ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
SOCIAL MEDIA
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
Prefer
No Result
View All Result
Prefer
No Result
View All Result
Home Τεχνολογία

Πώς ο αλγόριθμος του Instagram διαβάζει το μυαλό μας

Ζωή Παπακυριάκου από Ζωή Παπακυριάκου
24/12/2022
σε Τεχνολογία
A A
instagram
Share on FacebookShare on Twitter
ADVERTISEMENT

Τα social media αποτελούν, πλέον, αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, επηρεάζοντας, μάλιστα πολλούς τομείς της: από την κοινωνική ζωή έως και την ψυχική μας υγεία. Ανάμεσα στα πολλά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που έχουν εμφανιστεί ανά τα χρόνια, το Instagram αποτελεί μέχρι και σήμερα, μια από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες.

Η εκρηκτική άνοδος του, μάλιστα, αποτελεί αντικείμενο μελέτης στη σύγχρονη ιστορία. Ενώ οι μηχανικοί λογισμικού χρειάστηκαν μόλις οκτώ εβδομάδες για να αναπτύξουν την εφαρμογή κοινής χρήσης φωτογραφιών και βίντεο, το Instagram συνεχίζει να αναπτύσσεται, ακόμα και μετά από 12 χρόνια λειτουργίας.

ADVERTISEMENT

Ως μια από τις εφαρμογές με τη μεγαλύτερη επιρροή αυτής της γενιάς, έχει αναδιαρθρώσει το διαδίκτυο, υπαγορεύοντας τον τρόπο με τον οποίο μοιραζόμαστε τη ζωή μας με τους άλλους. Πώς το κατάφερε αυτό; Διαβάζοντας το μυαλό μας! Μπορεί, λοιπόν, το Instagram να είναι ένα εξαιρετικό μέσο για να παραμένουμε συνδεδεμένοι με φίλους και οικογένεια, παρασκηνιακά, όμως, αποτελεί ένα ορυχείο δεδομένων που συλλέγει αθόρυβα πληροφορίες για οτιδήποτε κάνουμε, αποθηκεύοντάς τες για μελλοντική χρήση.

Αν και γίνονται αρκετές προσπάθειες για την θέσπιση νομοθεσιών σχετικά με την προστασία της ιδιωτικότητας, ο δρόμος προβλέπεται ακόμα μακρύς.

Η ιστορία του Instagram

Το Instagram κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2010, ως εφαρμογή κοινής χρήσης φωτογραφιών για το iPhone. Ιδρύθηκε από τους απόφοιτους του Stanford, Kevin Systrom και Mike Krieger. Σε διάστημα δύο μηνών κατέγραψε πάνω από ένα εκατομμύριο χρήστες, ενώ ξεπέρασε το ορόσημο των 10 εκατομμυρίων, σε ένα χρόνο.

ADVERTISEMENT

Μέσα σε δύο χρόνια, κατάφερε να γίνει η top εφαρμογή για τους millennials και τους Gen Z-ers, για να μοιραστούν τη ζωή τους με τον κύκλο τους. Η δημοτικότητα και οι δυνατότητες ανάπτυξης της εφαρμογής τράβηξαν την προσοχή του Διευθύνοντος Συμβούλου του Facebook, Mark Zuckerberg, ο οποίος σωστά την προσδιόρισε ως απειλή και αποφάσισε να εξουδετερώσει τον κίνδυνο, θέτοντάς την υπό την κυριαρχία του.

Το 2012, συγκεκριμένα, η Facebook Inc., εξαγόρασε το Instagram για 1 δισεκατομμύριο. Αν και ήταν ένα συγκλονιστικά τεράστιο ποσό για μια μικρή εταιρεία με μόλις 13 υπαλλήλους, το Facebook έχει αποκομίσει υπέρογκα κέρδη. Πιο συγκεκριμένα, μέχρι το 2020 το Instagram είχε πάνω από ένα δισεκατομμύριο χρήστες και συνεισέφερε πάνω από 20 δισεκατομμύρια δολάρια στα ετήσια έσοδα του Facebook. Σήμερα, η αξία της επωνυμίας του Instagram ανέρχεται σε σχεδόν 33,5 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι ένα από τα κορυφαία και πιο πολύτιμα media brands στον κόσμο.

