Prefer
Thursday, May 8, 2025
No Result
View All Result
Prefer
No Result
View All Result
Home Φαγητό

4 αγαπημένοι σπόροι και η ιστορία τους

Prefer Team από Prefer Team
28/07/2023
σε Φαγητό
A A
αγαπημένοι σπόροι και η ιστορία τους
Share on FacebookShare on Twitter
ADVERTISEMENT

Ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα και, φυσικά, οι αγαπημένοι μας σπόροι, που φημίζονται για την υψηλή διατροφική τους αξία και τη δυνατότητά τους να κάνουν τη διαφορά σε μία τεράστια πληθώρα ευφάνταστων συνταγών. Όπως κάθε φαγώσιμο, έτσι και τα σνακς έχουν τη δική του ιστορία, που είναι, πιθανότατα, πολύ πιο συναρπαστικοί από όσο νομίζετε!

Ιδίως οι σπόροι όπως ο ηλιόσπορος με τις θεραπευτικές ιδιότητες, ο κολοκυθόσπορος, γνωστός και ως πασατέμπο, το ευεργετικό σουσάμι και το εύγευστο κουκουνάρι, έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα και, έκτοτε, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του παγκόσμιου διατροφικού χάρτη. Ας δούμε μερικά ενδιαφέροντα πράγματα για την ιστορία τους.

ADVERTISEMENT

Οι ηλιόσποροι

Από την Ισπανία, ο ηλιόσπορος έφτασε στη Ρωσία και, σήμερα, είναι διαδεδομένος σε ολόκληρο τον κόσμο. Καλλιεργείται σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Αργεντινή και η Ινδία, ενώ έχει εξαπλωθεί και στην Ανατολική Ευρώπη.

Και ενώ, αρχικά, οι ηλίανθοι χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά ως διακοσμητικά φυτά, στα μέσα του 20ου αιώνα οι Ρώσοι ξεκίνησαν να τους καλλιεργούν για την παραγωγή λαδιού. Οι σπόροι του φυτού, οι ηλιόσποροι, αποτελούσαν μία βασική κατηγορία τροφίμων για τους ιθαγενείς της Νοτίου Αμερικής.

Ανά την ιστορία, οι ηλιόσποροι έχουν αναγνωριστεί για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες απέναντι σε τσιμπήματα εντόμων και ερπετών, καθώς και για την ευεργετική τους δράση για διάφορα νοσήματα, όπως η βρογχίτιδα και ο ρευματισμός.

Οι κολοκυθόσποροι

Οι κολοκυθόσποροι, γνωστοί και ως πασατέμπος, είναι οι ψημένοι σπόροι κολοκύθας. Ο όρος πασατέμπος μεταφράζεται ως “ο χρόνος που περνά” ή, διαφορετικά, “περνώ το χρόνο μου”.

Η ονομασία τους δεν είναι τυχαία, εφόσον τα πασατέμπο αποτελούν το πλέον διαδεδομένο σνακ με το οποίο περνούσαν την ελεύθερη ώρα τους, το μεγαλύτερο ποσοστό του λαού λόγω του χαμηλού τους κόστους. Αυτός είναι και ο λόγος που ο όρος πασατέμπο χρησιμοποιείται και μεταφορικά για να περιγράψει την εύκολη, φθηνή και καθημερινή χρήση.

Στο εξωτερικό, οι κολοκυθόσποροι είναι γνωστοί ως pepita (πεπίτα), ονομασία που προέρχεται από το Μεξικό, όπου πρωτοεμφανίστηκαν. Αποτελούν σημαντικό συστατικό της μεξικάνικης κουζίνας, ενώ καταναλώνονται ως σνακ σε πολλές γωνιές του κόσμου, όπως οι ΗΠΑ, η Λατινική Αμερική και η

Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη

σπόροι

Το σουσάμι

Η εμφάνισή του σουσαμιού στη διατροφή του ανθρώπου εντοπίζεται το 2000 π.Χ. Κατάγεται από την Εγγύς Ανατολή, ενώ ορισμένοι συνδέουν τις ιστορικές του ρίζες με την Ινδία, την Αίγυπτο, και την Αφρική.

