Prefer
Πέμπτη, 21 Αυγούστου, 2025
No Result
View All Result
Prefer
No Result
View All Result
Home Διατροφή

Είναι οι άνθρωποι γενετικά προγραμματισμένοι να προτιμούν τροφές με λίπος και ζάχαρη;

Prefer Team από Prefer Team
28/04/2023
σε Διατροφή
A A
τροφές με λίπος και ζάχαρη
Share on FacebookShare on Twitter
ADVERTISEMENT

Πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, τα γονίδιά μας, ήταν προσαρμοσμένα για να μας βοηθήσουν να επιβιώσουμε από την πείνα σε ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον. Με τα σημερινά δεδομένα όμως, αποτελούν πλέον πρόβλημα για την υγεία μας.

Η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους

Το ανθρώπινο είδος εξελίχθηκε σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον – πιθανώς μια καυτή, αφρικανική πεδιάδα. Και προσαρμοστήκαμε σε αυτό, λέει ο Michael Power, συν-συγγραφέας του “The Evolution of Obesity” και ζωολόγος στο εργαστήριο διατροφής στο Εθνικό Ζωολογικό Πάρκο Smithsonian. Το σημερινό περιβάλλον είναι τελείως διαφορετικό: «Εξελιχθήκαμε στις σαβάνες της Αφρικής· τώρα ζούμε στην “Candyland”. Τα γονίδιά μας δεν «ταιριάζουν» πλέον με το περιβάλλον μας».

ADVERTISEMENT

Τα ίδια γονίδια που μας βοήθησαν να επιβιώσουμε στο εξελικτικό μας παρελθόν, και που ονομάστηκαν «οικονομικά γονίδια» από τον γενετιστή Τζέιμς Νιλ, μας έκαναν πολύ καλούς στο να αξιοποιούμε στο έπακρο κάθε γεύμα. Οι πρόγονοι μας εξήγαγαν κάθε θερμίδα από τα λιγοστά τρόφιμα, που είχαν στη διάθεση τους και την αποθήκευαν αποτελεσματικά για μελλοντική χρήση.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποθηκεύει το σώμα τα τρόφιμα είναι να τα μετατρέπει σε λίπος, επειδή το λίπος είναι πλούσιο σε ενέργεια και ελαφρύ. Το λίπος, το οποίο αποδίδει 9 θερμίδες ανά γραμμάριο, έχει διπλάσιες θερμίδες ανά γραμμάριο από την πρωτεΐνη και τους υδατάνθρακες. Η ζάχαρη, που στις μέρες των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών προγόνων μας, βρισκόταν μόνο στα φρούτα και στις περιστασιακές κυψέλες, είναι εύπεπτη και μετατρέπεται γρήγορα σε λίπος.

Η αναζήτηση της τροφής

Κάθε φορά που ο πρωτόγονος άνθρωπος έβρισκε ζάχαρη ή λίπος σε κάποια τροφή, την πρόσθετε χωρίς τύψεις στη διατροφή του για να αυξήσει τα αποθέματα λίπους, αναγνωρίζοντας, ότι τα φρούτα και το κρέας από το κυνήγι ζώων δεν ήταν πάντα εύκολο να βρεθούν.

«Οι άνθρωποι είναι εξελικτικά προγραμματισμένοι, να προτιμούν τις λιπαρές και γλυκές γεύσεις επειδή είναι μια πολύ αποτελεσματική πηγή ενέργειας και το σώμα μας είναι προγραμματισμένο για επιβίωση», λέει η Lisa Cimperman, διαιτολόγος στο University Hospitals Case Medical Center.

Οι άνθρωποι με γονίδια, που δεν τους οδηγούσαν σε αυτές τις προτιμήσεις, ή είχαν γονίδια που τους οδηγούσαν σε «σπατάλη» των θερμίδων που προσλάμβαναν (υψηλό μεταβολισμό δηλαδή), ήταν πιο πιθανό να λιμοκτονήσουν σε δύσκολους καιρούς.

