ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
SOCIAL MEDIA
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
Prefer
No Result
View All Result
Prefer
No Result
View All Result
Home Υγεία

Έφηβοι και χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης: Ποιος είναι ο αντίκτυπος;

Prefer Team από Prefer Team
07/01/2023 - Ενημέρωση: 08/01/2023
σε Υγεία
A A
Έφηβοι και social media
Share on FacebookShare on Twitter
ADVERTISEMENT

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν μεγάλο μέρος της ζωής πολλών εφήβων. Μια έρευνα του Pew Research Center το 2018 σε σχεδόν 750 νέους 13 έως 17 ετών διαπίστωσε ότι το 45% είναι σχεδόν συνεχώς στο διαδίκτυο και το 97% χρησιμοποιεί μια πλατφόρμα κοινωνικών μέσων, όπως το YouTube, το Facebook, το Instagram ή το Snapchat.

Τι αντίκτυπο όμως έχει η χρήση των social media στους εφήβους;

ADVERTISEMENT

Τα οφέλη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπουν στους εφήβους να δημιουργούν διαδικτυακές ταυτότητες, να επικοινωνούν με άλλους και να δημιουργούν κοινωνικά δίκτυα. Αυτά τα δίκτυα μπορούν να παρέχουν στους εφήβους πολύτιμη υποστήριξη, βοηθώντας ιδιαίτερα όσους βιώνουν αποκλεισμό ή έχουν αναπηρίες ή χρόνιες ασθένειες.

Οι έφηβοι χρησιμοποιούν επίσης τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ψυχαγωγία και αυτοέκφραση. Και οι πλατφόρμες μπορούν να εκθέσουν τους εφήβους σε τρέχοντα γεγονότα, να τους επιτρέψουν να αλληλεπιδράσουν πέρα ​​από γεωγραφικά όρια και να τους διδάξουν για μια ποικιλία θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των υγιών συμπεριφορών. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που είναι χιουμοριστικά ή αποσπούν την προσοχή ή παρέχουν ουσιαστική σύνδεση με τους συνομηλίκους και ένα ευρύ κοινωνικό δίκτυο μπορεί ακόμη και να βοηθήσουν τους εφήβους να αποφύγουν την κατάθλιψη.

Τα social media βλάπτουν

Ωστόσο, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τους εφήβους, αποσπώντας τους την προσοχή, διαταράσσοντας τον ύπνο τους και εκθέτοντάς τους σε εκφοβισμό, διασπορά φημών, μη ρεαλιστικές απόψεις για τη ζωή άλλων ανθρώπων και πίεση από συνομηλίκους.

ADVERTISEMENT

Οι κίνδυνοι μπορεί να σχετίζονται με το πόσο πολύ χρησιμοποιούν οι έφηβοι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μια μελέτη του 2019 σε περισσότερους από 6.500 νέους 12 έως 15 ετών στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι όσοι περνούσαν περισσότερες από τρεις ώρες την ημέρα χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν ενδεχομένως αυξημένο κίνδυνο για προβλήματα ψυχικής υγείας. Μια άλλη μελέτη του 2019 σε περισσότερους από 12.000 νέους 13 έως 16 ετών στην Αγγλία διαπίστωσε ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης περισσότερες από τρεις φορές την ημέρα προέβλεπε κακή ψυχική υγεία και ευημερία στους εφήβους.

Άλλες μελέτες έχουν επίσης παρατηρήσει σχέσεις μεταξύ των υψηλών επιπέδων χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των συμπτωμάτων κατάθλιψης ή άγχους. Μια μελέτη του 2016 σε περισσότερους από 450 εφήβους διαπίστωσε ότι η συχνότερη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η νυχτερινή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η συναισθηματική επένδυση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – όπως το αίσθημα αναστάτωσης όταν εμποδίζεται να συνδεθούν – συνδέθηκαν με χειρότερη ποιότητα ύπνου και υψηλότερα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης.

Ο τρόπος με τον οποίο οι έφηβοι χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί επίσης να καθορίσει τον αντίκτυπό τους. Μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι η κοινωνική σύγκριση και η αναζήτηση ανατροφοδότησης από τους εφήβους που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα κινητά τηλέφωνα συνδέονται με συμπτώματα κατάθλιψης. Επιπλέον, μια μικρή μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι οι μεγαλύτεροι έφηβοι που χρησιμοποιούσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παθητικά, όπως απλώς βλέποντας φωτογραφίες άλλων, ανέφεραν μείωση της ικανοποίησης από τη ζωή. Όσοι χρησιμοποίησαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αλληλεπιδράσουν με άλλους ή να δημοσιεύσουν το δικό τους περιεχόμενο δεν αντιμετώπισαν αυτή τη δυσαρέσκεια όσον αφορά τη ζωή τους.

