Prefer
Τρίτη, 4 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
Prefer
No Result
View All Result
Home Διατροφή

Βρώμη: η περίπτωση της ζωοτροφής που κατέκτησε τα χωράφια της υγιεινής διατροφής

Prefer Team από Prefer Team
05/02/2023
σε Διατροφή
A A
βρώμη
Share on FacebookShare on Twitter
ADVERTISEMENT

Οι άνθρωποι άρχισαν να επεξεργάζονται τη βρώμη τη δεύτερη χιλιετία π.Χ. Η Μογγολία και οι βόρειες επαρχίες της Κίνας θεωρούνται πατρίδα της, αλλά αναφορές υπάρχουν επίσης στη Σκωτία, τη Δανία και την Αγγλία, όπου η βρώμη χρησιμοποιήθηκε ως προϊόν διατροφής κατά την εποχή του Χαλκού.

Οι Ρωμαίοι και οι Έλληνες τη χρησιμοποιούσαν ως ζωοτροφή αποκλειστικά, αλλά οι αρχαίοι Γερμανοί και οι Σλάβοι την είχαν σταθερά στη διατροφή τους, φτιάχνοντας αρτοσκευάσματα, δημητριακά και ζελέ.

ADVERTISEMENT

Η βρώμη καλλιεργείται κυρίως για τη σίτιση ζώων, βοοειδών, πουλερικών, χοίρων. Αποτελεί μία από τις βασικές ζωοτροφές παγκοσμίως. Μόνο το 2% των σιτηρών χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα, παρά το γεγονός ότι από άποψη θρεπτικών ιδιοτήτων ξεπερνά πολλά προϊόντα που έχουμε συνηθίσει.

Πιθανά οφέλη για την υγεία
Η βρώμη είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μέταλλα, σε φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και αντιοξειδωτικά.

Τι δείχνουν οι έρευνες

Η προσθήκη περισσότερων δημητριακών ολικής άλεσης στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο, σύμφωνα με μια μελέτη του Κέντρο Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, η οποία ανέλυσε την κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης και τον κίνδυνο θνησιμότητας σε περισσότερους από 100.000 άνδρες και γυναίκες.

Για κάθε επιπλέον ημερήσια μερίδα δημητριακών ολικής αλέσης, ο κίνδυνος γενικού θανάτου ή θανάτου από καρδιακή νόσο μειώθηκε κατά 5% και 9 % αντίστοιχα, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες διατροφής και τρόπου ζωής.

Βρώμη και αρτηριακή πίεση

Μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια διατροφή που περιλαμβάνει άφθονα δημητριακά ολικής αλέσεως (όπως βρώμη ή ψωμί ολικής αλέσεως) είναι εξίσου αποτελεσματική με την λήψη αντιυπερτασικών φαρμάκων όσον αφορά την μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Διαπίστωσαν ότι τρεις μερίδες την ημέρα μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων σε μεσήλικες κυρίως μέσω μηχανισμών μείωσης της αρτηριακής πίεσης.

Επιπλέον, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition Research διαπίστωσε, ότι όσοι έτρωγαν βρώμη ήταν πιο πιθανό να έχουν πιο υγιεινό τρόπο ζωής – ήταν λιγότερο πιθανό να καπνίζουν και να έπιναν λιγότερο αλκοόλ – και ακολουθούσαν πιο υγιεινή διατροφή. Γενικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, έτρωγαν περισσότερες πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη Α, ασβέστιο και κάλιο.

Επίσης, όσοι τρώνε βρώμη, τείνουν να έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και μικρότερη μέση – και τα δύο οδηγούν σε καλύτερα αποτελέσματα υγείας.

Ο λόγος, που οι λάτρεις της βρώμης μπορεί να καταναλώνουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, είναι εν μέρει επειδή η βρώμη είναι πηγή δημητριακών ολικής αλέσεως. Οι άνθρωποι τείνουν επίσης να συνδυάζουν γάλα και φρούτα με τη βρώμη τους, πιθανότατα βοηθώντας τους να λαμβάνουν περισσότερες βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Α, λένε οι ερευνητές.

Η κατανάλωση βρώμης έχει αποδειχθεί επίσης, ότι βοηθά στη μείωση της υψηλής χοληστερόλης. Περιέχει μια διαλυτή ίνα, που ονομάζεται βήτα-γλυκάνη, η οποία όχι μόνο αλλάζει ευνοϊκά το προφίλ της χοληστερόλης σας, αλλά έχει επίσης αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα αιμοφόρα αγγεία από την κακή χοληστερίνη.

