Ένας νέος βιοδιασπώμενος αισθητήρας μπορεί να δείξει εάν το φαγητό σας είναι ασφαλές από φυτοφάρμακα. Η συσκευή αυτή, θα μπορούσε να βοηθήσει στη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων σε έναν κόσμο, που αντιμετωπίζει έλλειψη τροφίμων και προβλήματα υγείας λόγω της υπερβολικής χρήσης αγροχημικών.
Τα φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται για την αύξηση της φυτικής παραγωγής και συνήθως ψεκάζονται στα φυτά, αλλά μόνο η μισή ποσότητα από αυτά φθάνει στο στόχο της. Η υπόλοιπη καταλήγει στο έδαφος, το νερό και τα τρόφιμα, θέτοντας σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία μέσω της επαφής με το δέρμα, της εισπνοής ή της κατάποσης. Βραζιλιάνοι ερευνητές δημιούργησαν έναν αισθητήρα που μπορεί να προσαρτηθεί στη σάρκα των φρούτων και των λαχανικών για να ελέγξει για επιβλαβή φυτοφάρμακα.
Τα πλεονεκτήματα του νέου αισθητήρα
Ο νέος βιοδιασπώμενος αισθητήρας, στοχεύει στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Οι τρέχουσες μέθοδοι παρακολούθησης των επιπέδων φυτοφαρμάκων βασίζονται σε τεχνικές, οι οποίες έχουν αρκετούς περιορισμούς, όπως ανάγκη προετοιμασίας δειγμάτων, δαπανηρός εξοπλισμός, εξειδικευμένο προσωπικό και μεγάλος χρόνος ανάλυσης. Τα τοξικά απόβλητα που παράγονται από οργανικούς διαλύτες είναι επίσης μια περιβαλλοντική ανησυχία.
Η νέα εφεύρεση προσφέρει μια καλύτερη εναλλακτική. Συνδυάζει χαμηλό κόστος, γρήγορη ανίχνευση, μικρό μέγεθος, εύκολη παραγωγή, φιλικότητα προς το χρήστη, υψηλή επιλεκτικότητα και επιτόπου ανίχνευση φυτοφαρμάκων. Μπορεί να εφαρμοστεί απευθείας στην επιφάνεια φρούτων, λαχανικών ή φύλλων. Επιπλέον ο αισθητήρας σε αντίθεση με τα συμβατικά υλικά -τα οποία προέρχονται από το πετρέλαιο και χρειάζονται πολύ χρόνο για να αποσυντεθούν – είναι κατασκευασμένος από οξική κυτταρίνη, ένα φυτικό υλικό, που είναι βιοδιασπώμενο και φιλικό προς το περιβάλλον.
Που θα ήταν χρήσιμος
Ο αισθητήρας αυτός θα μπορούσε να είναι χρήσιμος για τις υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο και για τους παραγωγούς και τους πωλητές βιολογικών προϊόντων για να επαληθεύσουν την απουσία φυτοφαρμάκων στα προϊόντα τους. Οι αγρότες θα μπορούν να παρακολουθούν τα επίπεδα φυτοφαρμάκων στα χωράφια τους, διασφαλίζοντας, ότι εφαρμόζεται η κατάλληλη ποσότητα σε κάθε καλλιέργεια ή τμήμα μιας φυτείας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη χρήση φυτοφαρμάκων, διατηρώντας παράλληλα υψηλές αποδόσεις, με αποτέλεσμα χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές.