Τα μικροπλαστικά — πολύ μικρά κομμάτια πλαστικού διαστάσεων μερικών μικρομέτρων — δεν βρίσκονται μόνο σε ωκεανούς. Έχουν εισβάλει στις διατροφικές μας συνήθειες, και η κουζίνα είναι ένα από τα κύρια «πεδία δράσης». Πλαστικά σκεύη, συσκευασίες και σκεύη αποθήκευσης αποτελούν πηγές μικροπλαστικών ρύπων που διαλύονται ή αποκολλώνται κατά τη χρήση. Να μερικά αντικείμενα που θα ήταν σοφό να αντικαταστήσουμε — και με τι.
Πλαστικά επιφάνειες κοπής
Οι πλαστικές επιφάνειες κόβονται με το μαχαίρι, και μικροσκοπικές ρωγμές παγιδεύουν και απελευθερώνουν μικροπλαστικά στο φαγητό. Προτιμήστε ξύλινες επιφάνειες κοπής ή μάρμαρο — πιο ασφαλή και πιο αισθητικά όμορφα.
Πλαστικά μπουκάλια νερού
Τα μπουκάλια μιας χρήσης ή τα πλαστικά επαναχρησιμοποιούμενα καταστρέφονται με το πλύσιμο και αφήνουν μικροπλαστικά. Επιλέξτε υλικό όπως ανοξείδωτο ατσάλι, Tritan ή μπριζίτα (παχύ γυαλί).
Πλαστικές σακούλες τροφίμων
Τα πλαστικά σακουλάκια (zip-lock) διασπώνται σε πολύ μικρά σωματίδια. Αντικαταστήστε τα με υφασμάτινα σακουλάκια, σακούλες σιλικονούχες τροφίμων ή καμβά, τα οποία είναι πιο φιλικά στο περιβάλλον.
Πλαστικά καπάκια & καπάκια δοχείων
Τα πλαστικά καπάκια φθείρονται εύκολα όταν βρέχονται ή θερμαίνονται. Καπάκια από σιλικόνη, ξύλο ή ανοξείδωτο είναι πιο ανθεκτικά και δεν αποβάλλουν μικροπλαστικά.
Πλαστικά εργαλεία κουζίνας (σπάτουλες, κουτάλες)
Οι πλαστικές κουτάλες και σπάτουλες καταστρέφονται με το μαγείρεμα, ειδικά σε υψηλές θερμοκρασίες. Εργαλεία από ξύλο, μπαμπού ή υψηλής ποιότητας σιλικόνη είναι πιο ασφαλή και περισσότερο βιώσιμα.
Μονωμένα πλαστικά δοχεία εκτός ψυγείου
Αν χρησιμοποιείτε πλαστικά δοχεία φαγητού ή θερμός, έστω και αυτά που διαφημίζονται ως «χωρίς BPA», μπορεί να αποβάλλουν μικροπλαστικά με τη θέρμανση. Επιλέξτε θερμός και δοχεία αεροστεγή από ανοξείδωτο ή γυαλί με καπάκι μόνωσης.
Κάθε αλλαγή προς υλικό εκτός πλαστικού στην κουζίνα — τόσο μικρή όσο ένα καπάκι ή σπάτουλα — μειώνει σταδιακά την έκθεση μας σε μικροπλαστικά. Με σκέψη και συνειδητές επιλογές, μπορούμε το φαγητό μας να είναι πιο καθαρό — αλλά και η κουζίνα μας πιο ασφαλής για εμάς και για τον πλανήτη.
Πηγή: foodandwine.com