Τέλος, παρά την περιεκτικότητα της σε υδατάνθρακες, η βρώμη μπορεί να καταναλωθεί από άτομα με διαβήτη, που θέλουν να μειώσουν το βάρος τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients.

Από τους συμμετέχοντες με διαβήτη τύπου 2, που ήταν υπέρβαροι, εκείνοι που έτρωγαν 100 γραμμάρια (περίπου ½ φλιτζάνι) βρώμη έχασαν περισσότερο βάρος μετά από ένα χρόνο σε σύγκριση με εκείνους που ακολουθούσαν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και πλούσια σε φυτικές ίνες.

Επωφελήθηκαν επίσης από τη μείωση της A1C – ένα μέσο όρο σακχάρου στο αίμα για δύο έως τρεις μήνες – και παρουσίασαν μείωση στα τριγλυκερίδια.

μπωλ με βρώμη

Μπορεί η κατανάλωση βρώμης να βοηθήσει στην απώλεια βάρους;

Δεν υπάρχει μαγική συνταγή, για την απώλεια βάρους, αλλά η βρώμη μπορεί να υποστηρίξει μια υγιεινή δίαιτα απώλειας βάρους. Παρά το γεγονός ότι είναι μια επιλογή πλούσια σε υδατάνθρακες, η βρώμη μπορεί να αυξήσει το αίσθημα πληρότητας, βοηθώντας έτσι τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερο φαγητό και να χάσουν βάρος μακροπρόθεσμα.

Και αν έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε κρύα δημητριακά και ζεστό χυλό (porridge) βρώμης, προτιμήστε το δεύτερο. Μια μικρή μελέτη δείχνει, ότι σε σύγκριση με τα δημητριακά με βάση τη βρώμη, το porridge βρώμης καταστέλλει περισσότερο την όρεξη χάρη στις φυτικές ίνες βήτα-γλυκάνης, οι οποίες διεγείρουν τον κορεσμό.

Τα κακά νέα:

Και η βρώμη μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση βάρους όταν καταναλώνεται υπερβολικά. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Cornel, εξέτασε τις διατροφικές συμπεριφορές, που οδηγούν σε αύξηση ή απώλεια βάρους (όπως να φας πρώτα μια σαλάτα ή να βουρτσίσεις τα δόντια αντί να τσιμπολογήσεις). Οι άνθρωποι που δήλωσαν, ότι έτρωγαν βρώμη για πρωινό πήραν κατά μέσο όρο 0.376 κιλά μέσα σε ένα μήνα.

Τις τελευταίες δεκαετίες η βρώμη, έχει γίνει και προωθείται ως μια πολύ δημοφιλής “υγιεινή τροφή”, γεγονός, που μπορεί να ενθαρρύνει την αλόγιστη υπερκατανάλωση. Προσέξτε λοιπόν τις ποσότητες και τυχόν αλλά συστατικά και διάφορες επικαλύψεις με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, που υπάρχουν σε πολλά προϊόντα βρώμης.

Πηγή: www.everydayhealth.com

Ετικέτες: ΒΡΩΜΗ

Σχετικά άρθρα

Τροφές που μειώνουν το ουρικό οξύ
Διατροφή

Τροφές που μειώνουν το ουρικό οξύ

από Prefer Team
02/11/2025

Το ουρικό οξύ είναι μια φυσική ουσία που παράγεται όταν ο οργανισμός διασπά τις πουρίνες — ενώσεις που βρίσκονται σε πολλές τροφές...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Cottage: Η θρεπτική του αξία
Διατροφή

Cottage: Η θρεπτική του αξία

από Prefer Team
01/11/2025

Το cottage cheese, γνωστό και ως “τυρί κότατζ”, αποτελεί ένα από τα πιο ελαφριά και υγιεινά γαλακτοκομικά προϊόντα. Παρότι έχει κερδίσει ιδιαίτερη...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Ποιες είναι οι πιο θρεπτικές τροφές;
Διατροφή

Ποιες είναι οι πιο θρεπτικές τροφές;

από Prefer Team
01/11/2025

Παρότι δεν υπάρχει μια μόνο τροφή που να μπορεί να μας παρέχει όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες, υπάρχουν ορισμένες επιλογές που ξεχωρίζουν...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Πώς θα καταλάβετε αν τρώτε πολύ αλάτι: Τα 5 βασικά σημάδια
Διατροφή

