Prefer
Wednesday, July 30, 2025
No Result
View All Result
Prefer
No Result
View All Result
Home Παράξενα

Μπύρα με ακόμα καλύτερη γεύση; Η επιστήμη λέει πως γίνεται!

Prefer Team από Prefer Team
06/12/2022
σε Παράξενα
A A
άνδρας πίνει μπύρα
Share on FacebookShare on Twitter
ADVERTISEMENT

Αν είσαι λάτρης της μπύρας, τότε, ίσως, πιστεύεις ότι ήδη αγγίζει την τελειότητα, γευστικά. Ε λοιπόν, η επιστήμη έχει άλλη άποψη, καθώς μια νέα έρευνα υποστηρίζει ότι μπορεί να βελτιώσει τη γεύση του αγαπημένου σου ποτού!

Η παραγωγή μπύρας σήμερα

Οι ψηλές κυλινδρικές δεξαμενές ζύμωσης που χρησιμοποιούνται σήμερα, και έχουν αντικαταστήσει τα παλιά κοντύτερα δοχεία των ζυθοποιείων, τείνουν να επηρεάζουν αρνητικά τη γεύση της μπύρας.

ADVERTISEMENT

Οι δεξαμενές αυτές κυριαρχούν στη σύγχρονη ζυθοποιεία, καθώς παράγουν περισσότερη μπύρα με λιγότερο κόστος, δεδομένου ότι γεμίζουν, αδειάζουν και καθαρίζονται πιο εύκολα. Η ευρεία υιοθέτησή τους, όμως, σημαίνει, παράλληλα, και υπερβολική πίεση από το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται κατά τη ζύμωση, και αυτό επηρεάζει τη γεύση.

Η έρευνα

Μια ομάδα ερευνητών ξεκίνησε με τον εντοπισμό στελεχών της ζύμης Saccharomyces cerevisiae, που είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στο CO2, εστιάζοντας στην παραγωγή οξικού ισοαμυλεστέρα, ο οποίος δίνει στην μπύρα τη φρουτώδη γεύση της, που μοιάζει με μπανάνα.

Αφού βρήκε ένα ιδιαίτερα ισχυρό στέλεχος, η ομάδα χρησιμοποίησε μια ανάλυση αλληλουχίας ολόκληρου του γονιδιώματος, για να καταλάβει τι την έκανε τόσο ικανή να διατηρεί τη φρουτώδη γεύση της, ακόμη και κάτω από την πίεση των σύγχρονων δεξαμενών ζύμωσης.

«Προς έκπληξή μας, εντοπίσαμε μια μόνο μετάλλαξη στο γονίδιο MDS3, το οποίο κωδικοποιεί έναν ρυθμιστή, που προφανώς εμπλέκεται στην παραγωγή του οξικού ισοαμυλεστέρα, ο οποίος είναι η πηγή της γεύσης που μοιάζει με μπανάνα και είναι, παράλληλα, υπεύθυνος για το μεγαλύτερο μέρος της ανοχής στην πίεση, σε αυτό το συγκεκριμένο στέλεχος ζύμης», λέει ο μοριακός βιολόγος Johan Thevelein, από το Katholieke Universiteit Leuven στο Βέλγιο.

Με αυτήν την ανακάλυψη, οι ερευνητές μπόρεσαν στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν την τεχνική επεξεργασίας γονιδίων CRISPR/Cas9 για να δημιουργήσουν την ίδια μετάλλαξη, σε άλλα στελέχη ζύμης. Μετά την επεξεργασία, αυτά τα στελέχη θα μπορούσαν να αντέξουν αποτελεσματικότερα στην πίεση CO2 και να διατηρήσουν περισσότερο τη γεύση τους.

Επιπρόσθετα, πολλά στελέχη μαγιάς θα μπορούσαν να τροποποιηθούν με τον ίδιο τρόπο, οδηγώντας σε μπύρες με πιο «γεμάτη» γεύση. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν φαίνεται ότι άλλα χαρακτηριστικά του στελέχους ζυμομύκητα, επηρεάζονται από τις γενετικές τροποποιήσεις. «Η μετάλλαξη είναι το πρώτο στοιχείο για την κατανόηση του μηχανισμού, με τον οποίο η υψηλή πίεση διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να επηρεάσει την γεύσης της μπύρας», λέει ο Thevelein.