Ο «κακομαθημένος» σύγχρονος άνθρωπος

Ο σύγχρονος άνθρωπος κατέληξε με ένα πεπτικό σύστημα – μια κληρονομιά του εξελικτικού μας παρελθόντος – που είναι προσανατολισμένο να βρίσκει και να συγκρατεί θερμίδες, κάτι που είναι επικίνδυνο στην εποχή της υπερπροσφοράς και της υπερκατανάλωσης.

Σήμερα φτιάχνουμε και εμπορευόμαστε συνδυασμούς τροφίμων, που οι πρόγονοί μας δεν είχαν ονειρευτεί ποτέ -συνδυασμούς γλυκών-λιπαρών-αλμυρών, που ικανοποιούν τη βασική μας επιθυμία για τροφή με πολλές θερμίδες. Και φυσικά μας αρέσει. Εάν οι άνθρωποι έπρεπε να τρέξουν πέντε μίλια ή να ανέβουν σε ψηλά κτίρια για να αποκτήσουν αυτά τα τρόφιμα, τότε δεν θα είχαμε πρόβλημα, λέει ο “Power. Έχουμε κατασκευάσει ένα σύγχρονο περιβάλλον, που κάνει το κυνήγι και τη συλλογή τροφής υπερβολικά απλό.

«Δεν κυνηγάμε, δεν ψάχνουμε συνέχεια για φαγητό, τα σπίτια μας ζεσταίνονται, είμαστε πάντα άνετα», λέει ο Croniger. «Είμαστε κακομαθημένοι». Κάτι τόσο απλό όσο το να διατηρούμε το περιβάλλον μας σε σταθερή θερμοκρασία, δεν χρειάζεται πλέον μεγάλη προσπάθεια, η οποία χρειαζόταν για να παραμείνουμε ζωντανοί, όταν έπρεπε να αντιμετωπίσουμε ακραία ζέστη και κρύο, στο μακρινό παρελθόν.

Βέβαια κανείς δε θέλει να επιστρέψει στο παρελθόν. Ο άνθρωπος της παλαιολιθικής εποχής μπορεί να ήταν αδύνατος, αλλά πέθανε επίσης πολύ νεότερος κατά μέσο όρο λόγω ασθενειών, πείνας και επιθέσεων ζώων. Τα γονίδια όμως, που κάποτε μας βοηθούσαν να επιβιώσουμε τώρα ίσως μας αρρωσταίνουν λόγω του περιβάλλοντος στο οποίο βρισκόμαστε.
Πηγή: www.cleveland.com

Ετικέτες: ΖΑΧΑΡΗΛΙΠΟΣΣΩΜΑΤΙΚΟ ΛΙΠΟΣ

Σχετικά άρθρα

Κόκκινα φασόλια: Γιατί θεωρούνται διατροφικός θησαυρός;
Διατροφή

Κόκκινα φασόλια: Γιατί θεωρούνται διατροφικός θησαυρός;

από Prefer Team
19/08/2025 - Ενημέρωση: 21/08/2025

Τα κόκκινα φασόλια είναι ένα από τα πιο πολύτιμα όσπρια που μας χαρίζει η φύση. Πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Superfoods
Διατροφή

Superfoods: μόδα ή πραγματική αξία;

από Prefer Team
18/08/2025

Τα τελευταία χρόνια, η λέξη superfoods έχει μπει δυναμικά στη διατροφική μας καθημερινότητα. Από το goji berry και το acai μέχρι τη...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
ελαιόλαδο
Διατροφή

Παρθένο, έξτρα παρθένο ή απλό; Τι σημαίνουν πραγματικά οι κατηγορίες του ελαιολάδου

από Prefer Team
15/08/2025

Το ελαιόλαδο είναι θεμέλιο της μεσογειακής διατροφής και αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κουζίνας. Όμως, όταν έρχεται η στιγμή να αγοράσουμε ένα μπουκάλι,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Τελικά πόσο υγιεινό είναι το καρπούζι;
Διατροφή

Τελικά πόσο υγιεινό είναι το καρπούζι;

