Ο φούρνος είναι από τις πιο δύσκολες συσκευές στο σπίτι όταν έρχεται η ώρα του καθαρισμού. Οι πιτσιλιές από λάδια, τα ξεραμένα λίπη και οι οσμές δημιουργούν λεκέδες που δεν φεύγουν εύκολα. Τα περισσότερα καθαριστικά του εμπορίου είναι αποτελεσματικά αλλά γεμάτα χημικά. Αν θέλετε όμως ένα φυσικό, οικονομικό και εξίσου δυνατό καθαριστικό, η λύση βρίσκεται ήδη στην κουζίνα σας!
Μαγειρική σόδα και ξύδι
Η μαγειρική σόδα είναι γνωστή για την καθαριστική της δύναμη και την ικανότητα να “σηκώνει” τη βρωμιά. Αναμείξτε μισό φλιτζάνι σόδα με λίγες κουταλιές νερό ώστε να δημιουργηθεί μια παχύρρευστη πάστα. Απλώστε την σε όλο το εσωτερικό του φούρνου, αποφεύγοντας τις αντιστάσεις. Αφήστε τη να δράσει για τουλάχιστον 10–12 ώρες (ιδανικά όλη τη νύχτα).
Το επόμενο πρωί, ψεκάστε με λίγο ξύδι πάνω στα σημεία με τη σόδα — θα δείτε έναν φυσικό αφρισμό που “διαλύει” τα λίπη. Σκουπίστε με ένα υγρό πανί ή σφουγγάρι και απολαύστε έναν καθαρό, άοσμο φούρνο.
Λεμόνι για απολύμανση και φρεσκάδα
Το λεμόνι δεν είναι μόνο αποσμητικό αλλά και φυσικό αντιβακτηριδιακό. Κόψτε δύο λεμόνια στα δύο, στύψτε τον χυμό σε ένα πυρίμαχο σκεύος με λίγο νερό και τοποθετήστε το στον φούρνο. Ανάψτε τον στους 100°C για 30 λεπτά. Ο ατμός θα μαλακώσει τα υπολείμματα λίπους και θα απολυμάνει το εσωτερικό. Μόλις κρυώσει, περάστε τα τοιχώματα με ένα πανί — ο φούρνος θα λάμπει και θα μοσχοβολάει λεμόνι.
Για τα δύσκολα σημεία
Αν υπάρχουν καμένα λίπη ή υπολείμματα που επιμένουν, χρησιμοποιήστε ξύδι λευκό και αλάτι. Πασπαλίστε το σημείο με αλάτι και ψεκάστε με ξίδι. Αφήστε για λίγα λεπτά και τρίψτε απαλά με ένα σφουγγάρι. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό χωρίς καθόλου τοξικά προϊόντα.
Ο καθαρισμός του φούρνου δεν χρειάζεται να είναι μάχη με τα χημικά. Με μαγειρική σόδα, ξίδι και λεμόνι, μπορείτε να πετύχετε τέλειο αποτέλεσμα, οικονομικά και με ασφάλεια. Το καλύτερο; Ο φούρνος σας θα λάμπει και η κουζίνα θα μυρίζει φρεσκάδα — χωρίς να χρειαστείτε ούτε ένα γάντι λάτεξ.
Πηγή: homemadesimple.com


















