Prefer
Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
Prefer
No Result
View All Result
Home Παράξενα

Μπύρα με ακόμα καλύτερη γεύση; Η επιστήμη λέει πως γίνεται!

Prefer Team από Prefer Team
06/12/2022
σε Παράξενα
A A
άνδρας πίνει μπύρα
Share on FacebookShare on Twitter
ADVERTISEMENT

Αν είσαι λάτρης της μπύρας, τότε, ίσως, πιστεύεις ότι ήδη αγγίζει την τελειότητα, γευστικά. Ε λοιπόν, η επιστήμη έχει άλλη άποψη, καθώς μια νέα έρευνα υποστηρίζει ότι μπορεί να βελτιώσει τη γεύση του αγαπημένου σου ποτού!

Η παραγωγή μπύρας σήμερα

Οι ψηλές κυλινδρικές δεξαμενές ζύμωσης που χρησιμοποιούνται σήμερα, και έχουν αντικαταστήσει τα παλιά κοντύτερα δοχεία των ζυθοποιείων, τείνουν να επηρεάζουν αρνητικά τη γεύση της μπύρας.

ADVERTISEMENT

Οι δεξαμενές αυτές κυριαρχούν στη σύγχρονη ζυθοποιεία, καθώς παράγουν περισσότερη μπύρα με λιγότερο κόστος, δεδομένου ότι γεμίζουν, αδειάζουν και καθαρίζονται πιο εύκολα. Η ευρεία υιοθέτησή τους, όμως, σημαίνει, παράλληλα, και υπερβολική πίεση από το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται κατά τη ζύμωση, και αυτό επηρεάζει τη γεύση.

Η έρευνα

Μια ομάδα ερευνητών ξεκίνησε με τον εντοπισμό στελεχών της ζύμης Saccharomyces cerevisiae, που είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στο CO2, εστιάζοντας στην παραγωγή οξικού ισοαμυλεστέρα, ο οποίος δίνει στην μπύρα τη φρουτώδη γεύση της, που μοιάζει με μπανάνα.

Αφού βρήκε ένα ιδιαίτερα ισχυρό στέλεχος, η ομάδα χρησιμοποίησε μια ανάλυση αλληλουχίας ολόκληρου του γονιδιώματος, για να καταλάβει τι την έκανε τόσο ικανή να διατηρεί τη φρουτώδη γεύση της, ακόμη και κάτω από την πίεση των σύγχρονων δεξαμενών ζύμωσης.

«Προς έκπληξή μας, εντοπίσαμε μια μόνο μετάλλαξη στο γονίδιο MDS3, το οποίο κωδικοποιεί έναν ρυθμιστή, που προφανώς εμπλέκεται στην παραγωγή του οξικού ισοαμυλεστέρα, ο οποίος είναι η πηγή της γεύσης που μοιάζει με μπανάνα και είναι, παράλληλα, υπεύθυνος για το μεγαλύτερο μέρος της ανοχής στην πίεση, σε αυτό το συγκεκριμένο στέλεχος ζύμης», λέει ο μοριακός βιολόγος Johan Thevelein, από το Katholieke Universiteit Leuven στο Βέλγιο.

Με αυτήν την ανακάλυψη, οι ερευνητές μπόρεσαν στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν την τεχνική επεξεργασίας γονιδίων CRISPR/Cas9 για να δημιουργήσουν την ίδια μετάλλαξη, σε άλλα στελέχη ζύμης. Μετά την επεξεργασία, αυτά τα στελέχη θα μπορούσαν να αντέξουν αποτελεσματικότερα στην πίεση CO2 και να διατηρήσουν περισσότερο τη γεύση τους.

Επιπρόσθετα, πολλά στελέχη μαγιάς θα μπορούσαν να τροποποιηθούν με τον ίδιο τρόπο, οδηγώντας σε μπύρες με πιο «γεμάτη» γεύση. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν φαίνεται ότι άλλα χαρακτηριστικά του στελέχους ζυμομύκητα, επηρεάζονται από τις γενετικές τροποποιήσεις. «Η μετάλλαξη είναι το πρώτο στοιχείο για την κατανόηση του μηχανισμού, με τον οποίο η υψηλή πίεση διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να επηρεάσει την γεύσης της μπύρας», λέει ο Thevelein.

Το μέλλον της μπύρας

Μέχρι τώρα, δεν ήταν ξεκάθαρο το πως ακριβώς η υψηλή πίεση CO2 είχε αντίκτυπο στη γεύση της μπύρας σε μοριακό επίπεδο, παρόλο που η αλλοίωση της φρουτένιας γεύσης ήταν εύκολα αντιληπτή, κατά τη δοκιμή. Στο μέλλον, οι ερευνητές θέλουν να πραγματοποιήσουν πειράματα με ακόμη υψηλότερες πιέσεις CO2 για να δουν αν ταυτοποιούνται διαφορετικά γονίδια. Και ενώ υπήρξαν αρκετά υποσχόμενα γονίδια σε αυτή τη μελέτη, το MDS3 ήταν το κυρίαρχο.

«Αυτή η μελέτη δείχνει τις ισχυρές δυνατότητες της πολυγονιδιακής ανάλυσης και της στοχευμένης γενετικής τροποποίησης, για τη δημιουργία βιομηχανικής μπύρας με ειδικά βελτιωμένα χαρακτηριστικά», καταλήγουν οι ερευνητές στη δημοσιευμένη εργασία τους.

