Prefer
Thursday, July 31, 2025
No Result
View All Result
Prefer
No Result
View All Result
Home Lifestyle

Το απρόβλεπτο μέλλον της γεύσης των τροφίμων

Prefer Team από Prefer Team
03/05/2024
σε Lifestyle
A A
γεύσεις τροφίμων
Share on FacebookShare on Twitter
ADVERTISEMENT

Τα αγαπημένα σας φαγητά μπορεί να μην έχουν την ίδια γεύση στο μέλλον. Τα πάντα, από τη θερμοκρασία, τις συνθήκες του εδάφους και τις βροχοπτώσεις μπορούν να επηρεάσουν τη γεύση του φαγητού. Καθώς το κλίμα αλλάζει επηρεάζει και τις αγαπημένες μας γεύσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, λειτουργεί σε βάρος και της θρεπτικής αξίας των τροφίμων.

Όταν εξαρτάσαι πλήρως από τους φυσικούς πόρους, πάντα σκέφτεσαι, κοιτάς και προσπαθείς να προβλέψεις πώς θα είναι και στο μέλλον. Πολλές καλλιέργειες έχουν ήδη μειωμένες αποδόσεις, εξαιτίας αυξανόμενων ασθενειών, όλο και πιο ακραίων καιρικών φαινομένων ή μειωμένης ανθοφορίας, καθώς ο καιρός δείχνει πολλές φορές να έχει τρελαθεί. Και όλα αυτά αλλάζουν όχι μόνο την ποσότητα και την ποιότητα των τροφών που τρώμε, αλλά και την ίδια τη γεύση.

ADVERTISEMENT

Γιατί τα τρόφιμα έχουν τη γεύση που έχουν

Για να περιγράψουν το κρασί, οι σομελιέ χρησιμοποιούν τον γαλλικό όρο “terroir” που περιγράφει πώς, οι περιβαλλοντικές συνθήκες όπως το έδαφος και το κλίμα επηρέασαν τη γεύση των οινοποιήσιμων σταφυλιών. Ο όρος περιλαμβάνει επίσης τις κοινωνικές πρακτικές που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ενός τροφίμου, όπως π.χ στο jamón ibérico(χαμόν), όπου τα πάντα στη διαδικασία ωρίμανσης του γίνονται με το χέρι, χωρίς μηχανήματα. Ο όρος ωστόσο είναι ρευστός, επειδή υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το “terroir” και τη γεύση ενός τροφίμου. Η γεύση, η οποία αποτελείται τόσο από άρωμα όσο και από γεύση, ξεκινά πολύ πριν επεξεργαστούμε, κόψουμε, μαρινάρουμε και μαγειρέψουμε ένα τρόφιμο.

Όταν γευόμαστε κάτι, αντιδρούμε σε συγκεκριμένες χημικές ενώσεις. Ο εντοπισμός αυτών των χημικών ουσιών μας επέτρεψε π.χ να φτιάξουμε τροφές που περιέχουν γεύση φράουλας, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε καμία φράουλα στη διαδικασία. Έδαφος, μύκητες, θερμοκρασία, υγρασία, σκιά—το καθένα παίζει ρόλο.

Ακόμη και τα παράσιτα επηρεάζουν τον τρόπο που παράγουν τις γεύσεις, αναγκάζοντας ορισμένα φυτά να απελευθερώνουν περισσότερες χημικές ουσίες που προσελκύουν τους θηρευτές των παρασίτων ή απωθούν τα ίδια τα έντομα. Με την απομόνωση των ενώσεων, οι επιστήμονες αρχίζουν να κατανοούν καλύτερα τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που τις επηρεάζουν. Για τροφές όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά, τα φυτά που τρώνε τα ζώα – και πότε και πώς τα τρώνε – δημιουργούν παραλλαγές στο λίπος, τις χημικές ενώσεις και τους μυς.

Υγρασία, ξηρασία και διακυμάνσεις θερμοκρασίας

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι άνθρωποι που παράγουν την τροφή μας, παλεύουν με τον καιρό που έχει αποσταθεροποιηθεί από την κλιματική αλλαγή.

Οι γευστικές ενώσεις κάποιων τροφίμων είναι πολύ ευαίσθητες στην υγρασία και τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Μελέτες έχουν δείξει, ότι η θερμοκρασία έχει π.χ μεγαλύτερη επίδραση στη γλυκύτητα ή την οξύτητα της φράουλας από τη μέθοδο με την οποία καλλιεργούνται. Οι ζεστές μέρες και οι δροσερές νύχτες αυξάνουν την περιεκτικότητα του φρούτου σε ζάχαρη και οξύ, τα οποία είναι απαραίτητα για τη βέλτιστη γεύση.