από Prefer Team
08/08/2025 - Ενημέρωση: 15/08/2025

Το καρπούζι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού, γνωστό για τη δροσιστική του γεύση και τη μεγάλη περιεκτικότητά του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
6 γαλακτοκομικά με ελάχιστη ζάχαρη που συνιστούν οι ειδικοί
Διατροφή

6 γαλακτοκομικά με ελάχιστη ζάχαρη που συνιστούν οι ειδικοί

από Prefer Team
06/08/2025

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι βασικά στη διατροφή σας, καθώς προσφέρουν ασβέστιο, πρωτεΐνη και προβιοτικά. Ωστόσο, πολλά από αυτά περιέχουν κρυφές ποσότητες ζάχαρης,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Γιατί νιώθουμε φούσκωμα μετά το φαγητό; Τι θέλει να μας πει το σώμα μας;
Διατροφή

Γιατί νιώθουμε φούσκωμα μετά το φαγητό; Τι θέλει να μας πει το σώμα μας;

από Prefer Team
29/07/2025

Το αίσθημα φουσκώματος μετά το φαγητό είναι κάτι που πολλοί από εσάς έχετε βιώσει. Εκείνη η δυσάρεστη πίεση στην κοιλιά, η βαρύτητα...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
ADVERTISEMENT

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

αυτοεκτίμηση
Υγεία

Αυτοεκτίμηση: μικρά βήματα για να την ενισχύσεις

3 ώρες πριν
τεχνητή νοημοσύνη στη διαχείρηση προσωπικού
Εργασία

AI και HR: πώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τον κόσμο της εργασίας

8 ώρες πριν
Πώς θα ανοίξουμε ένα μπουκάλι κρασί χωρίς τιρμπουσόν;
Lifestyle

Πώς θα ανοίξουμε ένα μπουκάλι κρασί χωρίς τιρμπουσόν;

16 ώρες πριν
UNESCO
Πολιτισμός

Πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO: Μνημεία που πρέπει να δεις στη ζωή σου

1 ημέρα πριν
σπιτική πίτσα
Φαγητό

Σπιτική πίτσα: Όλα τα μυστικά για τέλειο ζυμάρι

1 ημέρα πριν
ADVERTISEMENT
prefer.gr

Γιατί όλα είναι θέμα προτίμησης.

Follow Us

ADVERTISEMENT

Τελευταία

αυτοεκτίμηση

Αυτοεκτίμηση: μικρά βήματα για να την ενισχύσεις

21/08/2025
τεχνητή νοημοσύνη στη διαχείρηση προσωπικού

AI και HR: πώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τον κόσμο της εργασίας

20/08/2025
Πώς θα ανοίξουμε ένα μπουκάλι κρασί χωρίς τιρμπουσόν;

Πώς θα ανοίξουμε ένα μπουκάλι κρασί χωρίς τιρμπουσόν;

20/08/2025
UNESCO

Πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO: Μνημεία που πρέπει να δεις στη ζωή σου

20/08/2025

Kατηγορίες

  • DIY
  • Lifestyle
  • Media
  • Travel
  • Διατροφή
  • Επιχειρήσεις
  • Εργασία
  • Ιστορία
  • Ιστορίες από τον έβδομο όροφο
  • Μουσική
  • Παράξενα
  • Πολιτισμός
  • Σκέψεις
  • Στήλες
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Φαγητό

Ετικέτες

SKINCARE SOCIAL MEDIA TIKTOK ΑΓΧΟΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΥΡΩΠΗ ΖΩΔΙΑ ΖΩΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΟΣΜΟΣ ΜΟΔΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΠΙΤΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΥΓΕΙΑ ΥΠΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
  • About
  • Διαφήμιση
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου

© 2025 prefer.gr - Powered by Pavla SA.

No Result
View All Result
  • Home
  • Lifestyle
  • Travel
  • Διατροφή
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Μουσική
  • Media
  • DIY
  • Σκέψεις
  • Φαγητό
  • Παράξενα
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Εργασία

© 2025 prefer.gr - Powered by Pavla SA.