Το μέλλον της μπύρας

Μέχρι τώρα, δεν ήταν ξεκάθαρο το πως ακριβώς η υψηλή πίεση CO2 είχε αντίκτυπο στη γεύση της μπύρας σε μοριακό επίπεδο, παρόλο που η αλλοίωση της φρουτένιας γεύσης ήταν εύκολα αντιληπτή, κατά τη δοκιμή. Στο μέλλον, οι ερευνητές θέλουν να πραγματοποιήσουν πειράματα με ακόμη υψηλότερες πιέσεις CO2 για να δουν αν ταυτοποιούνται διαφορετικά γονίδια. Και ενώ υπήρξαν αρκετά υποσχόμενα γονίδια σε αυτή τη μελέτη, το MDS3 ήταν το κυρίαρχο.

«Αυτή η μελέτη δείχνει τις ισχυρές δυνατότητες της πολυγονιδιακής ανάλυσης και της στοχευμένης γενετικής τροποποίησης, για τη δημιουργία βιομηχανικής μπύρας με ειδικά βελτιωμένα χαρακτηριστικά», καταλήγουν οι ερευνητές στη δημοσιευμένη εργασία τους.

Πηγή: www.sciencealert.com

Ετικέτες: ΕΠΙΣΤΗΜΗΜΠΥΡΑ

Σχετικά άρθρα

Sealand: Η χώρα που υπάρχει μόνο τα Σαββατοκύριακα
Παράξενα

Sealand: Η χώρα που υπάρχει μόνο τα Σαββατοκύριακα

από Prefer Team
26/07/2025

Υπάρχει μια μικροχώρα που δεν βρίσκεται σε χάρτες, δεν έχει έδαφος με την παραδοσιακή έννοια και, σύμφωνα με το διαδίκτυο, «λειτουργεί» μόνο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Η ιδανική θερμοκρασία για να πιούμε νερό - Η τεράστια διαφορά ζεστού και παγωμένου
Παράξενα

Η ιδανική θερμοκρασία για να πιούμε νερό – Η τεράστια διαφορά ζεστού και παγωμένου

από Prefer Team
22/07/2025

Πίνετε παγωμένο νερό για να δροσιστείτε το καλοκαίρι; Ή μήπως προτιμάτε χλιαρό για να αποφύγετε το «σοκ» στο σώμα σας; Η θερμοκρασία...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Η ψευδαίσθηση των χρωμάτων
Παράξενα

Η ψευδαίσθηση των χρωμάτων

από Prefer Team
21/07/2025

Μπορείτε να εμπιστευτείτε πραγματικά αυτό που βλέπετε; Τα χρώματα που αντιλαμβάνεστε γύρω σας δεν είναι πάντα τόσο «αντικειμενικά» όσο νομίζετε. Η επιστήμη...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Ζεστά ροφήματα και καύσωνας
Παράξενα

Γιατί τα ζεστά ροφήματα μάς δροσίζουν τις ημέρες του καύσωνα;

από Prefer Team
19/07/2025

Μπορεί να σας φαίνεται παράλογο, αλλά πολλοί άνθρωποι ανά τον κόσμο προτιμούν να πίνουν ζεστά ροφήματα μέσα στο κατακαλόκαιρο. Από τους Βεδουίνους...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Τι σημαίνει όταν ένα άτομο περπατάει πάντα πολύ γρήγορα, σύμφωνα με την ψυχολογία;
Παράξενα

Τι σημαίνει όταν ένα άτομο περπατάει πάντα πολύ γρήγορα, σύμφωνα με την ψυχολογία;

από Prefer Team
18/07/2025

Έχετε παρατηρήσει ποτέ ανθρώπους που περπατούν συνεχώς με γρήγορο βήμα, ακόμη και χωρίς ιδιαίτερο λόγο βιασύνης; Σύμφωνα με την ψυχολογία, ο ρυθμός...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Blobfish
Παράξενα