Ομοίως, οι πρώιμες ανθοφορίες και οι υψηλές θερμοκρασίες κατά την ωρίμανση έχουν αποδειχθεί, ότι επηρεάζουν τη γεύση των μήλων στην Ιαπωνία. Το επίπεδο του οξέος, η σκληρότητα των φρούτων και η περιεκτικότητα σε νερό μειώθηκαν, πράγμα που σημαίνει ότι τα μήλα ήταν λιγότερο τραγανά και γευστικά.

Στην επαρχία Γιουνάν στην Κίνα, το τσάι που καλλιεργείται σε μια τυπική ξηρή περίοδο έχει υψηλότερες συγκεντρώσεις των ενώσεων που δημιουργούν υψηλής ποιότητας, γευστικό τσάι. Αυτό σημαίνει, ότι το προϊόν πρέπει να καλλιεργηθεί πριν από τους μουσώνες. Ωστόσο, το Γιουνάν βρίσκεται στη μέση της ακραίας ξηρασίας, πράγμα που σημαίνει, ότι είναι πιο δύσκολο να καλλιεργηθούν φυτά τσαγιού κατά την περίοδο πριν από τους μουσώνες, όταν η ποιότητα είναι η υψηλότερη.

Ως αποτέλεσμα ορισμένοι αγρότες αναγκάζονται να καλλιεργήσουν τσάι κατά την περίοδο των μουσώνων. Οι αλλαγές στη γεύση έχουν και κοινωνικό αντίκτυπο. Οι αγρότες που παράγουν τσάι κατά την περίοδο των μουσώνων έχουν 30 έως 50 % μικρότερο εισόδημα επειδή τα φύλλα είναι χαμηλότερης ποιότητας και λιγότερο γευστικά.

Εν κατακλείδι, δεν είναι ξεκάθαρο ποιο είναι το μέλλον της γεύσης. Πέρα από την παραγωγή και τις τιμές, η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει αρχίσει πλέον να επηρεάζει ακόμη και τον ουρανίσκο μας. Στις περισσότερες περιοχές εξετάζονται εναλλακτικές επιλογές, όπως ποικιλίες πολύ πιο ανθεκτικές, που θα επιβιώσουν στις κλιματικές αλλαγές. Αλλά αυτό σημαίνει επίσης μια εντελώς διαφορετική μέθοδο καλλιέργειας με εντελώς διαφορετικό εξοπλισμό, που πιθανότατα θα καταλήξει και σε διαφορές στη γεύση.

Πηγή: www.nationalgeographic.com

Ετικέτες: ΓΕΥΣΗΤΡΟΦΙΜΑ

Σχετικά άρθρα

Πώς να αποθηκεύσετε το κομμένο καρπούζι ώστε να παραμένει φρέσκο
Lifestyle

Πώς να αποθηκεύσετε το κομμένο καρπούζι ώστε να παραμένει φρέσκο

από Prefer Team
30/07/2025

Το καρπούζι είναι από τα πιο αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού, αλλά τι γίνεται όταν το κόψετε και δεν το καταναλώσετε αμέσως; Για...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Καύσωνας: Ποια η σημασία των ηλεκτρολυτών;
Lifestyle

Καύσωνας: Ποια η σημασία των ηλεκτρολυτών;

από Prefer Team
27/07/2025

Όταν οι θερμοκρασίες αγγίζουν ή ξεπερνούν τους 40°C, η σωστή ενυδάτωση δεν είναι απλώς θέμα ευεξίας αλλά και υγείας. Ο οργανισμός σας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Απλά τρικ για να ενεργοποιήσετε τον μεταβολισμό σας
Lifestyle

Απλά τρικ για να ενεργοποιήσετε τον μεταβολισμό σας

από Prefer Team
24/07/2025

Ο μεταβολισμός είναι η διαδικασία μέσω της οποίας το σώμα σας μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια. Ένας ενεργός μεταβολισμός βοηθά στη διατήρηση...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Το φυτό που αγαπά το μπάνιο και δεν θέλει φροντίδα
Lifestyle

Το φυτό που αγαπά το μπάνιο και δεν θέλει φροντίδα

από Prefer Team
22/07/2025

Αν θέλετε να προσθέσετε μια πράσινη πινελιά στο μπάνιο σας, αλλά δεν έχετε χρόνο ή εμπειρία με φυτά εσωτερικού χώρου, υπάρχει μια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Labubu: Η ανεξέλεγκτη μόδα της σπανιότητας
Lifestyle

