Η κέτσαπ είναι ίσως η πιο κλασική σάλτσα παγκοσμίως. Συνοδεύει τηγανητές πατάτες, μπέργκερ, κρέας αλλά και απλά σνακ. Οι έτοιμες εκδοχές της, όμως, κρύβουν συχνά ζάχαρη, συντηρητικά και τεχνητά πρόσθετα. Η σπιτική εκδοχή που θα δείτε εδώ είναι εύκολη, υγιεινή και φτιαγμένη αποκλειστικά με αγνά υλικά της κουζίνας σας.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε
Για να φτιάξετε τη δική σας κέτσαπ, χρειάζεστε λίγα και απλά υλικά. Οι φρέσκες ντομάτες αποτελούν τη βάση της, ενώ το ξίδι και το μέλι δίνουν την ισορροπία ανάμεσα στο γλυκό και το ξινό. Το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι χαρίζουν βάθος στη γεύση, ενώ η πάπρικα προσθέτει μια ιδιαίτερη πινελιά.
Θα χρειαστείτε:
-
500 γρ. ώριμες ντομάτες (ή 400 γρ. κονσέρβα ψιλοκομμένης)
-
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
2 κ.σ. ελαιόλαδο
-
3 κ.σ. ξίδι μήλου ή λευκό
-
2 κ.σ. μέλι ή καστανή ζάχαρη
-
1 κ.γ. αλάτι
-
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή
Βήμα-βήμα η διαδικασία
Ξεκινήστε ζεσταίνοντας το ελαιόλαδο σε μια μικρή κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέστε τις ντομάτες και αφήστε τες να σιγοβράσουν περίπου 15 λεπτά. Έπειτα ρίξτε το ξίδι, το μέλι, το αλάτι και την πάπρικα και αφήστε το μείγμα να μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να πήξει.
Αφήστε τη σάλτσα να κρυώσει λίγο και στη συνέχεια πολτοποιήστε τη με ραβδομπλέντερ ή μούλτι. Για ακόμη πιο βελούδινη υφή, μπορείτε να τη σουρώσετε με λεπτή σήτα. Τέλος, φυλάξτε την κέτσαπ σε αποστειρωμένο βαζάκι στο ψυγείο.
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Η σπιτική κέτσαπ μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 1–2 εβδομάδες. Αν σας αρέσουν οι πιο γλυκές γεύσεις, αυξήστε την ποσότητα μελιού. Για τους λάτρεις των πικάντικων, λίγη καυτερή πιπεριά ή πιπέρι καγιέν θα της δώσουν χαρακτήρα. Και αν θέλετε κάτι πιο gourmet, δοκιμάστε καπνιστή πάπρικα ή λίγο γαρύφαλλο για αρωματικό αποτέλεσμα.
Ένα βαζάκι γεμάτο γεύση
Με ελάχιστο κόπο και βασικά υλικά, μπορείτε να φτιάξετε μια κέτσαπ που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις βιομηχανικές εκδοχές. Αντίθετα, είναι πιο γευστική, πιο αγνή και προσαρμοσμένη στα γούστα σας. Ένα βαζάκι σπιτικής κέτσαπ θα γίνει το μυστικό όπλο σας στην κουζίνα – ιδανικό για όλη την οικογένεια.
Πηγή: thislittlehome.com