Το λευκό θεωρείται ο κανόνας του καλοκαιριού επειδή αντανακλά το ηλιακό φως, αλλά η επιλογή του χρώματος από μόνη της δεν εξασφαλίζει αίσθηση δροσιάς, σύμφωνα με σύγχρονες επιστημονικές μελέτες. Παράγοντες όπως το υλικό, το «κόψιμο» του ρούχου, και η δυνατότητα εξάτμισης της εφίδρωσης παίζουν πολύ σημαντικότερο ρόλο από το απλό χρώμα.
Χρώμα, υπεριώδες και υπέρυθρο φως
Μελέτες δείχνουν ότι λευκά και μαύρα ρούχα αντανακλούν περίπου ίσο ποσοστό υπέρυθρης ακτινοβολίας, καθώς η ιδιότητα του χρώματος φαίνεται ελάχιστα στους υπέρυθρους τόνους . Έτσι, ο βασικός λόγος επιλογής του λευκού — η αντανάκλαση φωτός — δεν επηρεάζει ουσιαστικά τη θερμική διαχείριση του δέρματος.
Ρούχα που «αναπνέουν»
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η διαπνοή και η χαλαρή εφαρμογή του ρούχου είναι πιο κρίσιμες για την αίσθηση δροσιάς. Τα υφάσματα που επιτρέπουν την εφίδρωση να εξατμιστεί και αερίζονται καλά (βαμβακερά, λινά) προσφέρουν πολλαπλάσιο δροσιστικό αποτέλεσμα από το λευκό χρώμα.
Μαύρο σαν λύση—ιδιαίτερα στην έρημο
Σε κλιματικές συνθήκες με έντονη θερμότητα και ισχυρή ροή αέρα, όπως στις ερήμους, έχει παρατηρηθεί ότι μαύρα, ελαφρώς «φουσκωτά» ενδύματα βελτιώνουν τη ροή του αέρα και επιτυγχάνουν καλύτερη δροσιά.
Το λευκό δεν είναι πάντα το κατάλληλο χρώμα: η θεωρία και τα δεδομένα
Παραδοσιακές απόψεις λένε ότι το λευκό μας κρατάει πιο δροσερούς. Πράγματι, κάποιες μελέτες διαπίστωσαν ότι λευκά υφάσματα ζεσταίνουν λιγότερο από τα σκούρα — αλλά μόνο στην επιφάνειά τους, όχι στην αίσθηση που αποκομίζει ο άνθρωπος. Σε πραγματικές συνθήκες, η θερμορύθμιση του σώματος καθορίζεται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τη διαπνοή και τον εξαερισμό.
Τι φοράμε λοιπόν;
- Δίνουμε προτεραιότητα στα φυσικά, ελαφριά, ρούχα (από βαμβάκι και λινό).
- Το χρώμα, άσπρο ή μαύρο, παίζει δευτερεύοντα ρόλο.
- Σε πολύ ξηρά και αεριζόμενα περιβάλλοντα, το μαύρο μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά.
Πηγή: www.theguardian.com