Labubu: Η ανεξέλεγκτη μόδα της σπανιότητας

από Prefer Team
18/07/2025

Τα Labubu, αυτά τα μικρά, τριχωτά ξωτικά με τα πλατιά χαμόγελα και τα αιχμηρά αυτιά, έχουν εξελιχθεί στο viral συλλεκτικό φαινόμενο που...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
Πώς η πεζοπορία κάνει καλό στο μυαλό μας;
Lifestyle

Πώς η πεζοπορία κάνει καλό στο μυαλό μας;

από Prefer Team
16/07/2025

Η πεζοπορία δεν ωφελεί μόνο το σώμα, αλλά και το μυαλό. Το περπάτημα στη φύση συνδέεται με πολλαπλά νευρολογικά και ψυχολογικά οφέλη,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑDetails
ADVERTISEMENT

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πώς να αποθηκεύσετε το κομμένο καρπούζι ώστε να παραμένει φρέσκο
Lifestyle

Πώς να αποθηκεύσετε το κομμένο καρπούζι ώστε να παραμένει φρέσκο

12 hours πριν
Ο Jeff Buckley πνίγηκε τραγικά το 1997 στον ποταμό Wolf στο Μέμφις.
Μουσική

«It’s Never Over, Jeff Buckley»: Το ντοκιμαντέρ που ράγισε καρδιές στο φεστιβάλ του Sundance

12 hours πριν
Πέντε πράγματα που δεν περιμένατε να περιέχουν πλαστικό
Υγεία

Πέντε πράγματα που δεν περιμένατε να περιέχουν πλαστικό

1 day πριν
Γιατί νιώθουμε φούσκωμα μετά το φαγητό; Τι θέλει να μας πει το σώμα μας;
Διατροφή

Γιατί νιώθουμε φούσκωμα μετά το φαγητό; Τι θέλει να μας πει το σώμα μας;

1 day πριν
5 ερωτήσεις-παγίδα σε συνέντευξη και πώς να τις αντιμετωπίσετε
Εργασία

5 ερωτήσεις-παγίδα σε συνέντευξη και πώς να τις αντιμετωπίσετε

2 days πριν
ADVERTISEMENT
prefer.gr

Γιατί όλα είναι θέμα προτίμησης.

Follow Us

ADVERTISEMENT

Τελευταία

Πώς να αποθηκεύσετε το κομμένο καρπούζι ώστε να παραμένει φρέσκο

Πώς να αποθηκεύσετε το κομμένο καρπούζι ώστε να παραμένει φρέσκο

30/07/2025
Ο Jeff Buckley πνίγηκε τραγικά το 1997 στον ποταμό Wolf στο Μέμφις.

«It’s Never Over, Jeff Buckley»: Το ντοκιμαντέρ που ράγισε καρδιές στο φεστιβάλ του Sundance

30/07/2025
Πέντε πράγματα που δεν περιμένατε να περιέχουν πλαστικό

Πέντε πράγματα που δεν περιμένατε να περιέχουν πλαστικό

29/07/2025
Γιατί νιώθουμε φούσκωμα μετά το φαγητό; Τι θέλει να μας πει το σώμα μας;

Γιατί νιώθουμε φούσκωμα μετά το φαγητό; Τι θέλει να μας πει το σώμα μας;

29/07/2025

Categories

  • DIY
  • Lifestyle
  • Media
  • Travel
  • Διατροφή
  • Επιχειρήσεις
  • Εργασία
  • Ιστορία
  • Ιστορίες από τον έβδομο όροφο
  • Μουσική
  • Παράξενα
  • Πολιτισμός
  • Σκέψεις
  • Στήλες
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Φαγητό

Tags

SKINCARE SOCIAL MEDIA TIKTOK ΑΓΧΟΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΔΕΡΜΑ ΔΙΑΙΤΑ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΥΡΩΠΗ ΖΩΔΙΑ ΖΩΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΟΣΜΟΣ ΜΟΔΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΠΙΤΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΥΓΕΙΑ ΥΠΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
  • About
  • Διαφήμιση
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου

© 2025 prefer.gr - Powered by Pavla SA.

No Result
View All Result
  • Home
  • Lifestyle
  • Travel
  • Διατροφή
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Μουσική
  • Media
  • DIY
  • Σκέψεις
  • Φαγητό
  • Παράξενα
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Εργασία

© 2025 prefer.gr - Powered by Pavla SA.