Blobfish: Το ασχημότερο ψάρι στον κόσμο

από Prefer Team
15/07/2025

Το blobfish (επιστημονική ονομασία: Psychrolutes marcidus) ανακηρύχθηκε το ασχημότερο ζώο στον κόσμο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ενός ιδιαίτερου διαγωνισμού που είχε στόχο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
ADVERTISEMENT

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Jeff Buckley πνίγηκε τραγικά το 1997 στον ποταμό Wolf στο Μέμφις.
Μουσική

«It’s Never Over, Jeff Buckley»: Το ντοκιμαντέρ που ράγισε καρδιές στο φεστιβάλ Sundance

1 minute πριν
Πέντε πράγματα που δεν περιμένατε να περιέχουν πλαστικό
Υγεία

Πέντε πράγματα που δεν περιμένατε να περιέχουν πλαστικό

23 hours πριν
Γιατί νιώθουμε φούσκωμα μετά το φαγητό; Τι θέλει να μας πει το σώμα μας;
Διατροφή

Γιατί νιώθουμε φούσκωμα μετά το φαγητό; Τι θέλει να μας πει το σώμα μας;

23 hours πριν
5 ερωτήσεις-παγίδα σε συνέντευξη και πώς να τις αντιμετωπίσετε
Εργασία

5 ερωτήσεις-παγίδα σε συνέντευξη και πώς να τις αντιμετωπίσετε

2 days πριν
Τα 10 πιο ενυδατικά φρούτα του καλοκαιριού
Διατροφή

Τα 10 πιο ενυδατικά φρούτα του καλοκαιριού

2 days πριν
ADVERTISEMENT
prefer.gr

Γιατί όλα είναι θέμα προτίμησης.

Follow Us

ADVERTISEMENT

Τελευταία

Ο Jeff Buckley πνίγηκε τραγικά το 1997 στον ποταμό Wolf στο Μέμφις.

«It’s Never Over, Jeff Buckley»: Το ντοκιμαντέρ που ράγισε καρδιές στο φεστιβάλ Sundance

30/07/2025
Πέντε πράγματα που δεν περιμένατε να περιέχουν πλαστικό

Πέντε πράγματα που δεν περιμένατε να περιέχουν πλαστικό

29/07/2025
Γιατί νιώθουμε φούσκωμα μετά το φαγητό; Τι θέλει να μας πει το σώμα μας;

Γιατί νιώθουμε φούσκωμα μετά το φαγητό; Τι θέλει να μας πει το σώμα μας;

29/07/2025
5 ερωτήσεις-παγίδα σε συνέντευξη και πώς να τις αντιμετωπίσετε

5 ερωτήσεις-παγίδα σε συνέντευξη και πώς να τις αντιμετωπίσετε

28/07/2025

Categories

  • DIY
  • Lifestyle
  • Media
  • Travel
  • Διατροφή
  • Επιχειρήσεις
  • Εργασία
  • Ιστορία
  • Ιστορίες από τον έβδομο όροφο
  • Μουσική
  • Παράξενα
  • Πολιτισμός
  • Σκέψεις
  • Στήλες
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Φαγητό

Tags

SKINCARE SOCIAL MEDIA TIKTOK ΑΓΧΟΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΔΕΡΜΑ ΔΙΑΙΤΑ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΥΡΩΠΗ ΖΩΔΙΑ ΖΩΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΟΣΜΟΣ ΜΟΔΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΠΙΤΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΥΓΕΙΑ ΥΠΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
  • About
  • Διαφήμιση
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου

© 2025 prefer.gr - Powered by Pavla SA.

No Result
View All Result
  • Home
  • Lifestyle
  • Travel
  • Διατροφή
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Μουσική
  • Media
  • DIY
  • Σκέψεις
  • Φαγητό
  • Παράξενα
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Εργασία

© 2025 prefer.gr - Powered by Pavla SA.