Insta-Stalking: τι είναι ακριβώς;

Αρκετοί είναι εκείνοι που φοβούνται τον αλγόριθμο του Instagram, σαν να είναι ένα μαγικό εργαλείο που ξέρει τα πάντα και που επιβλέπει ό,τι κάνουν οι άνθρωποι μέσα στην εφαρμογή. Αλλά στο blog του Instagram, ο επικεφαλής του, Adam Mosseri, εξηγεί ότι δεν υπάρχει κανένας αλγόριθμος που να είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία του. Αντίθετα, η εταιρεία χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό αλγορίθμων, ταξινομητών και άλλων διαδικασιών, το καθένα από τα οποία εξυπηρετεί το δικό του σκοπό.

Η ροή, ή αλλιώς, το γνωστό σε όλους feed, επιμελείται το περιεχόμενο που βλέπουμε, με βάση την παρελθοντική συμπεριφορά και τα ενδιαφέροντά μας. Κάθε μέρος της εφαρμογής, είτε είναι το feed, το explore ή τα reels, χρησιμοποιεί τον δικό του αλγόριθμο, ώστε να προσαρμόσει την εμπειρία για κάθε μεμονωμένο χρήστη.

Καθώς οι περισσότεροι περιηγούμαστε κυρίως στο feed και στα stories για να παρακολουθούμε τις ζωές των φίλων μας, το Instagram χρησιμοποιεί «σήματα», όπως την ακριβή ώρα που κοινοποιήθηκε μια ανάρτηση έως το τι μας άρεσε καθώς και ποια συσκευή χρησιμοποιούμε, για να επιμεληθεί την εμπειρία μας. Οι αλγόριθμοι βασίζονται στα σήματα αυτά για να προβλέψουν τη μελλοντική μας συμπεριφορά και να τροποποιήσουν ανάλογα, το περιεχόμενο που βλέπουμε.

αλγόριθμος κοινωνικών δικτύων

Τι παρακολουθεί ο αλγόριθμος του Instagram;

Το Instagram ταξινομεί το περιεχόμενο, παρακολουθώντας τρία κύρια σημεία δραστηριότητας.

Ενδιαφέροντα: ο αλγόριθμος παρακολουθεί τους ιστότοπους και τις σελίδες που επισκεπτόμαστε. Θέλει να μάθει τι μας κεντρίζει το ενδιαφέρον και γιατί. Οι αναρτήσεις που βλέπουμε στη σελίδα Explore, επιμελούνται με βάση τη συμπεριφορά μας. Επίσης, παρακολουθεί ποιες αναρτήσεις μας αρέσουν και τι είδους περιεχόμενο αναζητούμε. Ο αλγόριθμος προσπαθεί να συνδυάσει και να ταιριάξει δεδομένα με βάση αυτά και συνεχίζει να επιμελείται τη ροή μας με βάση τα ενδιαφέροντά μας.

Σχέσεις: το Instagram γνωρίζει ότι θα θέλαμε να παρακολουθούμε στενά ορισμένα άτομα, σε σχέση με κάποια άλλα. Η εφαρμογή παρακολουθεί τις σχέσεις μας στον ιστότοπο — σε ποιον στέλνουμε μηνύματα, πόσο συχνά μας αρέσουν οι αναρτήσεις κάποιου, ποιον αναζητούμε κ.λ.π. Παράλληλα, παρακολουθεί τις αλληλεπιδράσεις μας, δίνοντας προτεραιότητα στις αναρτήσεις/βίντεο αυτών των χρηστών στη ροή μας.

Timeline: παλαιότερα, το timeline του Instagram λειτουργούσε με χρονολογική σειρά: ότι αναρτήθηκε νωρίτερα αποσύρεται, καθώς αντικαθίσταται από νέο περιεχόμενο. Αυτό, όμως, δεν ισχύει πια. Ο αλγόριθμος του Instagram προσδιορίζει ποιος τύπος περιεχομένου θα είναι πιο ελκυστικός και δελεαστικός για εμάς και, κατά συνέπεια, «παίζει» με το timeline μας. Οι αναρτήσεις είναι ταξινομημένες βάσει προτεραιότητας, προωθώντας το περιεχόμενο από τους αγαπημένους μας λογαριασμούς στο timeline μας.

