Παρότι δεν υπάρχει μια μόνο τροφή που να μπορεί να μας παρέχει όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες, υπάρχουν ορισμένες επιλογές που ξεχωρίζουν για τη διατροφική τους αξία. Για μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, είναι σημαντικό να περιλαμβάνουμε ποικιλία τροφών στη διατροφή μας. Επιπλέον, αν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος, ορισμένες τροφές με πλούσιο διατροφικό προφίλ μπορούν να μας βοηθήσουν να καλύψουμε τις θρεπτικές ανάγκες μας με λιγότερες θερμίδες! Πάμε να δούμε, λοιπόν, ορισμένες από τα πιο θρεπτικές τροφές.
Σαρδέλες
Οι σαρδέλες είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και καλών λιπαρών. Πιο συγκεκριμένα, περιέχουν πληθώρα βιταμινών και μετάλλων όπως η βιταμίνη A, Β και D, καθώς και σίδηρο και μαγνήσιο. Μάλιστα, οι σαρδέλες προσφέρουν σχεδόν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας για να λειτουργήσει (με την προϋπόθεση ότι την τις τρώμε ολόκληρες, με το κόκκαλο). Φυσικά, ορισμένα από τα συστατικά αυτά, όπως η βιταμίνη C, τα περιέχει σε πολύ μικρές ποσότητες.
Πατάτες
Πέρα από το γεγονός ότι οι πατάτες περιέχουν σημαντικές ποσότητες καλίου και μαγνησίου, είναι και πλούσιες σε φυτικές ίνες, καθιστώντας τις εξαιρετικές για την πέψη και τη γενική υγεία του πεπτικού συστήματος.
Αυγά
Τα αυγά είναι γνωστά για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, ενώ παρέχουν επίσης πολλές βιταμίνες και μέταλλα, κυρίως τη βιταμίνη B12 και τη ζεαξανθίνη που είναι σημαντική για την υγεία των ματιών.
Κακάο και μαύρη σοκολάτα
Το κακάο είναι πλούσιο σε σίδηρο και μαγνήσιο, ενώ η μαύρη σοκολάτα μπορεί να προσφέρει αντιοξειδωτικά οφέλη. Παράλληλα, υπάρχουν μελέτες που έχουν διαπιστώσει ότι τρώγοντας σοκολάτα υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο (70 – 85%) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υπέρτασης, υψηλής χοληστερίνης και καρδιαγγειακών παθήσεων.
Σκόρδο
Το σκόρδο περιέχει πολλά σημαντικά μέταλλα και βιταμίνες, καθώς και αντιμικροβιακές ενώσεις που συμβάλλουν στη γενική υγεία του οργανισμού.
Συκώτι
Μια από τις λειτουργίες του συκωτιού είναι να αποθηκεύει θρεπτικά συστατικά, τα οποία στη συνέχεια θα τα αξιοποιήσει το υπόλοιπο σώμα. Αυτός είναι και ο λόγος που το συκώτι μπορεί να είναι εξαιρετικά θρεπτικό και οι ειδικοί προτείνουν την κατανάλωσή του μια φορά την εβδομάδα για τους περισσότερους ενήλικες.
Πηγή: BBC


















