ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
SOCIAL MEDIA
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
Prefer
No Result
View All Result
Prefer
No Result
View All Result
Home Φαγητό

Ιαπωνικό φαγητό δεν είναι μόνο το σούσι ή το ράμεν

Prefer Team από Prefer Team
10/03/2023
σε Φαγητό
A A
Shabu shabu
Share on FacebookShare on Twitter
ADVERTISEMENT

Το sushi και το ramen έχουν ήδη κατακτήσει γαστρονομικά όλο τον κόσμο. Όταν όμως πρόκειται για φαγητό στην Ιαπωνία, η επιλογή είναι σχεδόν ατελείωτη.

Τα παρακάτω είναι δέκα πιάτα, που πρέπει να δοκιμάσετε αν τα βρείτε σε κάποιο αυθεντικό γιαπωνέζικο εστιατόριο ή αν είστε από τους τυχερούς, που θα καταφέρετε να επισκεφτείτε αυτή την πανέμορφη χώρα.

ADVERTISEMENT

1. Sukiyaki και shabu shabu

Το Sukiyaki είναι ένα ιαπωνικό πιάτο, που παρασκευάζεται και σερβίρεται μέσα σε “nabemono”, μία παραδοσιακή κατσαρόλα.
Αποτελείται από κρέας – συνήθως βοδινό -κομμένο σε λεπτές φέτες, το οποίο σιγομαγειρεύεται μαζί με λαχανικά και άλλα υλικά, σε μια ρηχή σιδερένια κατσαρόλα μέσα σε ένα μείγμα σόγιας, ζάχαρης και mirin. Τα υλικά αφού μαγειρευτούν, συνήθως βυθίζονται σε ένα μικρό μπολ με ωμά, χτυπημένα αυγά πριν φαγωθούν.

Γενικά το sukiyaki είναι ένα χειμωνιάτικο πιάτο και σερβίρεται συχνά στα «bōnenkai», ιαπωνικά πάρτι για την πρωτοχρονιά.

Η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο είναι, ότι το sukiyaki μαγειρεύεται σε γλυκό και αλμυρό ζωμό με έντονη γεύση, ενώ το shabu shabu είναι κρέας βρασμένο σε έναν διαυγή ζωμό με βάση τα φύκια. Και τα δύο είναι αρκετά ακριβά πιάτα (ειδικά το shabu-shabu) – κυρίως λόγω της μεγάλης ποσότητας κρέατος που περιέχουν.

ADVERTISEMENT

2. Katsudon

Εκ πρώτης όψεως, το katsudon δεν είναι και το πιο ελκυστικό αισθητικά, αλλά σίγουρα είναι νόστιμο και το απόλυτο ιαπωνικό “comfort food”. Είναι ένα μπολ με ρύζι με μια παναρισμένη τηγανητή χοιρινή κοτολέτα, αυγά, λαχανικά και καρυκεύματα.

Έχει γίνει σύγχρονη παράδοση για τους Ιάπωνες μαθητές να τρώνε katsudon το βράδυ πριν δώσουν ένα σημαντικό διαγώνισμα ή εισαγωγικές εξετάσεις στο σχολείο. Αυτό συμβαίνει επειδή το “katsu” είναι ομόφωνο του ρήματος katsu (勝つ), που σημαίνει “να κερδίζεις” ή “να είσαι νικητής.

Πρόσφατα, το katsudon έχει γίνει πιο οικείο στο δυτικό κοινό, λόγω της δημοτικότητας του anime, “Yuri on Ice”, και της εμμονής του βασικού ήρωα με αυτό το πιάτο.

3. Omurice

Το Omurice είναι μια ομελέτα με τηγανητό ρύζι και σερβίρεται συνήθως με κέτσαπ. Είναι ένα δημοφιλές πιάτο που μαγειρεύεται συνήθως στο σπίτι. Αρέσει ιδιαίτερα στα παιδιά και περιλαμβάνεται συχνά στην ιαπωνική εκδοχή ενός παιδικού γεύματος στα εστιατόρια.