Και μια παλαιότερη μελέτη σχετικά με τον αντίκτυπο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε προπτυχιακούς φοιτητές έδειξε ότι όσο περισσότερο χρησιμοποιούσαν το Facebook, τόσο ισχυρότερη ήταν η πεποίθησή τους ότι οι άλλοι ήταν πιο ευτυχισμένοι από αυτούς. Αλλά όσο περισσότερο χρόνο περνούσαν οι μαθητές βγαίνοντας με τους φίλους τους, τόσο λιγότερο ένιωθαν έτσι. Λόγω της παρορμητικής φύσης των εφήβων, οι ειδικοί προτείνουν ότι οι έφηβοι που δημοσιεύουν περιεχόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κινδυνεύουν να μοιραστούν προσωπικές φωτογραφίες ή εξαιρετικά προσωπικές ιστορίες. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα οι έφηβοι να εκφοβίζονται, να παρενοχλούνται ή ακόμα και να εκβιάζονται. Οι έφηβοι συχνά δημιουργούν αναρτήσεις χωρίς να λαμβάνουν υπόψη αυτές τις συνέπειες ή ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο.

Προστασία του έφηβου σας

Υπάρχουν βήματα που μπορείτε να κάνετε για να ενθαρρύνετε την υπεύθυνη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και να περιορίσετε ορισμένες από τις αρνητικές επιπτώσεις τους. Λάβετε υπόψη αυτές τις συμβουλές:

  • Θέστε λογικά όρια. Μιλήστε με τον έφηβό σας για το πώς να αποφύγει να αφήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να παρεμβαίνουν στις δραστηριότητές του, στον ύπνο, στα γεύματα ή στην εργασία του. Ενθαρρύνετε μια ρουτίνα πριν τον ύπνο που αποφεύγει τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων και κρατήστε τα κινητά τηλέφωνα και τα tablet μακριά από τα υπνοδωμάτια των εφήβων. Δώστε το παράδειγμα ακολουθώντας αυτούς τους κανόνες εσείς οι ίδιοι.
  • Παρακολουθήστε τους λογαριασμούς του εφήβου σας. Ενημερώστε τον έφηβό σας ότι θα ελέγχετε τακτικά τους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μπορεί να στοχεύετε να το κάνετε μία φορά την εβδομάδα ή περισσότερες. Βεβαιωθείτε ότι τηρείτε αυτή τη δέσμευση.
  • Εξηγήστε τι δεν είναι εντάξει. Αποθαρρύνετε τον έφηβό σας από το να κουτσομπολεύει, να διαδίδει φήμες, να εκφοβίζει ή να βλάπτει τη φήμη κάποιου – διαδικτυακά ή με άλλο τρόπο. Μιλήστε στον έφηβό σας για το τι είναι κατάλληλο και ασφαλές να μοιραστεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  • Ενθαρρύνετε την επαφή πρόσωπο με πρόσωπο με φίλους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους εφήβους που είναι ευάλωτοι στην κοινωνική αγχώδη διαταραχή.
  • Μιλήστε για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μιλήστε για τις δικές σας συνήθειες στα social media. Ρωτήστε τον έφηβό σας πώς χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πώς τον κάνει να νιώθει. Υπενθυμίστε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτα από μη ρεαλιστικές εικόνες.

Εάν πιστεύετε ότι ο έφηβος σας παρουσιάζει σημεία ή συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης που σχετίζονται με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μιλήστε με κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.

Πηγή: www.mayoclinic.org

Ετικέτες: SOCIAL MEDIAΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Σχετικά άρθρα

εποχικές αλλεργίες αντιμετώπιση
Υγεία

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις εποχικές αλλεργίες με φυσικές μεθόδους;

από Prefer Team
26/03/2023

Συνοδευόμενες από συμπτώματα που ταλαιπωρούν πολλούς από εμάς, οι εποχικές αλλεργίες μαστίζουν μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού. Κατά τη διαδικασία της αλλεργικής...

