Prefer
Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
Prefer
No Result
View All Result
Home Φαγητό

Γιατί οι τηγανιτές πατάτες των Fast Foods έχουν πάντα καλύτερη γεύση

Prefer Team από Prefer Team
07/06/2024 - Ενημέρωση: 22/12/2024
σε Φαγητό
A A
τηγανιτές πατάτες
Share on FacebookShare on Twitter
ADVERTISEMENT

Πιθανότατα βρίσκετε και εσείς, ότι οι τηγανιτές πατάτες τείνουν να έχουν καλύτερη γεύση όταν είναι από εστιατόρια και ταχυφαγεία, από ό,τι όταν προσπαθείτε να τις φτιάξετε στο σπίτι. Λοιπόν, τι κάνετε λάθος; Και τι ακριβώς κάνουν σωστά τα εστιατόρια;

Τηγανίζουν τις πατάτες δύο φορές

Ένα από τα μυστικά για τραγανές πατάτες, είναι ότι τις τηγανίζουν δυο φορές. Το αποτέλεσμα είναι, μαλακές μέσα και τραγανές απ’ έξω. Ξεκινούν βυθίζοντας τις πατάτες σε κρύο νερό για να αφαιρέσουν το περίσσιο άμυλο και στη συνέχεια τις στεγνώνουν. Την πρώτη φορά τις τηγανίζουν για περίπου πέντε λεπτά.

ADVERTISEMENT

Ορισμένοι μάγειρες επιλέγουν να παγώσουν τις πατάτες πριν από τον δεύτερο γύρο τηγανίσματος. Εστιατόρια όπως τα McDonald’s χρησιμοποιούν κατεψυγμένες πατάτες, που έχουν ήδη υποστεί ένα αρχικό τηγάνισμα πριν από την κατάψυξη. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου τηγανίσματος σε υψηλή θερμοκρασία, η όποια υγρασία εξαφανίζεται, αφήνοντας πίσω πατάτες τραγανές έξω και μαλακές μέσα.

Τις τηγανίζουν σε δύο διαφορετικές θερμοκρασίες

Η θερμοκρασία έχει μεγάλη σημασία. Όταν τα εστιατόρια τηγανίζουν δυο φορές τις πατάτες, ο πρώτος γύρος τηγανίσματος είναι σε χαμηλότερη θερμοκρασία από τον δεύτερο. Κατά το πρώτο τηγάνισμα, ο στόχος δεν είναι να ροδίσει τα εξωτερικό αλλά να μαλακώσει το εσωτερικό της πατάτας και να γίνει αφράτο και κρεμώδες. Το δεύτερο τηγάνισμα έχει να κάνει με το τραγανό, χρυσαφένιο εξωτερικό.

Δεν είναι όλες οι πατάτες ιδανικές για τηγανητές

Δεν τηγανίζονται όλες οι πατάτες το ίδιο. Τα εστιατόρια γνωρίζουν, ότι ο καλύτερος τύπος πατάτας για τηγάνι είναι οι αμυλώδεις πατάτες, που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο και χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρασία. Όταν οι αμυλούχες πατάτες ζεσταθούν, το άμυλο μέσα διαχωρίζεται και γίνονται πιο αφράτες. Οι πιο γνωστές αμυλώδεις πατάτες είναι οι πατάτες Russet και είναι ιδανικές για τηγανητές.

Σωστή αποθήκευση

Τα εστιατόρια γνωρίζουν, ότι οι πατάτες που έχουν ωριμάσει και αποθηκευθεί σε σκοτεινό μέρος σε καλυμμένα δοχεία, είναι οι καλύτερες. Η ιδανική τοποθεσία αποθήκευσης θα πρέπει να έχει περίπου 95% υγρασία και θερμοκρασία ιδανικά στους 12-13 βαθμούς C. Το σκοτάδι αποτρέπει επίσης την αύξηση της τοξικής σολανίνης, που δίνει το πράσινο χρώμα στην επιφάνεια των πατατών.

Χρησιμοποιούν το σωστό τύπο λαδιού

Τα εστιατόρια χρησιμοποιούν ουδέτερα λάδια με υψηλή περιεκτικότητα σε καπνό για να τηγανίσουν τις τηγανητές πατάτες τους. Το σημείο καπνού είναι η θερμοκρασία στην οποία το λάδι αρχίζει να διασπάται και να καπνίζει. Η χρήση ενός λαδιού υψηλής περιεκτικότητας σε καπνό κάνει τις τηγανιτές πατάτες σας να έχουν την καλύτερη γεύση. Σύμφωνα με τη Michelin, τα μαγειρικά έλαια με τα υψηλότερα σημεία καπνού περιλαμβάνουν το λάδι αβοκάντο, το εξευγενισμένο φυτικό έλαιο, το ηλιέλαιο, το φυστικέλαιο και το κραμβέλαιο.

