Prefer
Τρίτη, 2 Σεπτεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
Prefer
No Result
View All Result
Home Φαγητό

Γιατί πρέπει να πλένουμε το ρύζι πριν το μαγειρέψουμε;

Prefer Team από Prefer Team
02/09/2025
σε Φαγητό
A A
Γιατί πρέπει να πλένουμε το ρύζι πριν το μαγειρέψουμε;
Share on FacebookShare on Twitter
ADVERTISEMENT

Τα περισσότερα είδη ρυζιού, ειδικά το λευκό, περιέχουν ένα λεπτό στρώμα αμύλου στην επιφάνεια των κόκκων. Αν δεν πλυθεί, το άμυλο αυτό λιώνει στο νερό του βρασμού, με αποτέλεσμα το ρύζι να γίνει κολλώδες ή να «λασπώσει». Το ξέπλυμα βοηθά ώστε οι κόκκοι να μένουν πιο σπυρωτοί και ευάεροι.

Απομάκρυνση ακαθαρσιών και σκόνης

Το ρύζι περνάει από διαδικασίες συλλογής, μεταφοράς και αποθήκευσης, όπου μπορεί να συγκεντρώσει σκόνη ή μικροακαθαρσίες. Το πλύσιμο εξασφαλίζει καλύτερη καθαριότητα και μειώνει την πιθανότητα να βρεθούν ανεπιθύμητα υπολείμματα στο πιάτο μας.

ADVERTISEMENT

Μείωση αρσενικού

Ένα λιγότερο γνωστό, αλλά σημαντικό στοιχείο: το ρύζι τείνει να απορροφά ανόργανο αρσενικό από το έδαφος και το νερό. Μελέτες (π.χ. EFSA, FDA) έχουν δείξει ότι το ξέπλυμα και ιδιαίτερα το μούλιασμα του ρυζιού σε άφθονο νερό μπορεί να μειώσει το ποσοστό αρσενικού, βελτιώνοντας την ασφάλεια κατανάλωσης, κυρίως για παιδιά και εγκύους.

Καλύτερη υφή και γεύση

Σε πολλές ασιατικές κουζίνες, το ξέπλυμα θεωρείται βασικό στάδιο για να βγει το ρύζι πιο ελαφρύ, αρωματικό και ευχάριστο στη γεύση. Εξαρτάται βέβαια και από τη συνταγή: για παράδειγμα, στο ριζότο ή στο σούσι, όπου η κολλώδης υφή είναι επιθυμητή, το πλύσιμο γίνεται με πιο συγκεκριμένο τρόπο.

Σωστή αποθήκευση

Το ξέπλυμα του ρυζιού δεν αρκεί – ακόμη πιο ουσιαστική είναι η σωστή αποθήκευση των φαγητών που περίσσεψαν.Τα γεύματα που έχουν περισσέψει είναι καλύτερα να τοποθετούνται άμεσα στο ψυγείο, εντός δύο ωρών μετά το μαγείρεμα, για να μειωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης βακτηρίων όπως το Clostridium perfringens. 

Πότε δεν χρειάζεται;

Σε κάποια ειδικά επεξεργασμένα ρύζια (π.χ. εμπλουτισμένα με βιταμίνες στις ΗΠΑ), το έντονο πλύσιμο μπορεί να απομακρύνει μέρος των θρεπτικών στοιχείων που έχουν προστεθεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνιστάται απλό ξέπλυμα ή και καθόλου, σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία.

Πηγή: eatingwell.com

Ετικέτες: ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΤΡΟΦΙΜΑ

Σχετικά άρθρα

μοσχάρι kobe
Φαγητό

Kobe vs Wagyu: Ποια είναι η διαφορά;

από Prefer Team
28/08/2025

Στον κόσμο της υψηλής γαστρονομίας, λίγα κρέατα έχουν προκαλέσει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον όσο το Wagyu και το Kobe. Οι λάτρεις του καλού...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
σπιτική πίτσα
Φαγητό

Σπιτική πίτσα: Όλα τα μυστικά για τέλειο ζυμάρι

από Prefer Team
19/08/2025 - Ενημέρωση: 20/08/2025

Η πίτσα είναι από τα πιο αγαπημένα φαγητά στον κόσμο. Μπορείς να την απολαύσεις έξω, σε μια ιταλική τρατορία ή σε μια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Το ψήσιμο του ψαριού
Φαγητό

Πώς να ψήσεις ψάρι σωστά: μυστικά για τέλειο αποτέλεσμα κάθε φορά

από Prefer Team
15/08/2025

Το ψήσιμο του ψαριού είναι μια απλή αλλά απαιτητική τέχνη. Μπορεί να φαίνεται εύκολο, όμως ένα λάθος στη θερμοκρασία, στο αλάτισμα ή...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Τι κάνει τη σοκολάτα τόσο εθιστική;
Φαγητό