Περισσότερα
χαρούμενοι άνθρωποι
Υγεία

Πώς η σοκολάτα επηρεάζει την ψυχολογία;

από Prefer Team
25/03/2023

Η σοκολάτα μπορεί να γλυκάνει μια κακή μέρα ή να σας προσφέρει μια μικρή ανταμοιβή, όταν τα πράγματα πάνε καλά — είναι...

Περισσότερα
φυματίωση
Υγεία

Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης: Μία ιστορική αναδρομή

από Prefer Team
24/03/2023

Η Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης εορτάζεται κάθε χρόνο στις 24 Μαρτίου, με σκοπό την οικουμενική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με τη λοιμώδη αυτή...

Περισσότερα
Αλλεργίες
Υγεία

Η συμπτωματολογία των εποχικών αλλεργιών

από Prefer Team
23/03/2023

Οι εποχικές αλλεργίες γίνονται ολοένα και πιο σύνηθες φαινόμενο, επηρεάζοντας περίπου το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού, ετησίως. Οι αντιδράσεις αυτές προκαλούνται όταν...

Περισσότερα
πανδημία
Υγεία

Προετοιμασία για τις πανδημίες του αύριο, σήμερα

από Prefer Team
22/03/2023

Αόρατοι ιοί κυκλοφορούν παντού γύρω μας. Αν και πολλοί δεν μολύνουν τους ανθρώπους, μερικοί έχουν τη δυνατότητα να διαχυθούν στο είδος μας....

Περισσότερα
κακή στάση του σώματος
Υγεία

Γιατί είναι σημαντική η σωστή στάση του σώματος

από Prefer Team
18/03/2023

Η καλή στάση του σώματος είναι σημαντική για τη γενική υγεία, καθώς μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την ένταση των μυών,...

Περισσότερα
ADVERTISEMENT

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ξηροί καρποί διατροφική αξία
Διατροφή

Η διατροφική αξία των ξηρών καρπών

18 ώρες πριν
αταίριαστοι ζωδιακοί συνδυασμοί
Lifestyle

Αυτά είναι οι πιο αταίριαστοι ζωδιακοί συνδυασμοί

20 ώρες πριν
tips για πλυντήριο
Lifestyle

Πράγματα που δεν πρέπει να βάζετε στο πλυντήριο

21 ώρες πριν
Σαξόφωνο jazz
Μουσική

Η ιστορία πίσω από τη μελωδία της Jazz μουσικής

21 ώρες πριν
αρέσει το ποδόσφαιρο στις γυναίκες;
Lifestyle

Γιατί οι γυναίκες δεν αγαπούν το ποδόσφαιρο

2 ημέρες πριν
ADVERTISEMENT
Prefer

Γιατί όλα είναι θέμα προτίμησης.

Follow Us

ADVERTISEMENT

Τελευταία

ξηροί καρποί διατροφική αξία

Η διατροφική αξία των ξηρών καρπών

01/04/2023
αταίριαστοι ζωδιακοί συνδυασμοί

Αυτά είναι οι πιο αταίριαστοι ζωδιακοί συνδυασμοί

01/04/2023
tips για πλυντήριο

Πράγματα που δεν πρέπει να βάζετε στο πλυντήριο

01/04/2023
Σαξόφωνο jazz

Η ιστορία πίσω από τη μελωδία της Jazz μουσικής

01/04/2023

Kατηγορίες

  • DIY
  • Lifestyle
  • Media
  • Travel
  • Διατροφή
  • Επιχειρήσεις
  • Εργασία
  • Ιστορία
  • Ιστορίες από τον έβδομο όροφο
  • Μουσική
  • Παράξενα
  • Πολιτισμός
  • Σκέψεις
  • Στήλες
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Φαγητό
  • Χωρίς κατηγορία

Ετικέτες

HOLLYWOOD SKINCARE SOCIAL MEDIA TIKTOK ΑΓΧΟΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΖΩΔΙΑ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΜΟΔΑ ΝΙΑΣΙΝΑΜΙΔΗ ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΚΥΛΟΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΕΧΝΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΥΠΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • About
  • Διαφήμιση
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου

© 2023 prefer.gr - Powered by Pavla SA.

No Result
View All Result
  • Home
  • Lifestyle
  • Travel
  • Διατροφή
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Μουσική
  • Media
  • DIY
  • Σκέψεις
  • Φαγητό
  • Παράξενα

© 2023 prefer.gr - Powered by Pavla SA.