Ένα καλό μείγμα καρυκευμάτων μπορεί να κάνει τη διαφορά

Ενώ οι τηγανιτές πατάτες έχουν μια γεύση που από μόνη της είναι εκπληκτική, τα εστιατόρια προσθέτουν καρυκεύματα που την αναβαθμίζουν. Το πιο βασικό καρύκευμα που πρέπει να προσθέσετε στις πατάτες μετά το μαγείρεμα, είναι το αλάτι. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές άλλες γεύσεις που ταιριάζουν καλά με τις πατάτες, όπως η σκόνη κρεμμυδιού ή σκόρδου, κάρι, μαϊντανός, πιπέρι, δεντρολίβανο, κύμινο, πάπρικα και θυμάρι. Μπορείτε να βάλετε ότι θέλετε, απλά μην ξεχάσετε το αλάτι.

Χρησιμοποιούν κατεψυγμένες ή αποξηραμένες πατάτες για τέλεια υφή

Επειδή αυτές οι πατάτες είναι εν μέρει προμαγειρεμένες, καταλήγουν να είναι μαλακές και αφράτες εσωτερικά και τραγανές εξωτερικά. Ένα άλλο πλεονέκτημα για τις κατεψυγμένες πατάτες είναι, ότι τα εστιατόρια συχνά τις επικαλύπτουν με συστατικά όπως το άμυλο πατάτας ή το καλαμποκάλευρο πριν τις καταψύξουν για να ενισχύσουν την υφή και την τραγανότητα τους.

Έχουν τον σωστό εξοπλισμό για το τέλειο τηγάνισμα

Τα εστιατόρια μπορούν να δημιουργήσουν τέλειες τηγανητές πατάτες επειδή διαθέτουν φριτέζες ελεγχόμενης θερμοκρασίας, που μπορούν να εξασφαλίσουν σταθερά αποτελέσματα. Αν προσπαθείτε να τηγανίσετε πατάτες στο μάτι της κουζίνας, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να διατηρήσετε το λάδι σας σε σταθερή θερμοκρασία. Η επένδυση σε μια ειδική φριτέζα θα κάνει το μαγείρεμα τηγανιτών πατατών στο σπίτι πολύ πιο εύκολο.

Το χρησιμοποιημένο λάδι κάνει τις πατάτες πιο τραγανές

Εάν τηγανίζετε πατάτες σε λάδι που είναι πολύ φρέσκο και καθαρό λάδι, οι πατάτες σας θα είναι ωχρές και πιθανώς όχι πολύ γευστικές. Κανείς όμως δε θέλει πατάτες τηγανισμένες σε παλιό, σκούρο, καμένο και ταγγισμένο λάδι. Έχει όμως διαπιστωθεί, ότι ακόμα και η ανάμειξη λίγου χρησιμοποιημένου λαδιού με φρέσκο ​​λάδι, κάνει τις πατάτες πιο τραγανές και χρυσαφένιες από το αν χρησιμοποιείτε μόνο φρέσκο ​​καθαρό λάδι.

Περιέχουν συχνά επιπλέον πρόσθετα

Αν πιστεύετε, ότι οι τηγανιτές πατάτες εστιατορίου δεν είναι παρά μόνο πατάτες, στις περισσότερες περιπτώσεις μάλλον θα κάνετε λάθος. Η αλήθεια είναι, ότι τα εργοστάσια παραγωγής τροφίμων για εστιατόρια, συχνά επικαλύπτουν τις τηγανιτές πατάτες με άλλα συστατικά πριν από την κατάψυξη και την αποστολή. Η λίστα μπορεί να περιλαμβάνει τέσσερεις τύπους αμύλου τροφίμων, ρυζάλευρο, αλάτι, διογκωτικό, δεξτρόζη, κόμμι ξανθάνης και χημικές ουσίες που θα βοηθήσουν να διατηρήσουν οι πατάτες το χρώμα τους.

Αν θέλετε να φτιάξετε πατάτες στο σπίτι με γεύση σαν αυτές του εστιατορίου, δεν αρκεί απλώς να ρίξετε μια χούφτα πατάτες στη φριτέζα σας. Η παρασκευή τηγανιτών πατατών ποιότητας εστιατορίου βασίζεται στη χρήση του σωστού τύπου πατάτας, λαδιού και μεθόδου μαγειρέματος. Για παράδειγμα, τα περισσότερα εστιατόρια τηγανίζουν τις πατάτες τους δύο φορές. Επιπλέον, συχνά μουλιάζουν τις πατάτες τους σε ένα πολτό από ειδικά συστατικά πριν τις καταψύξουν για αργότερα. Μην απορείτε λοιπόν που συνήθως είναι πιο νόστιμες από τις σπιτικές.