Αν και σπιτικά πιάτο, υπάρχουν πολλά εστιατόρια που περιλαμβάνουν το omurice στο μενού τους ή ακόμα που ειδικεύονται σε αυτό το εύκολο γεύμα. Αρέσει ιδιαίτερα στα παιδιά και περιλαμβάνεται συχνά στην ιαπωνική εκδοχή ενός παιδικού μενού. Οι αγαπημένες παραλλαγές περιλαμβάνουν σάλτσα demi-glace αντί για κέτσαπ και και η παραλλαγή Okinawa με ρύζι taco.

Anagodon

4. Anagodon

Για όσους δεν είναι λάτρεις των θαλασσινών το anago είναι η τέλεια επιλογή, καθώς η υφή και η μυρωδιά του θυμίζουν περισσότερο κρέας παρά θαλασσινά.

Το Anagodon είναι ψητό χέλι σε ένα είδος σάλτσας teriyaki, σερβιρισμένο πάνω σε ρύζι στον ατμό, ανακατεμένο με αυγά. Είναι μια καλή επιλογή, για όσους δεν αγαπούν ιδιαίτερα τα θαλασσινά, καθώς η υφή και η μυρωδιά του θυμίζουν περισσότερο κρέας.

5. Karaage (τηγανητό κοτόπουλο)

Η βασική συνταγή περιλαμβάνει μπούτια κοτόπουλου χωρίς κόκαλα, μαριναρισμένα σε σάλτσα και τηγανητά. Σχεδόν όλοι στην Ιαπωνία ξέρουν, πώς να το φτιάχνουν στο σπίτι, ωστόσο σχεδόν πάντα θα το παραγγείλουν όταν βρεθουν σε μια “izakaya”, (ιαπωνική παμπ) για ένα ποτό.

6. Onigiri

Ο βασιλιάς των γρήγορων μεσημεριανών ή βραδινών σνακ. Παρασκευάζεται από λευκό ρύζι, που διαμορφώνεται σε τριγωνικά ή κυλινδρικά σχήματα, γεμιστά με διάφορα αλμυρά ή ξινά υλικά (τουρσί, παστό ψάρι κ.α), που παίζουν το ρόλο του φυσικού συντηρητικού. Συνήθως τυλίγονται με φύκια, κάτι που προσθέτει ένα ωραίο, υγιεινό και τραγανό στοιχείο.

Onigiri

Το onigiri δεν είναι μια μορφή σούσι και δεν πρέπει να συγχέεται με το είδος του sushi, που ονομάζεται “nigirizushi” ή απλά “nigiri”. Το Onigiri φτιάχνεται με απλό ρύζι (μερικές φορές ελαφρά αλατισμένο), ενώ το Sushi από ρύζι με ξύδι, ζάχαρη και αλάτι. Το Onigiri ξεκίνησε ως ένας τρόπος για να γίνει το ρύζι εύκολο να καταναλωθεί παντού, ενώ το σούσι ξεκίνησε ως τρόπος συντήρησης των ψαριών.

7. Mochi

Το Mochi είναι ότι πιο παραδοσιακό όσον αφορά στο ιαπωνικό φαγητό. Ένα «κέικ ρυζιού», το mochi παρασκευάζεται από ρύζι, το οποίο χτυπιέται με ένα μεγάλο και βαρύ σφυρί μεχρι να αποκτήσει μια κολλώδη υφή.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φάτε mochi—σε σούπα, ψητό, γεμιστό με anko (γλυκό κόκκινο φασόλι) ή τυλιγμένο σε ένα βρώσιμο φύλλο την εποχή των ανθισμένων κερασιών. Το “Daifuku” επίσης είναι ένα κέικ mochi συνήθως με γλυκιά γέμιση, που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι.

