Τα πρόσθετα τροφίμων και τα συντηρητικά χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των προϊόντων, να βελτιώσουν τη γεύση ή την εμφάνιση. Ωστόσο, αρκετές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένες από αυτές τις ουσίες μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς ή ανισορροπίες στο πεπτικό σύστημα, ειδικά σε άτομα με ευαισθησία ή χρόνια προβλήματα, όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Γλουταμινικό μονονάτριο (MSG)
Το MSG χρησιμοποιείται για να ενισχύσει τη γεύση, ιδιαίτερα σε έτοιμα γεύματα και σνακ. Παρά το ότι είναι εγκεκριμένο ως ασφαλές σε μικρές ποσότητες, υπάρχουν αναφορές ότι σε ευαίσθητα άτομα μπορεί να προκαλέσει πεπτικές ενοχλήσεις, όπως φούσκωμα ή δυσπεψία.
Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες
Η ασπαρτάμη, η σουκραλόζη και άλλα υποκατάστατα ζάχαρης συχνά βρίσκονται σε light προϊόντα. Σε μερικούς ανθρώπους, οι ουσίες αυτές διαταράσσουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου, οδηγώντας σε φούσκωμα, αέρια ή διάρροια.
Νιτρώδη και νιτρικά άλατα
Χρησιμοποιούνται κυρίως σε αλλαντικά για να διατηρούν το χρώμα και να εμποδίζουν την ανάπτυξη βακτηρίων. Η υπερβολική κατανάλωση έχει συνδεθεί με ερεθισμό του στομάχου και πιθανούς κινδύνους για μακροχρόνια υγεία.
Θειώδη
Τα θειώδη υπάρχουν σε κρασιά, αποξηραμένα φρούτα και ορισμένα κονσερβοποιημένα τρόφιμα. Σε άτομα με ευαισθησία μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, στομαχικές διαταραχές ή ακόμα και αλλεργικές αντιδράσεις.
Τεχνητές χρωστικές
Ορισμένα χρωστικά πρόσθετα, όπως το κίτρινο Νο 5 (Tartrazine), έχουν αναφερθεί ως πιθανοί παράγοντες ερεθισμού του γαστρεντερικού σωλήνα σε ευαίσθητους καταναλωτές, αν και χρειάζονται περισσότερες μελέτες για σαφή συμπεράσματα.
Δεν σημαίνει ότι κάθε πρόσθετο είναι επικίνδυνο για όλους, αλλά η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το πεπτικό σύστημα. Η λύση είναι η ισορροπία: όσο περισσότερα φρέσκα, ανεπεξέργαστα τρόφιμα εντάσσουμε στη διατροφή μας, τόσο λιγότερο εκτιθέμεθα σε ουσίες που ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα. Η ενημέρωση και η μέτρια κατανάλωση είναι τα καλύτερα «όπλα» για να προστατεύουμε το πεπτικό μας σύστημα.
Πηγή: sciencedirect.com