Πηγή: www.mashed.com

Ετικέτες: FAST FOODΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑΠΑΤΑΤΕΣ

Σχετικά άρθρα

Πώς θα αναγνωρίσετε το αγνό, μη νοθευμένο μέλι
Φαγητό

Πώς θα αναγνωρίσετε το αγνό, μη νοθευμένο μέλι

από Prefer Team
12/09/2025

Το μέλι είναι ένα από τα πιο πολύτιμα δώρα της φύσης, αλλά δυστυχώς είναι και από τα πιο συχνά νοθευμένα τρόφιμα στην...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
5 σούπες για το φθινόπωρο
Φαγητό

5 θρεπτικές σούπες για το φθινόπωρο

από Prefer Team
10/09/2025

Οι σούπες αποτελούν μια από τις πιο αγαπημένες και θρεπτικές επιλογές της κουζίνας, ειδικά όταν το φθινόπωρο κάνει την εμφάνισή του. Με...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Σπιτική κέτσαπ χωρίς συντηρητικά: Η πιο εύκολη συνταγή με 7 υλικά
Φαγητό

Σπιτική κέτσαπ χωρίς συντηρητικά: Η πιο εύκολη συνταγή με 7 υλικά

από Prefer Team
03/09/2025

Η κέτσαπ είναι ίσως η πιο κλασική σάλτσα παγκοσμίως. Συνοδεύει τηγανητές πατάτες, μπέργκερ, κρέας αλλά και απλά σνακ. Οι έτοιμες εκδοχές της,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Γιατί πρέπει να πλένουμε το ρύζι πριν το μαγειρέψουμε;
Φαγητό

Γιατί πρέπει να πλένουμε το ρύζι πριν το μαγειρέψουμε;

από Prefer Team
02/09/2025

Τα περισσότερα είδη ρυζιού, ειδικά το λευκό, περιέχουν ένα λεπτό στρώμα αμύλου στην επιφάνεια των κόκκων. Αν δεν πλυθεί, το άμυλο αυτό...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
μοσχάρι kobe
Φαγητό

Kobe vs Wagyu: Ποια είναι η διαφορά;

από Prefer Team
28/08/2025

Στον κόσμο της υψηλής γαστρονομίας, λίγα κρέατα έχουν προκαλέσει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον όσο το Wagyu και το Kobe. Οι λάτρεις του καλού...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
σπιτική πίτσα
Φαγητό

Σπιτική πίτσα: Όλα τα μυστικά για τέλειο ζυμάρι

από Prefer Team
19/08/2025 - Ενημέρωση: 20/08/2025

Η πίτσα είναι από τα πιο αγαπημένα φαγητά στον κόσμο. Μπορείς να την απολαύσεις έξω, σε μια ιταλική τρατορία ή σε μια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
ADVERTISEMENT

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ζώδια 16/09/2025 — Ημερήσιες προβλέψεις
Lifestyle

Ζώδια 16/09/2025 — Ημερήσιες προβλέψεις

2 ώρες πριν
Πώς επηρεάζουν τα φρούτα τη διάθεσή μας;
Διατροφή

Πώς τα φρούτα αλλάζουν τη διάθεσή μας;

2 ώρες πριν
DNA από τρεις γονείς: Το θαύμα που χαρίζει υγιή μωρά
Υγεία

DNA από τρεις γονείς: Το θαύμα που χαρίζει υγιή μωρά

3 ώρες πριν
Η ιστορία της Coca Cola
Ιστορία

Coca Cola: Η άγνωστη ιστορία ενός εμβληματικού αναψυκτικού

23 ώρες πριν
Η πρώτη AI υπουργός στον κόσμο: Μια νέα εποχή στην πολιτική
Τεχνολογία

Η πρώτη AI υπουργός στον κόσμο: Μια νέα εποχή στην πολιτική

23 ώρες πριν
ADVERTISEMENT
prefer.gr

Γιατί όλα είναι θέμα προτίμησης.

Follow Us

ADVERTISEMENT

Τελευταία

Ζώδια 16/09/2025 — Ημερήσιες προβλέψεις

Ζώδια 16/09/2025 — Ημερήσιες προβλέψεις

16/09/2025
Πώς επηρεάζουν τα φρούτα τη διάθεσή μας;

Πώς τα φρούτα αλλάζουν τη διάθεσή μας;

16/09/2025
DNA από τρεις γονείς: Το θαύμα που χαρίζει υγιή μωρά

DNA από τρεις γονείς: Το θαύμα που χαρίζει υγιή μωρά

16/09/2025
Η ιστορία της Coca Cola

Coca Cola: Η άγνωστη ιστορία ενός εμβληματικού αναψυκτικού

15/09/2025

Kατηγορίες

  • DIY
  • Lifestyle
  • Media
  • Travel
  • Διατροφή
  • Επιχειρήσεις
  • Εργασία
  • Ιστορία
  • Ιστορίες από τον έβδομο όροφο
  • Μουσική
  • Παράξενα
  • Πολιτισμός
  • Σκέψεις
  • Στήλες
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Φαγητό

Ετικέτες

SKINCARE SOCIAL MEDIA TIKTOK ΑΓΧΟΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΙΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΥΡΩΠΗ ΖΩΔΙΑ ΖΩΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΟΣΜΟΣ ΜΟΔΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΠΙΤΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΤΡΟΦΙΜΑ ΥΓΕΙΑ ΥΠΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
  • About
  • Διαφήμιση
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου

© 2025 prefer.gr - Powered by Pavla SA.

No Result
View All Result
  • Home
  • Lifestyle
  • Travel
  • Διατροφή
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Μουσική
  • Media
  • DIY
  • Σκέψεις
  • Φαγητό
  • Παράξενα
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Εργασία

© 2025 prefer.gr - Powered by Pavla SA.