8. Melon Pan

Ένα μοναδικό γλυκό αρτοσκεύασμα σε σχήμα πεπονιού ή αλλιώς το “ψωμί από πεπόνι”. Μπορούν να βρεθούν σε όλη τη χώρα και σε διάφορες παραλλαγές, όπως με γέμιση σοκολάτας, καραμέλας, πραλίνας, κρέμας και πολλές άλλες.

9. Anco

Όπως πολλά συστατικά, που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή παραδοσιακών ιαπωνικών γλυκών, το anko (πολτός κόκκινων φασολιών) δεν είναι τόσο γλυκό και η υφή του μπορεί μερικές φορές να είναι ενοχλητική για τους ξένους.

Για όσους μπορείτε να ξεπεράσετε τους αρχικούς σας ενδοιασμούς, αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε. Δοκιμάστε το για παράδειγμα σε παραλλαγές, όπως το “dorayaki”. Αυτές οι μίνι τηγανίτες είναι γεμάτες με καθαρό κόκκινο φασόλι και προτιμούνται από κορυφαίους σεφ ζαχαροπλαστικής όπως ο Dominique Ansel. Τι θα λέγατε να δοκιμάσετε στη συνέχεια “taiyaki”. Εκτός από την παραδοσιακή γέμιση anko περιέχουν σοκολάτα, κρέμα και matcha.

taiyaki

Επίσης το “Anmitsu”, φτιαγμένο από ζελέ άγαρ, με anco και διάφορα φρούτα, είναι ένα κλασικό ιαπωνικό επιδόρπιο, που λατρεύουν οι παππούδες και οι γιαγιάδες για να συνοδέψουν τον απογευματινό καφέ τους.

10. Εποχιακά πιάτα

Η Ιαπωνία λατρεύει να καυχιέται, ότι έχει πολλές διαφορετικές «εποχές». Πάρτε για παράδειγμα την εποχή των ανθισμένων κερασιών. Το Sakura mochi, ένα ροζ χρώματος κέικ ρυζιού (mochi), γεμιστό με πάστα κόκκινων φασολιών (anko) και τυλιγμένο σε φύλλα κερασιάς (sakura) τουρσί, είναι εξαιρετικά δημοφιλές κατά την περίοδο των ανθισμένων κερασιών.

Υπάρχει πάντα κάποιο είδος φαγητού που είναι «της εποχής» στην Ιαπωνία. Μόλις τελειώσει η σεζόν του, μπορεί να εξαφανιστεί τελείως μέχρι την επόμενη χρονιά, οπότε απολαύστε το όσο μπορείτε!

Πηγή: travel.gaijinpot.com

Ετικέτες: ΙΑΠΩΝΙΑ

Σχετικά άρθρα

μακαρονάδα
Φαγητό

Αυτές είναι οι δημοφιλείς μακαρονάδες του TikTok

από Ειρήνη Παπαμανουσάκη
28/03/2023

Και ποιος δεν έχει αδυναμία σε μία λαχταριστή μακαρονάδα; Εάν έχετε ενδώσει στον πειρασμό και παρακολουθείτε TikTok βίντεο, ήρθε η ώρα να...

Περισσότερα
φαγητά από έντομα
Φαγητό

Μήπως υπάρχει κάποιο έντομο στο ψωμί μου;

από Prefer Team
26/03/2023

Μπορείτε να φανταστείτε μια ακρίδα, ένα σκουλήκι ή ένα σκαθάρι στο πιάτο σας; Ήδη στην Κροατία, αλεύρι από γρύλους, θα βρίσκεται σύντομα...

Περισσότερα
Food porn
Φαγητό

Πορνογραφία τροφίμων: Όταν τρώμε με τα μάτια

από Κατερίνα Κοσμά
19/03/2023

Η πορνογραφία τροφίμων (Foodporn), είναι μια εντυπωσιακή οπτική παρουσίαση φαγητού σε διαφημίσεις, ενημερωτικά διαφημιστικά, ιστολόγια, εκπομπές μαγειρικής και άλλα οπτικά μέσα. Η...