Πώς θα καταλάβετε αν τρώτε πολύ αλάτι: Τα 5 βασικά σημάδια

από Prefer Team
30/10/2025

Το αλάτι είναι απαραίτητο για τον οργανισμό, αφού ρυθμίζει τα υγρά και βοηθά τη σωστή λειτουργία των μυών και των νεύρων. Όμως,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Πόσο θρεπτική είναι η φλούδα του μήλου;
Διατροφή

Πόσο θρεπτική είναι η φλούδα του μήλου;

από Prefer Team
29/10/2025

Το μήλο είναι από τα πιο δημοφιλή φρούτα παγκοσμίως, γνωστό για τη γλυκιά του γεύση και τα οφέλη του στην υγεία. Όμως,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Γλυκοπατάτα: Μία μοναδική υπερτροφή
Διατροφή

Γλυκοπατάτα: Μία μοναδική υπερτροφή

από Prefer Team
28/10/2025

Η γλυκοπατάτα έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε έναν από τους πιο αγαπημένους «σύγχρονους» υδατάνθρακες. Αν και πολλοί τη γνωρίζουν μόνο ως...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
ADVERTISEMENT

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

5 κλασικά βιβλία που αξίζουν μία θέση στη συλλογή μας
Lifestyle

5 κλασικά βιβλία που αξίζουν μία θέση στη συλλογή μας

11 ώρες πριν
Πώς η βιομηχανική επανάσταση άλλαξε τον κόσμο;
Ιστορία

Πώς η βιομηχανική επανάσταση άλλαξε τον κόσμο;

11 ώρες πριν
Το «Σύνδρομο του Παρισιού»: Ένα ψυχολογικό φαινόμενο στην «Πόλη του Φωτός»
Σκέψεις

Το «Σύνδρομο του Παρισιού»: Ένα ψυχολογικό φαινόμενο στην «Πόλη του Φωτός»

12 ώρες πριν
Υπερκαταναλωτισμός: Μία σύγχρονη μάστιγα
Lifestyle

Υπερκαταναλωτισμός: Μία σύγχρονη μάστιγα

12 ώρες πριν
Ζώδια 03/11/2025 — Ημερήσιες προβλέψεις
Lifestyle

Ζώδια 03/11/2025 — Ημερήσιες προβλέψεις

19 ώρες πριν
ADVERTISEMENT
prefer.gr

Γιατί όλα είναι θέμα προτίμησης.

Follow Us

ADVERTISEMENT

Τελευταία

5 κλασικά βιβλία που αξίζουν μία θέση στη συλλογή μας

5 κλασικά βιβλία που αξίζουν μία θέση στη συλλογή μας

03/11/2025
Πώς η βιομηχανική επανάσταση άλλαξε τον κόσμο;

Πώς η βιομηχανική επανάσταση άλλαξε τον κόσμο;

03/11/2025
Το «Σύνδρομο του Παρισιού»: Ένα ψυχολογικό φαινόμενο στην «Πόλη του Φωτός»

Το «Σύνδρομο του Παρισιού»: Ένα ψυχολογικό φαινόμενο στην «Πόλη του Φωτός»

03/11/2025
Υπερκαταναλωτισμός: Μία σύγχρονη μάστιγα

Υπερκαταναλωτισμός: Μία σύγχρονη μάστιγα

03/11/2025

Kατηγορίες

  • DIY
  • Lifestyle
  • Media
  • Travel
  • Διατροφή
  • Επιχειρήσεις
  • Εργασία
  • Ιστορία
  • Ιστορίες από τον έβδομο όροφο
  • Μουσική
  • Παράξενα
  • Πολιτισμός
  • Σκέψεις
  • Στήλες
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Φαγητό

Ετικέτες

SKINCARE SOCIAL MEDIA TIKTOK ΑΓΧΟΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΙΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΥΡΩΠΗ ΖΩΔΙΑ ΖΩΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΟΣΜΟΣ ΜΟΔΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΣΠΙΤΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΤΡΟΦΙΜΑ ΥΓΕΙΑ ΥΠΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
  • About
  • Διαφήμιση
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου

© 2025 prefer.gr - Powered by Pavla SA.

No Result
View All Result
  • Home
  • Lifestyle
  • Travel
  • Διατροφή
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Μουσική
  • Media
  • DIY
  • Σκέψεις
  • Φαγητό
  • Παράξενα
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Εργασία

© 2025 prefer.gr - Powered by Pavla SA.