Η πόρτα του ψυγείου είναι ο πιο βολικός χώρος: ράφια για μπουκάλια, βάζα και μικροαντικείμενα που θέλουμε να έχουμε άμεσα στη διάθεσή μας. Όμως, δεν είναι το πιο «ασφαλές» σημείο για όλα τα τρόφιμα. Επειδή εκεί η θερμοκρασία ανεβοκατεβαίνει συνεχώς, κάποια προϊόντα αλλοιώνονται πιο γρήγορα ή χάνουν την ποιότητά τους.
1. Γάλα και γαλακτοκομικά
Το γάλα χρειάζεται σταθερά χαμηλή θερμοκρασία (2-4 °C). Στην πόρτα, όπου η θερμοκρασία ανεβαίνει κάθε φορά που ανοίγουμε το ψυγείο, το γάλα χαλάει πιο γρήγορα. Το ίδιο ισχύει και για γιαούρτια ή κρέμες γάλακτος. Καλύτερα να τοποθετούνται στα εσωτερικά ράφια.
2. Αυγά
Αν και πολλά ψυγεία έχουν ειδική θήκη για αυγά στην πόρτα, αυτό δεν είναι το ιδανικό σημείο. Οι συνεχείς αλλαγές θερμοκρασίας μπορούν να επηρεάσουν τη φρεσκάδα τους και να επιταχύνουν την αλλοίωση. Η καλύτερη θέση είναι στο μεσαίο ή κάτω ράφι, όπου η θερμοκρασία είναι πιο σταθερή.
3. Κρέας και ψάρι (ωμά)
Αν κατά λάθος τοποθετηθούν στην πόρτα, αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης βακτηρίων λόγω αστάθειας θερμοκρασίας. Αυτά τα τρόφιμα πρέπει να μπαίνουν πάντα στο χαμηλότερο ράφι του ψυγείου, το πιο ψυχρό σημείο, ώστε να αποφεύγεται και η επιμόλυνση άλλων τροφίμων.
4. Φάρμακα και συμπληρώματα που χρειάζονται ψύξη
Πολλοί τα βάζουν στην πόρτα για εύκολη πρόσβαση, αλλά οι διακυμάνσεις θερμοκρασίας μπορεί να μειώσουν την αποτελεσματικότητά τους. Είναι ασφαλέστερο να αποθηκεύονται στο πίσω μέρος ενός σταθερά ψυχρού ραφιού.
5. Σάλτσες με βάση το γάλα ή τα αυγά
Μαγιονέζα, σπιτικές σάλτσες ή dressing που περιέχουν αυγά/γαλακτοκομικά δεν πρέπει να μπαίνουν στην πόρτα. Αν και τα έτοιμα βιομηχανικά προϊόντα αντέχουν περισσότερο λόγω συντηρητικών, τα σπιτικά χαλάνε εύκολα με τις αλλαγές θερμοκρασίας.
Τι μπορείς να βάζεις στην πόρτα;
Η πόρτα του ψυγείου είναι ασφαλής για προϊόντα που είναι πιο ανθεκτικά: μουστάρδα, κέτσαπ, σάλτσες με ξύδι, μαρμελάδες, ποτά ή εμφιαλωμένο νερό. Αυτά δεν επηρεάζονται ιδιαίτερα από τις θερμοκρασιακές μεταβολές.
Η πόρτα του ψυγείου είναι χρήσιμη για σάλτσες, ροφήματα και τρόφιμα με υψηλή αντοχή, αλλά όχι για ευπαθή προϊόντα όπως γάλα, αυγά, κρέας και φάρμακα. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε τη φρεσκάδα και την ασφάλεια των τροφών, τα πιο ευαίσθητα πρέπει πάντα να τοποθετούνται στα εσωτερικά ράφια, όπου η θερμοκρασία παραμένει σταθερή.
Πηγή: eatingwell.com