Περισσότερα
Rambutanb
Φαγητό

Τα πιο περίεργα και εξωτικά φρούτα του κόσμου

από Prefer Team
27/02/2023

Φρούτα με γεύση σοκολάτας, φρούτα που μοσχοβολούν σα φρεσκοψημένο ψωμί, φρούτα που μοιάζουν με παλάμη χεριού ή που έχουν άσχημη μυρωδιά, λέπια...

Περισσότερα
γυναίκα τρώει αποξηραμένα φρούτα
Φαγητό

Πώς θα φτιάξετε τα δικά σας αποξηραμένα φρούτα στο σπίτι

από Prefer Team
25/02/2023

Πολλοί είναι σκεπτικοί ως προς το κατά πόσο τα αποξηραμένα φρούτα έχουν παρεμφερή διατροφική αξία με τα φρέσκα. Στην πραγματικότητα, λόγω της...

Περισσότερα
ζευγάρι τρώει σούσι
Φαγητό

Πώς να φάτε σούσι με τον σωστό τρόπο

από Prefer Team
21/02/2023

Το σούσι είναι το παραδοσιακό φαγητό της Ιαπωνίας, και έχει ως βάση το ρύζι, ντρέσινγκ ξυδιού από ρύζι, ώμο ψάρι και θαλασσινά,...

Περισσότερα
ADVERTISEMENT

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

tips για πλυντήριο
Lifestyle

Πράγματα που δεν πρέπει να βάζετε στο πλυντήριο

33 λεπτά πριν
Σαξόφωνο jazz
Μουσική

Η ιστορία πίσω από τη μελωδία της Jazz μουσικής

45 λεπτά πριν
αρέσει το ποδόσφαιρο στις γυναίκες;
Lifestyle

Γιατί οι γυναίκες δεν αγαπούν το ποδόσφαιρο

21 ώρες πριν
αράχνη
Παράξενα

Γιατί δεν πρέπει να φοβάστε τις αράχνες

21 ώρες πριν
DIY βιβλιοθήκη
DIY

Φτιάξτε τη δική σας DIY βιβλιοθήκη, βήμα-βήμα

21 ώρες πριν
ADVERTISEMENT
Prefer

Γιατί όλα είναι θέμα προτίμησης.

Follow Us

ADVERTISEMENT

Τελευταία

tips για πλυντήριο

Πράγματα που δεν πρέπει να βάζετε στο πλυντήριο

01/04/2023
Σαξόφωνο jazz

Η ιστορία πίσω από τη μελωδία της Jazz μουσικής

01/04/2023
αρέσει το ποδόσφαιρο στις γυναίκες;

Γιατί οι γυναίκες δεν αγαπούν το ποδόσφαιρο

31/03/2023
αράχνη

Γιατί δεν πρέπει να φοβάστε τις αράχνες

31/03/2023

Kατηγορίες

  • DIY
  • Lifestyle
  • Media
  • Travel
  • Διατροφή
  • Επιχειρήσεις
  • Εργασία
  • Ιστορία
  • Ιστορίες από τον έβδομο όροφο
  • Μουσική
  • Παράξενα
  • Πολιτισμός
  • Σκέψεις
  • Στήλες
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Φαγητό
  • Χωρίς κατηγορία

Ετικέτες

HOLLYWOOD SKINCARE SOCIAL MEDIA TIKTOK ΑΓΧΟΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΖΩΔΙΑ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΜΟΔΑ ΝΙΑΣΙΝΑΜΙΔΗ ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΚΥΛΟΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΕΧΝΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΥΠΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • About
  • Διαφήμιση
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου

© 2023 prefer.gr - Powered by Pavla SA.

No Result
View All Result
  • Home
  • Lifestyle
  • Travel
  • Διατροφή
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Μουσική
  • Media
  • DIY
  • Σκέψεις
  • Φαγητό
  • Παράξενα

© 2023 prefer.gr - Powered by Pavla SA.