Ο καφές είναι καθημερινή απόλαυση για εκατομμύρια ανθρώπους. Όμως, έχετε αναρωτηθεί ποιος τύπος καφέ είναι ο πιο υγιεινός; Ο τρόπος με τον οποίο παρασκευάζεται μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας περισσότερο απ’ όσο νομίζετε, με ορισμένους τύπους να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο ή προβλήματα στη χοληστερόλη.
Τα ακρυλαμίδια και το ψήσιμο του καφέ
Όταν οι κόκκοι του καφέ ψήνονται σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως συμβαίνει στους περισσότερους εμπορικούς καφέδες, παράγεται μια ουσία που λέγεται ακρυλαμίδιο. Αυτή έχει χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως «πιθανώς καρκινογόνος». Όσο πιο σκουρόχρωμος και πικρός είναι ο καφές, τόσο πιθανότερο είναι να περιέχει υψηλότερα επίπεδα αυτής της ουσίας.
Μη φιλτραρισμένος καφές: τι σημαίνει και γιατί προβληματίζει τους ειδικούς
Καφέδες όπως ο ελληνικός αλλά και ο espresso, παρασκευάζονται χωρίς τη χρήση χαρτιού φίλτρου και δεν συγκρατούν ορισμένες λιπαρές ουσίες του καφέ, όπως οι καφεστόλες και οι καβεόλες. Αυτές οι ουσίες έχουν συνδεθεί με αύξηση της “κακής” χοληστερίνης (LDL), όταν καταναλώνονται συστηματικά.
Φιλτραρισμένος καφές: η πιο ασφαλής επιλογή
Ο φιλτραρισμένος καφές, δηλαδή εκείνος που περνά μέσα από χάρτινο φίλτρο (όπως ο καφές φίλτρου), θεωρείται η πιο υγιεινή επιλογή. Το φίλτρο συγκρατεί τις βλαβερές λιπαρές ενώσεις, ενώ επιτρέπει τη διέλευση αντιοξειδωτικών που ενισχύουν την καρδιά και τη γενική υγεία. Επιπλέον, αν αποφεύγετε τη ζάχαρη και τα πρόσθετα, έχετε έναν σύμμαχο ευεξίας στο φλιτζάνι σας.
Η ποσότητα, η ποιότητα και η μέθοδος παρασκευής του καφέ που επιλέγετε επηρεάζουν τη συνολική σας υγεία. Επιλέξτε καφέ που έχει περάσει από φίλτρο, αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση πολύ ψημένου καφέ και προσπαθήστε να τον πίνετε σκέτο. Η καθημερινή σας απόλαυση μπορεί να γίνει πολύ πιο ωφέλιμη για τον οργανισμό σας.
Πηγή: www.efsa.europa.eu