Τι κάνει τη σοκολάτα τόσο εθιστική;

από Prefer Team
08/06/2025

Η σοκολάτα αποτελεί για πολλούς μια αγαπημένη "αδυναμία". Είτε πρόκειται για μαύρη, γάλακτος ή λευκή, η επιθυμία για σοκολάτα μπορεί να γίνει...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Πόσο υγιεινό είναι το light παγωτό;
Φαγητό

Πόσο υγιεινό είναι το light παγωτό και πώς θα το φτιάξουμε στο σπίτι;

από Prefer Team
18/05/2025

Τα τελευταία χρόνια, η ζήτηση για υγιεινές εναλλακτικές λύσεις στα παραδοσιακά επιδόρπια έχει αυξηθεί σημαντικά. Ανάμεσα σε αυτές τις εναλλακτικές, τα light...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Gelato vs Παγωτό: ποια είναι η διαφορά;
Φαγητό

Gelato vs Παγωτό: Ποια είναι η διαφορά;

από Prefer Team
12/05/2025

Η αγαπημένη μας απόλαυση το καλοκαίρι δεν είναι άλλη από ένα παγωτό ή ένα gelato. Μπορεί και τα δύο να είναι γευστικά,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
ADVERTISEMENT

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε ένα ποτήρι νερό στο κομοδίνο;
Lifestyle

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε ένα ποτήρι νερό στο κομοδίνο;

11 ώρες πριν
Γιατί πρέπει να πλένουμε το ρύζι πριν το μαγειρέψουμε;
Φαγητό

Γιατί πρέπει να πλένουμε το ρύζι πριν το μαγειρέψουμε;

13 ώρες πριν
Είναι πραγματικά ασφαλής η κατανάλωση ζάχαρης;
Διατροφή

Είναι ασφαλής η κατανάλωση ζάχαρης;

14 ώρες πριν
Πώς να αντιμετωπίσετε κάθε τύπο ακμής – συμβουλές από ειδικούς
Υγεία

Πώς να αντιμετωπίσετε κάθε τύπο ακμής – συμβουλές από ειδικούς

14 ώρες πριν
«Επανάσταση» στην πυρηνική ενέργεια φέρνουν οι Ρώσοι
Τεχνολογία

«Επανάσταση» στην πυρηνική ενέργεια φέρνουν οι Ρώσοι

1 ημέρα πριν
ADVERTISEMENT
prefer.gr

Γιατί όλα είναι θέμα προτίμησης.

Follow Us

ADVERTISEMENT

Τελευταία

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε ένα ποτήρι νερό στο κομοδίνο;

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε ένα ποτήρι νερό στο κομοδίνο;

02/09/2025
Γιατί πρέπει να πλένουμε το ρύζι πριν το μαγειρέψουμε;

Γιατί πρέπει να πλένουμε το ρύζι πριν το μαγειρέψουμε;

02/09/2025
Είναι πραγματικά ασφαλής η κατανάλωση ζάχαρης;

Είναι ασφαλής η κατανάλωση ζάχαρης;

02/09/2025
Πώς να αντιμετωπίσετε κάθε τύπο ακμής – συμβουλές από ειδικούς

Πώς να αντιμετωπίσετε κάθε τύπο ακμής – συμβουλές από ειδικούς

02/09/2025

Kατηγορίες

  • DIY
  • Lifestyle
  • Media
  • Travel
  • Διατροφή
  • Επιχειρήσεις
  • Εργασία
  • Ιστορία
  • Ιστορίες από τον έβδομο όροφο
  • Μουσική
  • Παράξενα
  • Πολιτισμός
  • Σκέψεις
  • Στήλες
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Φαγητό

Ετικέτες

SKINCARE SOCIAL MEDIA TIKTOK ΑΓΧΟΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΔΕΡΜΑ ΔΙΑΙΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΥΡΩΠΗ ΖΩΔΙΑ ΖΩΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΟΣΜΟΣ ΜΟΔΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΠΙΤΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΥΓΕΙΑ ΥΠΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
  • About
  • Διαφήμιση
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου

© 2025 prefer.gr - Powered by Pavla SA.

No Result
View All Result
  • Home
  • Lifestyle
  • Travel
  • Διατροφή
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Μουσική
  • Media
  • DIY
  • Σκέψεις
  • Φαγητό
  • Παράξενα
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Εργασία

© 2025 prefer.gr - Powered by Pavla SA.