Οι νυχτερίδες έχουν γίνει αντικείμενο πολλών μύθων και παρεξηγήσεων, συχνά λόγω της νυχτερινής τους φύσης και της ιδιαίτερης εμφάνισής τους. Όμως, πόσα από όσα πιστεύουμε για αυτά τα ζώα είναι αλήθεια;
Μύθος 1: Όλες οι νυχτερίδες πίνουν αίμα
Η εικόνα του «βαμπίρ» είναι βαθιά ριζωμένη στη λαϊκή φαντασία. Στην πραγματικότητα, μόνο 3 από τα περίπου 1.400 είδη νυχτερίδων στον κόσμο τρέφονται με αίμα, και όλα ζουν στη Λατινική Αμερική. Οι περισσότερες νυχτερίδες τρέφονται με έντομα, φρούτα ή νέκταρ.
Μύθος 2: Οι νυχτερίδες είναι τυφλές
Η φράση «τυφλός σαν νυχτερίδα» είναι παραπλανητική. Οι νυχτερίδες έχουν καλή όραση, ιδιαίτερα τα φρουτοφάγα είδη. Επιπλέον, χρησιμοποιούν έναν εξαιρετικά εξελιγμένο μηχανισμό ηχοεντοπισμού (echolocation) για να εντοπίζουν την τροφή και να πλοηγούνται στο σκοτάδι.
Μύθος 3: Οι νυχτερίδες είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο
Αν και μπορεί να μεταφέρουν κάποιες ασθένειες, όπως και άλλα άγρια ζώα, οι νυχτερίδες δεν επιτίθενται στον άνθρωπο. Αντιθέτως, παίζουν κρίσιμο ρόλο στο οικοσύστημα, καταναλώνοντας τεράστιες ποσότητες εντόμων, πολλαπλασιάζοντας φυτά μέσω επικονίασης και διασποράς σπόρων.
Αλήθεια: Οι νυχτερίδες απειλούνται
Η απώλεια βιοτόπων, η κλιματική αλλαγή και οι ασθένειες, όπως το σύνδρομο του λευκού ριζώματος (white-nose syndrome), έχουν οδηγήσει πολλά είδη στο χείλος της εξαφάνισης. Η προστασία τους είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Αλήθεια: Είναι ωφέλιμες για τον άνθρωπο
Μία και μόνο νυχτερίδα μπορεί να καταναλώσει έως και 1.000 κουνούπια τη νύχτα. Αυτό τις καθιστά πολύτιμες φυσικές «εντομοκτόνες» και σημαντικούς συμμάχους στη γεωργία.
Οι νυχτερίδες δεν είναι πλάσματα τρόμου αλλά θαυμαστά και πολύπλοκα ζώα με τεράστια σημασία για το περιβάλλον. Ήρθε η ώρα να τις δούμε με άλλο μάτι – βασισμένο στην επιστήμη και όχι στον φόβο.