. Το κύριο χαρακτηριστικό του πιάτου αυτού, είναι πως η ρέγγα ζυμώνεται για τουλάχιστον έξι μήνες προτού καταναλωθεί. Διάφορες παραλλαγές του ιδιαίτερου αυτού πιάτου κυκλοφορούν σε όλα τα παραθαλάσσια μέρη της Βόρειας Ευρώπης.

Πηγές: www.air-dr.com

Σχετικά άρθρα

Πώς θα αναγνωρίσετε το αγνό, μη νοθευμένο μέλι
Φαγητό

Πώς θα αναγνωρίσετε το αγνό, μη νοθευμένο μέλι

από Prefer Team
12/09/2025

Το μέλι είναι ένα από τα πιο πολύτιμα δώρα της φύσης, αλλά δυστυχώς είναι και από τα πιο συχνά νοθευμένα τρόφιμα στην...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
5 σούπες για το φθινόπωρο
Φαγητό

5 θρεπτικές σούπες για το φθινόπωρο

από Prefer Team
10/09/2025

Οι σούπες αποτελούν μια από τις πιο αγαπημένες και θρεπτικές επιλογές της κουζίνας, ειδικά όταν το φθινόπωρο κάνει την εμφάνισή του. Με...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Σπιτική κέτσαπ χωρίς συντηρητικά: Η πιο εύκολη συνταγή με 7 υλικά
Φαγητό

Σπιτική κέτσαπ χωρίς συντηρητικά: Η πιο εύκολη συνταγή με 7 υλικά

από Prefer Team
03/09/2025

Η κέτσαπ είναι ίσως η πιο κλασική σάλτσα παγκοσμίως. Συνοδεύει τηγανητές πατάτες, μπέργκερ, κρέας αλλά και απλά σνακ. Οι έτοιμες εκδοχές της,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Γιατί πρέπει να πλένουμε το ρύζι πριν το μαγειρέψουμε;
Φαγητό

Γιατί πρέπει να πλένουμε το ρύζι πριν το μαγειρέψουμε;

από Prefer Team
02/09/2025

Τα περισσότερα είδη ρυζιού, ειδικά το λευκό, περιέχουν ένα λεπτό στρώμα αμύλου στην επιφάνεια των κόκκων. Αν δεν πλυθεί, το άμυλο αυτό...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
μοσχάρι kobe
Φαγητό

Kobe vs Wagyu: Ποια είναι η διαφορά;

από Prefer Team
28/08/2025

Στον κόσμο της υψηλής γαστρονομίας, λίγα κρέατα έχουν προκαλέσει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον όσο το Wagyu και το Kobe. Οι λάτρεις του καλού...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
σπιτική πίτσα
Φαγητό

Σπιτική πίτσα: Όλα τα μυστικά για τέλειο ζυμάρι

από Prefer Team
19/08/2025 - Ενημέρωση: 20/08/2025

Η πίτσα είναι από τα πιο αγαπημένα φαγητά στον κόσμο. Μπορείς να την απολαύσεις έξω, σε μια ιταλική τρατορία ή σε μια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
ADVERTISEMENT

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πώς θα θέσουμε όρια στην εργασία μας;
Εργασία

Πώς θα θέσουμε όρια στην εργασία μας;

10 ώρες πριν
Γιατί στα χωριά κάνει περισσότερο κρύο, ανεξαρτήτως υψομέτρου;
Παράξενα

Γιατί στα χωριά κάνει περισσότερο κρύο, ανεξαρτήτως υψομέτρου;

10 ώρες πριν
Είναι το ακατέργαστο αλάτι πιο υγιεινό
Διατροφή

Είναι το ακατέργαστο αλάτι πιο υγιεινό;

10 ώρες πριν
Μαγνήσιο, ύπνος και άγχος: Ποια η σύνδεση τους;
Υγεία

Μαγνήσιο, ύπνος και άγχος: Ποια η σύνδεση τους;

11 ώρες πριν
Ζώδια 17/09/2025 — Ημερήσιες προβλέψεις
Lifestyle

Ζώδια 17/09/2025 — Ημερήσιες προβλέψεις

14 ώρες πριν
ADVERTISEMENT
prefer.gr

Γιατί όλα είναι θέμα προτίμησης.

Follow Us

ADVERTISEMENT

Τελευταία

Πώς θα θέσουμε όρια στην εργασία μας;

Πώς θα θέσουμε όρια στην εργασία μας;

17/09/2025
Γιατί στα χωριά κάνει περισσότερο κρύο, ανεξαρτήτως υψομέτρου;

Γιατί στα χωριά κάνει περισσότερο κρύο, ανεξαρτήτως υψομέτρου;

17/09/2025
Είναι το ακατέργαστο αλάτι πιο υγιεινό

Είναι το ακατέργαστο αλάτι πιο υγιεινό;

17/09/2025
Μαγνήσιο, ύπνος και άγχος: Ποια η σύνδεση τους;

Μαγνήσιο, ύπνος και άγχος: Ποια η σύνδεση τους;

17/09/2025

Kατηγορίες

  • DIY
  • Lifestyle
  • Media
  • Travel
  • Διατροφή
  • Επιχειρήσεις
  • Εργασία
  • Ιστορία
  • Ιστορίες από τον έβδομο όροφο
  • Μουσική
  • Παράξενα
  • Πολιτισμός
  • Σκέψεις
  • Στήλες
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Φαγητό

Ετικέτες

SKINCARE SOCIAL MEDIA TIKTOK ΑΓΧΟΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΙΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΥΡΩΠΗ ΖΩΔΙΑ ΖΩΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΟΣΜΟΣ ΜΟΔΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΠΙΤΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΤΡΟΦΙΜΑ ΥΓΕΙΑ ΥΠΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
  • About
  • Διαφήμιση
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου

© 2025 prefer.gr - Powered by Pavla SA.

No Result
View All Result
  • Home
  • Lifestyle
  • Travel
  • Διατροφή
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Μουσική
  • Media
  • DIY
  • Σκέψεις
  • Φαγητό
  • Παράξενα
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Εργασία

© 2025 prefer.gr - Powered by Pavla SA.