Οι σπόροι και τα παράγωγα του σουσαμιού έχουν συνδεθεί, ανά την ιστορία, ακόμα και με μαγικές ή θεϊκές δυνάμεις! Οι Ασσύριοι, συγκεκριμένα, πίστευαν πως, όταν οι θεοί δημιούργησαν τον κόσμο, ήπιαν κρασί από σουσάμι. Αντιστοίχως, οι ινδουιστές συνδέουν το σουσάμι με την αθανασία.

Το σουσάμι θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα καλλιεργούμενα φυτά που αποδίδουν λάδι. Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν το αλεύρι του, οι Κινέζοι παρασκεύαζαν από αυτό τη σινική μελάνη, οι Ρωμαίοι το άλεθαν και παρασκεύαζαν κρέμα για το ψωμί, ενώ, σήμερα, χρησιμοποιείται με τη μορφή ελαίου (σησαμέλαιο), για την παρασκευή ταχινιού και χαλβά. Στην Ελλάδα, επιπλέον, το συναντάμε σε μία πληθώρα αρτοσκευασμάτων.

Το κουκουνάρι

Το κουκουνάρι είναι ο βρώσιμος σπόρος των πευκοειδών και άλλων κωνοφόρων δέντρων. Από τα 90 είδη πευκοειδών, ωστόσο, μόλις τα 20 θεωρούνται βρώσιμα.

Οι σπόροι των κουκουναριών φαίνεται πως εισήχθησαν για πρώτη φορά στη διατροφή του ανθρώπου στην Παλαιολιθική περίοδο. Η αρχική τους καταγωγή φαίνεται πως είναι η Ιβηρική Χερσόνησος και η Βόρεια Αφρική, ενώ καλλιεργούνται συστηματικά στη Μεσόγειο εδώ και αρκετά χρόνια.

Οι Αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι συνήθιζαν να διατηρούν τους κουκουναρόσπορους σε μέλι, ενώ το κουκουνάρι ήταν διαδεδομένο και σε ιθαγενείς της Αμερικής, σε διάφορους μεσογειακούς και ανατολίτικους πολιτισμούς, καθώς και στη Λατινική Αμερική. Για το λόγο αυτό, το συναντάμε με διαφορετικές ονομασίες ανά τον κόσμο.

Ετικέτες: ΣΠΟΡΟΙ

Σχετικά άρθρα

3 λαχταριστές συνταγές για το πασχαλινό τραπέζι
Φαγητό

3 λαχταριστές συνταγές για το πασχαλινό τραπέζι

από Prefer Team
14/04/2025

Το Πάσχα είναι συνώνυμο με την οικογένεια, την παράδοση και φυσικά, το πλούσιο γιορτινό τραπέζι. Αν θέλεις να δημιουργήσεις ένα μενού που...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Μπακαλιάρος 25η Μαρτίου
Φαγητό

Γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου;

από Prefer Team
25/03/2025

Η 25η Μαρτίου είναι μία ημέρα με διπλό νόημα για τους Έλληνες, καθώς εορτάζεται τόσο ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, μια από τις...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Vegan την τσικνοπέμπτη
Φαγητό

Vegan την Τσικνοπέμπτη: Ένας οδηγός επιβίωσης

από Prefer Team
20/02/2025

Η Τσικνοπέμπτη θεωρείται η απόλυτη γιορτή του κρέατος, με τους περισσότερους να γεμίζουν τις σχάρες και τα τραπέζια με ψητά κάθε είδους....