Ανάλυση της παρακολούθησης του Instagram

Πρόσφατα, μια νέα ανάλυση παρουσίασε μερικά συγκλονιστικά ευρήματα, σχετικά με το κατά πόσο η πλατφόρμα κοινωνικών μέσων παρακολουθεί τη δραστηριότητα των χρηστών. Η μελέτη που διεξήχθη από τον Felix Karuse, και δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2022, διαπίστωσε ότι το Instagram παρακολουθεί όλη τη δραστηριότητα που πραγματοποιείται μέσα στην εφαρμογή. Ειδικότερα, το Instagram παρακολουθεί ό,τι κάνει ο χρήστης, μέσω του προγράμματος περιήγησης εντός εφαρμογής, χωρίς ρητή άδεια από τον ίδιο ή τους ιστότοπους, που ο χρήστης επισκέπτεται.

Η εφαρμογή εισάγει τον δικό της κώδικα JavaScript σε κάθε ιστότοπο που μας εμφανίζεται, ακόμη και όταν κάνουμε κλικ σε διαφημίσεις. Εν ολίγοις, το πρόγραμμα περιήγησης εντός εφαρμογής είναι το «ισχυρό μάτι» που βλέπει τα πάντα, παρακολουθώντας ό,τι συμβαίνει σε έναν τρίτο ιστότοπο, όπως το που πατήσαμε, πόσο scroll κάναμε, τι περιεχόμενο κάναμε copy-paste, ποιες αγορές πραγματοποιήσαμε, ακόμη και ποιες διαφημίσεις προβλήθηκαν.

Ο Krause επισημαίνει ότι η δημιουργία και η διατήρηση ενός προγράμματος περιήγησης εντός εφαρμογής, απαιτεί σημαντική προσπάθεια και αποτελεί μια σκόπιμη κίνηση, ενώ παράλληλα προειδοποιεί ότι η Meta Inc., η μητρική εταιρεία του Instagram, συλλέγει όλα τα δεδομένα που δεν απαιτούν ρητή άδεια χρήστη.

Όπως γίνεται κατανοητό, λοιπόν, με περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο χρήστες, ο όγκος των δεδομένων που μπορεί να συλλέξει το Instagram, είναι συγκλονιστικός και εξαιρετικά ανησυχητικός.

Ετικέτες: INSTAGRAMSOCIAL MEDIA

Σχετικά άρθρα

κυβερνοεπιθέσεις σε εφαρμογές για κινητά
Τεχνολογία

Πόσο ευάλωτες είναι οι εφαρμογές για κινητά σε κυβερνοεπιθέσεις;

από Prefer Team
21/04/2023

Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν εφαρμογές στα κινητά τηλέφωνά τους, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου συνεχίζουν να αναπτύσσουν νέες μεθόδους, για την...

Περισσότερα
τεχνητή νοημοσύνη μετά θάνατον
Τεχνολογία

Πως η τεχνητή νοημοσύνη μας φέρνει πιο κοντά στην μετά θάνατον ζωή

από Prefer Team
18/04/2023

Ένας ειδικός σε θέματα υπολογιστών εξήγησε πώς οι άνθρωποι θα μπορούν να "ζουν" μετά το θάνατο μέχρι το 2050 χάρη στην ισχυρή...

Περισσότερα
social media νομοθεσίες
Τεχνολογία

Νέες νομοθεσίες για τις Social Media πλατφόρμες

από Prefer Team
03/04/2023

Τα τελευταία χρόνια η ανησυχία για τις αρνητικές επιπτώσεις των social media στην ψυχική μας υγεία αλλά και στο κοινωνικά σύνολο, έχει φτάσει...

