Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι βασικά στη διατροφή σας, καθώς προσφέρουν ασβέστιο, πρωτεΐνη και προβιοτικά. Ωστόσο, πολλά από αυτά περιέχουν κρυφές ποσότητες ζάχαρης, ειδικά όταν είναι επεξεργασμένα ή αρωματισμένα. Αν θέλετε να κάνετε πιο υγιεινές επιλογές, δείτε 6 γαλακτοκομικά που ξεχωρίζουν για τη χαμηλή τους περιεκτικότητα σε ζάχαρη, σύμφωνα με διατροφολόγους.
1. Στραγγιστό γιαούρτι 2% ή 5%
Το φυσικό στραγγιστό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά περιέχει ελάχιστα φυσικά σάκχαρα (λακτόζη) και καθόλου πρόσθετη ζάχαρη. Προσφέρει υψηλή πρωτεΐνη, είναι χορταστικό και ιδανικό για πρωινό ή σνακ, ειδικά όταν το συνδυάζετε με φρέσκα φρούτα ή ξηρούς καρπούς.
2. Κεφίρ χωρίς ζάχαρη
Το κεφίρ είναι πλούσιο σε προβιοτικά και συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος. Επιλέξτε φυσικό κεφίρ χωρίς αρωματικές ή γλυκαντικές ουσίες, καθώς πολλές εμπορικές εκδοχές περιέχουν κρυμμένη ζάχαρη.
3. Λευκό τυρί τύπου cottage
Το cottage cheese είναι χαμηλό σε λιπαρά και ζάχαρη, και υψηλό σε πρωτεΐνη. Είναι ιδανικό για ελαφριά γεύματα ή σνακ και μπορείτε να το συνδυάσετε είτε με αλμυρά είτε με γλυκά υλικά, χωρίς να αυξήσετε τη ζάχαρη.
4. Μοτσαρέλα
Η φρέσκια μοτσαρέλα περιέχει μηδενική πρόσθετη ζάχαρη, ενώ προσφέρει καλής ποιότητας πρωτεΐνη και ασβέστιο. Είναι ήπια στη γεύση και ιδανική για σαλάτες ή ως ελαφρύ συνοδευτικό.
5. Ανθότυρος
Ο φρέσκος, μαλακός ανθότυρος έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και προσφέρει ήπια γεύση και καλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Είναι εύπεπτος, κατάλληλος για δίαιτες και δεν περιέχει καθόλου πρόσθετα.
6. Σκληρά τυριά ωρίμανσης (π.χ. παρμεζάνα, γραβιέρα)
Τυριά όπως η παρμεζάνα ή η ελληνική γραβιέρα έχουν μηδενική ζάχαρη, καθώς η λακτόζη αποδομείται πλήρως κατά την ωρίμανση. Είναι πλούσια σε ασβέστιο και ιδανικά για μικρές, χορταστικές ποσότητες χωρίς επιπλέον σάκχαρα.
Η επιλογή των σωστών γαλακτοκομικών κάνει τη διατροφή σας πιο ισορροπημένη. Επιλέξτε απλές, φυσικές μορφές χωρίς προσθήκη ζάχαρης, ώστε να απολαμβάνετε όλα τα οφέλη χωρίς περιττές θερμίδες.
Πηγή: www.healthline.com