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Συντήρηση τροφίμων
Φαγητό

Πάγκος ή ψυγείο; Δείτε πώς μπορείτε να αποθηκεύσετε φρούτα και λαχανικά για μέγιστη φρεσκάδα

από Prefer Team
24/01/2025

Όταν πρόκειται για την αποθήκευση φρούτων και λαχανικών, υπάρχει συχνά ο διχασμός για το αν πρέπει να τα διατηρήσετε στον πάγκο ή...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Πώς να διατηρήσετε τα φαγητά που περίσσεψαν νόστιμα και ασφαλή
Φαγητό

Πώς να διατηρήσετε τα φαγητά που περίσσεψαν νόστιμα και ασφαλή;

από Prefer Team
21/01/2025

Φήμες λένε ότι το κομμάτι παστίτσιο που περίσσεψε είναι πιο νόστιμο την επόμενη ημέρα! Και αυτό, όχι μόνο γιατί μας δίνεται η...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Πατατάκια: Η παράξενη προέλευση του αγαπημένου σνακ
Ιστορία

Πατατάκια: Η ιστορία του αγαπημένου σνακ

από Prefer Team
29/12/2024

Η προέλευση του τραγανού σνακ χρονολογείται τουλάχιστον από το 1800. Ωστόσο, οποιαδήποτε αναζήτηση για την προέλευση αυτού του χαρακτηριστικού φαγητού, οδηγεί συνήθως...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
ADVERTISEMENT

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Φυτικές ίνες
Διατροφή

Φυτικές ίνες: Γιατί είναι τόσο απαραίτητες για τον οργανισμό μας;

10 hours πριν
Αλλαγή καριέρας: 5 απλά tips για καλύτερη μετάβαση
Εργασία

Αλλαγή καριέρας: 5 απλά tips για καλύτερη μετάβαση

1 day πριν
Imposter Syndrome
Σκέψεις

Imposter Syndrome: Τι είναι και πώς θα το καταπολεμήσουμε;

3 days πριν
Τεχνητή νοημοσύνη και περιβάλλον
Τεχνολογία

Ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης

3 days πριν
Φρούτα και λαχανικά
Διατροφή

Έξυπνοι τρόποι για να εντάξουμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή μας

5 days πριν
ADVERTISEMENT
prefer.gr

Γιατί όλα είναι θέμα προτίμησης.

Follow Us

ADVERTISEMENT

Τελευταία

Φυτικές ίνες

Φυτικές ίνες: Γιατί είναι τόσο απαραίτητες για τον οργανισμό μας;

08/05/2025
Αλλαγή καριέρας: 5 απλά tips για καλύτερη μετάβαση

Αλλαγή καριέρας: 5 απλά tips για καλύτερη μετάβαση

07/05/2025
Imposter Syndrome

Imposter Syndrome: Τι είναι και πώς θα το καταπολεμήσουμε;

06/05/2025
Τεχνητή νοημοσύνη και περιβάλλον

Ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης

05/05/2025

Categories

  • DIY
  • Lifestyle
  • Media
  • Travel
  • Διατροφή
  • Επιχειρήσεις
  • Εργασία
  • Ιστορία
  • Ιστορίες από τον έβδομο όροφο
  • Μουσική
  • Παράξενα
  • Πολιτισμός
  • Σκέψεις
  • Στήλες
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Φαγητό

Tags

SKINCARE SOCIAL MEDIA TIKTOK ΑΓΧΟΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΔΙΑΙΤΑ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΥΡΩΠΗ ΖΩΔΙΑ ΖΩΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΟΣΜΟΣ ΜΟΔΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΠΙΤΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΤΡΟΦΙΜΑ ΥΠΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
  • About
  • Διαφήμιση
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου

© 2025 prefer.gr - Powered by Pavla SA.

No Result
View All Result
  • Home
  • Lifestyle
  • Travel
  • Διατροφή
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Μουσική
  • Media
  • DIY
  • Σκέψεις
  • Φαγητό
  • Παράξενα
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Εργασία

© 2025 prefer.gr - Powered by Pavla SA.