Περισσότερα
μείωση εκπομπών άνθρακα
Τεχνολογία

Το μέλλον της ενέργειας: Ο δρόμος για την κατάργηση των εκπομπών άνθρακα

από Κατερίνα Φλέσουρα
30/03/2023

Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου αύξηση των τιμών της ενέργειας και υπογράμμισε την ανάγκη εύρεσης εναλλακτικών λύσεων και την...

Περισσότερα
ελευθερία του Διαδικτύου
Τεχνολογία

Οι επιθέσεις στην ελευθερία του Διαδικτύου 

από Prefer Team
12/03/2023

Η ελευθερία του Διαδικτύου, είναι το δικαίωμα χρήσης του δικτύου χωρίς περιορισμούς, λογοκρισία ή επιβολή μεροληψίας. Όσο περισσότερες ψηφιακές ελευθερίες μπορείτε να...

Περισσότερα
TikTok ασφάλεια
Τεχνολογία

Είναι το TikTok ασφαλές για παιδιά; Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

από Prefer Team
04/03/2023

Εάν είστε γονιός ενός εφήβου, έχετε ακούσει σίγουρα για τη δημοφιλή εφαρμογή TikTok, μια πλατφόρμα κοινής χρήσης βίντεο όπου οι χρήστες μπορούν...

Περισσότερα
ADVERTISEMENT

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

άντρας που δεν του αρέσει η δουλειά του
Εργασία

Τι πρέπει να κάνουμε όταν δεν μας αρέσει η δουλειά μας; (εκτός από την παραίτηση)

20 ώρες πριν
φεστιβάλ στη Βαρκελώνη
Travel

Τα υπέροχα καλοκαιρινά φεστιβάλ της Βαρκελώνης

20 ώρες πριν
αποθήκη γεμάτη με πράγματα
Υγεία

Διαταραχή Παρασυσσώρευσης (hoarding disorder): Όταν μαζεύεις τα πάντα και δεν πετάς τίποτα 

21 ώρες πριν
art de la table
Lifestyle

Art de la Table: Πως να στρώσετε το τραπέζι σας για να κλέψετε τις εντυπώσεις

21 ώρες πριν
κορίτσι ακούει μουσική
Μουσική

Ο ρόλος της μουσικής στη διαχείριση του πόνου

2 ημέρες πριν
ADVERTISEMENT
Prefer

Γιατί όλα είναι θέμα προτίμησης.

Follow Us

ADVERTISEMENT

Τελευταία

άντρας που δεν του αρέσει η δουλειά του

Τι πρέπει να κάνουμε όταν δεν μας αρέσει η δουλειά μας; (εκτός από την παραίτηση)

28/05/2023
φεστιβάλ στη Βαρκελώνη

Τα υπέροχα καλοκαιρινά φεστιβάλ της Βαρκελώνης

28/05/2023
αποθήκη γεμάτη με πράγματα

Διαταραχή Παρασυσσώρευσης (hoarding disorder): Όταν μαζεύεις τα πάντα και δεν πετάς τίποτα 

28/05/2023
art de la table

Art de la Table: Πως να στρώσετε το τραπέζι σας για να κλέψετε τις εντυπώσεις

28/05/2023

Kατηγορίες

  • DIY
  • Lifestyle
  • Media
  • Travel
  • Διατροφή
  • Επιχειρήσεις
  • Εργασία
  • Ιστορία
  • Ιστορίες από τον έβδομο όροφο
  • Μουσική
  • Παράξενα
  • Πολιτισμός
  • Σκέψεις
  • Στήλες
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Φαγητό

Ετικέτες

HOLLYWOOD SKINCARE SOCIAL MEDIA TIKTOK ΑΓΧΟΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΙΤΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΖΩΔΙΑ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΜΟΔΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΣΧΑ ΡΕΤΙΝΟΛΗ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΕΧΝΗ ΥΠΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • About
  • Διαφήμιση
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου

© 2023 prefer.gr - Powered by Pavla SA.

No Result
View All Result
  • Home
  • Lifestyle
  • Travel
  • Διατροφή
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Μουσική
  • Media
  • DIY
  • Σκέψεις
  • Φαγητό
  • Παράξενα

© 2023 prefer.gr - Powered by Pavla SA.