Στην καθημερινή μας αλληλεπίδραση με άλλους, πολλές φορές υιοθετούμε συμπεριφορές που επηρεάζουν αρνητικά την εικόνα μας – χωρίς καν να το αντιλαμβανόμαστε. Η συμπάθεια δεν εξαρτάται μόνο από τις προθέσεις μας, αλλά κυρίως από το πώς μας αντιλαμβάνονται οι άλλοι. Παρακάτω παρουσιάζονται πέντε συνήθειες που μπορούν να μας κάνουν αντιπαθείς, ακόμη κι αν δεν το καταλαβαίνουμε.
Διακόπτουμε συνεχώς τους άλλους
Η διακοπή της ομιλίας ενός άλλου προσώπου δείχνει έλλειψη σεβασμού και υπομονής. Ακόμη κι αν το κάνουμε από ενθουσιασμό ή γιατί νιώθουμε ότι «καταλαβαίνουμε» τον συνομιλητή μας, συχνά μεταφράζεται ως αγένεια ή ανάγκη επιβολής. Η αληθινή ακρόαση απαιτεί να δίνουμε χώρο στον άλλον να εκφραστεί πλήρως, πριν τοποθετηθούμε εμείς.
Μιλάμε διαρκώς για τον εαυτό μας
Η συνεχής αναφορά στον εαυτό μας, στις εμπειρίες και στα κατορθώματά μας, μπορεί να εκληφθεί ως ναρκισσισμός ή ανάγκη για επιβεβαίωση. Οι περισσότεροι άνθρωποι εκτιμούν τις συζητήσεις που είναι ισότιμες και αμφίδρομες. Όταν μονοπωλούμε τη συζήτηση, δίνουμε την εντύπωση ότι δεν μας ενδιαφέρουν οι άλλοι, ακόμα κι αν δεν είναι αυτή η πρόθεσή μας.
Κριτικάρουμε τους πάντες, ακόμα και με «χιούμορ»
Η συνεχής αρνητική κριτική, ακόμη και με «χιουμοριστικό» περιτύλιγμα, φθείρει τις διαπροσωπικές σχέσεις. Όταν κάποιος σχολιάζει με σκληρότητα ή ειρωνεία τους άλλους, δημιουργεί κλίμα δυσπιστίας και φόβου. Αργά ή γρήγορα, οι γύρω του θα αρχίσουν να αναρωτιούνται τι λέει και για τους ίδιους πίσω από την πλάτη τους.
Δείχνουμε αδιαφορία ή δεν εκφράζουμε ενσυναίσθηση
Όταν κάποιος μας εμπιστεύεται κάτι προσωπικό και εμείς αντιδρούμε ψυχρά, με αδιαφορία ή με συμβουλές χωρίς συναίσθημα, η σχέση φθείρεται. Οι άνθρωποι χρειάζονται κατανόηση, όχι λύσεις. Η έλλειψη ενσυναίσθησης μπορεί να εκληφθεί ως συναισθηματική απόσταση ή υπεροψία, ακόμα κι αν εμείς απλώς δεν ξέρουμε πώς να ανταποκριθούμε.
Υποκρινόμαστε ή υπερπροσπαθούμε να μας συμπαθήσουν
Όσο κι αν ακούγεται αντιφατικό, η υπερπροσπάθεια να γίνουμε αρεστοί μπορεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα. Η υπερβολική ευγένεια, οι προσποιητές εκφράσεις και οι διαρκείς συμφωνίες οδηγούν σε δυσπιστία. Οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται πότε κάποιος δεν είναι αυθεντικός – κι αυτό τον καθιστά αυτομάτως λιγότερο συμπαθή.
Το να είμαστε συμπαθείς δεν σημαίνει να είμαστε τέλειοι ή να συμφωνούμε με όλους, αλλά να είμαστε αυθεντικοί, ευγενικοί και προσεκτικοί στις αλληλεπιδράσεις μας. Μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μας μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στις σχέσεις μας με τους άλλους.
Πηγή: Wikihow