Πηγή: www.sciencealert.com

Ετικέτες: ΕΠΙΣΤΗΜΗΜΠΥΡΑ

Σχετικά άρθρα

Γιατί στα χωριά κάνει περισσότερο κρύο, ανεξαρτήτως υψομέτρου;
Παράξενα

Γιατί στα χωριά κάνει περισσότερο κρύο, ανεξαρτήτως υψομέτρου;

από Prefer Team
17/09/2025

Πολλοί έχουν παρατηρήσει ότι όταν πηγαίνουμε στο χωριό, ειδικά τον χειμώνα, η αίσθηση του κρύου είναι πιο έντονη από ό,τι στην πόλη...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Τα κρυμμένα μυστικά του ανθρώπινου σώματος
Παράξενα

Τα κρυμμένα μυστικά του ανθρώπινου σώματος

από Prefer Team
11/09/2025

Το ανθρώπινο σώμα ένα σύνθετο οικοσύστημα, γεμάτο από ιδιαιτερότητες που συχνά περνούν απαρατήρητες. Από τη διάρκεια ζωής που συνδέεται με το αν...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Περιστέρια
Παράξενα

10 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τα περιστέρια

από Prefer Team
10/09/2025

Τα περιστέρια είναι πουλιά που τα συναντάμε σχεδόν παντού, όμως κρύβουν πολλά μυστικά που δύσκολα φανταζόμαστε. Ακολουθούν δέκα ασυνήθιστα και διασκεδαστικά facts...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Annabelle
Παράξενα

Annabelle: Η κούκλα του τρόμου και η ιστορία των Warren

από Prefer Team
07/09/2025

Η Annabelle δεν είναι απλώς ένας κινηματογραφικός θρύλος· είναι μια πραγματική κούκλα, που σύμφωνα με τις αφηγήσεις, έχει στοιχειώσει την ποπ κουλτούρα...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Η μικροχώρα που δημιούργησε ένας 20χρονος στο Δούναβη
Παράξενα

Η μικροχώρα που δημιούργησε ένας 20χρονος στο Δούναβη

από Prefer Team
31/08/2025

Ο Daniel Jackson, σήμερα 20 ετών, ξεκίνησε ως πείραμα την ιδέα μιας δικής του χώρας όταν ήταν 14 χρονών. Ανακάλυψε μια μικρή,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Πώς ένα κόμικ έγινε σύμβολο αντίστασης στην Ινδονησία
Παράξενα

Πώς ένα κόμικ έγινε σύμβολο αντίστασης στην Ινδονησία

από Prefer Team
27/08/2025

Στον κόσμο του One Piece, το κλασικό πειρατικό λάβαρο με το χρυσό καπέλο (Jolly Roger) συμβολίζει την ανατροπή του κατεστημένου. Οι οπαδοί...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
ADVERTISEMENT

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πώς θα θέσουμε όρια στην εργασία μας;
Εργασία

Πώς θα θέσουμε όρια στην εργασία μας;

10 ώρες πριν
Γιατί στα χωριά κάνει περισσότερο κρύο, ανεξαρτήτως υψομέτρου;
Παράξενα

Γιατί στα χωριά κάνει περισσότερο κρύο, ανεξαρτήτως υψομέτρου;

10 ώρες πριν
Είναι το ακατέργαστο αλάτι πιο υγιεινό
Διατροφή

Είναι το ακατέργαστο αλάτι πιο υγιεινό;

10 ώρες πριν
Μαγνήσιο, ύπνος και άγχος: Ποια η σύνδεση τους;
Υγεία

Μαγνήσιο, ύπνος και άγχος: Ποια η σύνδεση τους;

11 ώρες πριν
Ζώδια 17/09/2025 — Ημερήσιες προβλέψεις
Lifestyle

Ζώδια 17/09/2025 — Ημερήσιες προβλέψεις

14 ώρες πριν
ADVERTISEMENT
prefer.gr

Γιατί όλα είναι θέμα προτίμησης.

Follow Us

ADVERTISEMENT

Τελευταία

Πώς θα θέσουμε όρια στην εργασία μας;

Πώς θα θέσουμε όρια στην εργασία μας;

17/09/2025
Γιατί στα χωριά κάνει περισσότερο κρύο, ανεξαρτήτως υψομέτρου;

Γιατί στα χωριά κάνει περισσότερο κρύο, ανεξαρτήτως υψομέτρου;

17/09/2025
Είναι το ακατέργαστο αλάτι πιο υγιεινό

Είναι το ακατέργαστο αλάτι πιο υγιεινό;

17/09/2025
Μαγνήσιο, ύπνος και άγχος: Ποια η σύνδεση τους;

Μαγνήσιο, ύπνος και άγχος: Ποια η σύνδεση τους;

17/09/2025

Kατηγορίες

  • DIY
  • Lifestyle
  • Media
  • Travel
  • Διατροφή
  • Επιχειρήσεις
  • Εργασία
  • Ιστορία
  • Ιστορίες από τον έβδομο όροφο
  • Μουσική
  • Παράξενα
  • Πολιτισμός
  • Σκέψεις
  • Στήλες
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Φαγητό

Ετικέτες

SKINCARE SOCIAL MEDIA TIKTOK ΑΓΧΟΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΙΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΥΡΩΠΗ ΖΩΔΙΑ ΖΩΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΟΣΜΟΣ ΜΟΔΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΠΙΤΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΤΡΟΦΙΜΑ ΥΓΕΙΑ ΥΠΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
  • About
  • Διαφήμιση
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου

© 2025 prefer.gr - Powered by Pavla SA.

No Result
View All Result
  • Home
  • Lifestyle
  • Travel
  • Διατροφή
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Μουσική
  • Media
  • DIY
  • Σκέψεις
  • Φαγητό
  • Παράξενα
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Εργασία

© 2025 prefer.gr - Powered by Pavla SA.